Cultură

Constantin Tănase a primit premiul „Gheorghe Cincilei” pentru promovarea imaginii culturale în mass-media

Cele mai reprezentative creaţii din domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei, dar și autorii acestora au fost premiați pentru eforturile depuse întru promovarea și dezvoltarea valorilor spirituale și materiale ale neamului nostru. La eveniment au participat și președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ministrul în exercițiu al Culturii, Monica Babuc, viceminiștrii Culturii Gheorghe Postică și Igor Șarov.

Atmosfera distinsă a fost întărită de momentele muzicale în interpretarea orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ale artiștilor Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și a orchestrei de jazz a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
În cadrul evenimentului s-a discutat despre faptul că, în Republica Moldova, cultura națională trebuie să devină o prioritate națională, iar Monica Babuc a promis că această prioritate va fi scrisă în noua Lege a Culturii, care urmează să fie aprobată. „Civilizația și cultura, după afirmația unui filosof, se dezvoltă aidoma a două trenuri care circulă pe căi paralele, dar în direcții opuse. Pentru că, cu cât se dezvoltă civilizația, cu atât din păcate cultura scade. Cred că veți fi de acord cu mine că, în sec. XXI cartea și lectura nu mai fac parte deloc din preocupările preferențiale ale oamenilor. În sec. XXI, iată, teatrul și filmul cedează ofensivei foarte agresive a internetului și a rețelelor de socializare. Dar dacă ar fi numai aceasta”, a spus ministrul în exercițiu al Culturii.

Primii laureați ai Galei au fost două mari personalități ale neamului românesc, doi pierduți ai anului precedent – poetul Eugen Cioclea și marele publicist, maestrul Constantin Tănase.

Cel mai bun poet contemporan din R. Moldova, supranumit și „cel mai trist poet din Europa”, cel care, pentru o bună parte din scriitorii noștri de la 80 încoace, a însemnat ceea ce a însemnat odată creația lui Vladimir Vîsoțki în fosta URSS, Eugen Cioclea a primit, post-mortem, premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii ex-equo. Acesta a fost ridicat de fiica sa, Laura Cioclea.

Maestrul Constantin Tănase, decedat la 30 octombrie, a fost un lider incontestabil al presei autohtone, un ziarist și publicist emblematic, o personalitate puternică în mass-media, un adevărat lider de opinie, un editorialist incomod. Mai mult, până în prezent, textele acestuia continuă să călăuzească cititorii săi, acestea fiind la fel de actuale ca în ziua în care marele jurnalist le-a gândit și scris. Constantin Tănase a fost și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994, director al ziarului Flux, iar în 2001 a creat cotidianul național independent TIMPUL. Este și autorul mai multor volume de publicistică, ultima sa carte fiind lansată în 2014, la București și Spania. În memoria lui ziua de 1 noiembrie a fost declarată zi de doliu național.

Pentru toate meritele sale, Ministerul Culturii i-a decernat, post-mortem, maestrului premiul „Gheorghe Cincilei”, în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media. Gheorghe Cincilei a fost actor, critic de teatru, muzeograf, întemeietorul şi primul director al Muzeului Literaturii Române de la Chişinău, scriitor, enciclopedist și om de cultură.

Premiul a fost ridicat de Alexandra Tănase, soția domnului Constantin Tănase, care era prezentă la eveniment alături de fiii săi. „Ar fi meritat să fie în această sală, însă Dumnezeu a hotărât să-l ia exact cu o lună înainte de alegeri, pentru care și-a făcut mari griji. Cred că s-ar fi bucurat de ce a ales poporul nostru, însă s-ar fi întristat de ceea ce se întâmplă acum. Ar fi scris niște articole foarte tăioase în ziarul TIMPUL și ar fi îndreptat acești politicieni care sunt rătăciți”, a declarat Alexandra Tănase, mulțumind tuturor celor care au participat la selectarea maestrului pentru a fi premiat. De altfel, soția maestrului ne-a asigurat că ziua lui Eminescu și Ziua Culturii naționale se asociază și cu numele Constantin Tănase. „Îi plăcea limba română, a citit foarte multă literatură și era îndrăgostit de ea. Îi plăcea muzica și costumul popular și era implicat în toate festivalurile autohtone și asista cu multă dragoste. Tot ce era românesc și legat de cultura românească îi era apropiat sufletului”, a adăugat aceasta.

În cadrul Galei Premiilor anuale ale Ministerului Culturii au mai fost premiați directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, soprana Valentina Naforniţă, artistul plastic Dumitru Peicev, scenaristul și regizorul de film Leontina Vatamanu, prim-maestru de balet al Ansamblului de muzică şi dansuri populare „Fluieraş”, Iurie Bivol, Editura ARC, directorul Bibliotecii Naţionale pentru copii „Ion Creangă”, Claudia Balaban, meşterul popular în domeniul covorului basarabean, Ecaterina Popescu.


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *