Actualitate

Cooperarea R. Moldova-NATO discutată la Bruxelles

Dialogul a cuprins subiecte referitoare la proiectele derulate de NATO în ţara noastră şi participarea contingentelor Armatei Naţionale la misiunea KFOR din Kosovo.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia Alianţei Nord-Atlantice la implementarea fazei I a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), prin expertiza oferită la elaborarea documentelor strategice în domeniul apărării – Strategia Naţională de Apărare (SNA) şi Strategia Militară (SM). În acest sens, Eugen Sturza l-a informat pe Jonathan Parish că SNA a fost aprobată de Guvern, iar SM este în proces de finalizare.

De asemenea, ministrul Sturza s-a referit la Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, demarat în 2006, în rezultatul căruia au fost colectate 956 tone de pesticide de pe întreg teritoriul ţării şi evacuate pentru a fi distruse în Polonia.

Eugen Sturza a accentuat că Republica Moldova are ca obiectiv strategic reformarea sectorului de apărare şi a solicitat, în acest sens, sprijinul NATO pentru implementarea fazei a II-a a DCBI, ce presupune dezvoltarea capabilităţilor militare nemijlocite.

Un aspect important al dialogului l-a constituit intenţia ţării noastre de a continua contribuţia la misiuni şi operaţiuni internaţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *