Actualitate

Corman calcă pe urmele lui Marian Lupu: “Eu personal mă consider moldovean, dar limba maternă eu o numesc limba română”

La ceremonie au mai participat Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Prim-ministrul Iurie Leancă, deputaţi, miniştri, diplomaţi, oameni de cultură, politicieni, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi municipale.

Ulterior, demnitarii au depus flori şi la busturi ale scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt”, păstrînd un minut de reculegere în amintirea clasicilor.

NU CONTEAZA CUM SE NUMEȘTE LIMBA?

Solicitat de mass-media, Igor Corman a declarat jurnaliştilor că este important ca dezbaterile identitare existente în Republica Moldova să nu divizeze societatea şi să nu existe presiune asupra acesteia, în special din partea factorului politic. În opinia Preşedintelui Parlamentului, discuţiile despre cum se numeşte limba vorbită în Republica Moldova ar trebui transferate în direcţia cît de corect este vorbită limba.

CORMAN E ADEPTUL MODELUL AUSTRO-GERMAN

Fiecare om are dreptul să decidă pentru sine, aşa cum simte el, în privinţa identităţii. Eu sînt adeptul modelului austro-german. Sînt germani, sînt austrieci şi toţi împreună vorbesc limba germană. Eu personal mă consider moldovean, aşa cum s-au considerat şi părinţii, şi buneii, şi străbuneii mei, pe care am avut norocul să-i văd în viaţă. Dar limba maternă eu o numesc limba română, deşi nu mă deranjează cînd aud expresia limba moldovenească, care îmi aminteşte de Ion Creangă, de buneii noştri de la ţară”, a menţionat Preşedintele Parlamentului, răspunzînd la întrebările jurnaliştilor.

Referitor la modificarea articolului 13 din Constituţie, Preşedintele Parlamentului a precizat că important este să nu fie grăbite lucrurile şi toate modificările legislative să fie făcute în corespundere cu interesele şi opiniile cetăţenilor Republicii Moldova. 

LUPU despre LIMBA ROMÂNĂ în 2012

Limba moldovenească trebuie să rămînă limba oficială a Republicii Moldova. De această părere este preşedintele Parlamentului, liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi a fost exprimată în cadrul unei emisiuni la PRO TV în septembrie 2012. El susţine că redenumirea limbii oficiale în română ar limita cetăţenii în dreptul la autoidentificare etnică.

LIBERTATE VERSUS MINCIUNĂ

”Există o singură cale de a te identifica – este calea libertăţii. Fiecare cetăţean trebuie să fie liber, să simtă aşa cum doreşte. În condiţiile promovării unionismului, modificarea art. 13 ar veni ca o susţinere în lichidarea statalităţii Republicii Moldova”, a declarat Lupu.

LUPU S-O RĂZGÂNDIT

Totodată, liderul democraţilor se dezice de afirmaţiile sale anterioare, potrivit cărora, din punct de vedere ştiinţific, limba vorbită în Republica Moldova este română, iar din punct de vedere politic – moldovenească. ”M-am răzgîndit, pentru că ştiinţele sociale sînt subiective şi pot fi interpretate politic. Nu trebuie să facem apel la ştiinţă în acest caz. Experţii vor prezenta pachetul de modificări la Constituţie, pe care le vom examina. Dacă nu cădem de acord pe anumite chestii ideologice, le lăsăm la o parte şi mergem cu partea la care avem consens”, a explicat Lupu.

Constantin Tănase: M-am răzgândit! Științific sunt un bou!

Directorul ziarului TIMPUL, a reacționat printr-un pamflet la declarațiile scandaloase făcute de Marian Lupu care începe cu acest Motto: M-am răzgândit. Ştiinţific nu mai este limba română, cum spuneam anterior, ci limba moldovenească. (CONTINUAREA AICI)

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *