Social

Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei

Parohul Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din capitală, Eugen Răilean, a spus că Sfântul Andrei este cel care a adus creştinismul pe meleagurile noastre. Acesta este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. Sfântul a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci şi a murit ca martir la Patras, fiind răstignit pe o cruce în forma de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

De ziua Sfântului Apostol Andrei creştinii ortodocşi vin la slujbe pentru a se ruga şi a se apropia de Dumnezeu. Cei care postesc au dezlegare la peşte şi vin. Preotul a spus că în acest post, enoriaşii au dezlegare la peşte în zilele de sâmbătă, duminică şi de sărbători.

Parohul a menţionat că, în special în zonele rurale, au existat şi încă se păstrează o multitudine de superstiţii şi obiceiuri legate de această sărbătoare, în care elementul păgân se îmbină cu cel creştin. Biserica este împotriva oricărei acţiuni vrăjitoreşti şi îndeamnă credincioşii să se împărtăşească în această zi şi să participe la Sfânta Liturghie.

Potrivit datelor de la Registru, în Republica Moldova sunt peste 100 de mii de persoane care poartă numele Andrei, Andrian, Adrian, Andreea, Adriana, iar o persoană este înregistrată cu numele Andruşa.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *