Externe

Criza în China: se îndreaptă spre propria sa versiune a anului 1929

"În timp ce toate privirile occidentalilor sunt concentrate pe Grecia, o criză financiară potențial mult mai mare se dezvoltă în cealalta parte a lumii", spune editorialistul cotidianului britanice, Jeremy Warner, care notează că în anumite zone se vorbeste deja despre anul "1929 al Chinei – anul care a marcat inceputul catastrofei economice Marea Depresiune".

Bursa din Shanghai a pierdut 30% din valoare în doar trei săptămâni, după ce valoarea să se dublase în spatiul unui singur an.

Seria de acțiuni dramatice ale guvernului de la Beijing, în incercarea de a indigui panică, ar fi ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, dacă nu ar fi existat "pantomima negocierilor legate de Grecia, alături de tragicomedia dacă părăsesc sau nu mai părăsesc zona euro", crede acesta, în condițiile în care 940 de companii – mai mult de o treime – și-au suspendat tranzactionarea pe bursele chineze.

Jeremy Warner vede o serie de paralele între evenimentele din China și criza din 1929:

  • Peste un deceniu de creștere frenetică, creare de avuție și excese
  • Ambele boom-uri se explică parțial prin expansiunea rapidă a creditului
  • Banii împrumutați joacă un rol major în excesele speculative

Evident, există și deosebiri majore: în primul rând, China este o economie planificată și controlată centralizat, care a reușit până în prezent să desfidă regulile economice comune. "Consensul este că nici de aceasta dată nu va fi altfel, chiar daca bursele vor continua să cadă, impactul nu va fi mai rîu decât în 2007-2008, când indicele compozit Shanghai a scăzut cu două treimi". Analistul britanic nu crede însă că Beijingul va reuși mereu să raspundă bulelor succesive creând altele și altele: întai a fost aurul, apoi casele, iar apoi s-au pornit tiparnițele, producând noi injecții de bani în burse.

În prezent, însă, decidenții politici au învățat câte ceva din criza din Marea Depresiune: adevarata problemă în crizele financiare nu este crahul, ci prăbușirea sistemului bancar. Bursele sunt doar un semnal al contracției viitoare a creditului.

În opinia acestuia, odată cu atingerea sfârșitului natural al dezvoltării economice pe bază de exporturi, cel putin pentru China, presedintele Xi Jinping își pune acum speranța în creșterea consumului intern, ca motor de dezvoltare, și a promis că va continua reformele de liberalizare a piețelor. "Din nefericire, se dovedeste o tranziție dificilă. O parte a problemei cu piețele libere este că, prin definiție, nu pot fi controlate", încheie acesta.

Sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *