Ultima oră

CRIZĂ LA TIRASPOL. Nu mai sunt dolari

Pentru a calma spriritele administraţia băncii de la Tiraspol recomandă cumpărarea altor valute şi impune noi reguli pe piaţa valutară.
Câţi dolari au autorităţile de la Tiraspol pentru a calma panica de pe piaţa valutară

"O parte importantă a cererii de valută străină poate fi satisfăcută prin intermediul altor monede precum este euro, leul moldovenesc, hrivna ucraineană şi rubla rusească. Aceasta însă nu se face ca urmare a diferențelor mari de curs existente la cumpărarea şi vânzarea acestor valute la casele de schimb. În consecinţă populaţia şi întreprinderile mici sunt forţate să cumpere dolari la casele de schimb, ceea ce crează panică în rândul populaţiei". se arată într-un comunicat de presă al aşa-zisei bănci republicane de la Tiraspol.

Potrivit instituţiei pe 15 februarie 2016, diferența dintre prețul de cumpărare şi cel de vânzare a valutelor la casele de schimb era de 12,5% pentru euro, de 4% la rublele rusești, de 36% în cazul leilor moldoveneşti şi de 43% la hrivne.

Pentru a stabiliza situaţia de pe piaţa valutară şi elimina deficitul de valută aşa-zisa bancă republicană "recomandă insistent modificarea politicii de prețuri la stabilirea ratele de schimb ale valutelor străine în numerar, și anume euro, lei, hrivne şi ruble ruseşti pentru a reduce diferența dintre cursul de cumpărare și cel de vânzare".

O altă inovaţie a autorităţilor de la Tiraspol este acordarea permisiunii agenţilor economici din regiune de a participa la licitaţiile valutare organizate de aşa-zisa bancă republicană la care să-şi vândă valuta obţinută din operaţiunile comerciale.

Soluţia-devalorizarea monedei

De notat că de aproape doi ani autorităţile de la Tiraspol au fixat un curs de schimb artificial între rubla locală şi alte valute, aceasta ajungând a fi cea mai stabilă "valută" din regiune. În acelaşi timp reprezentanții firmelor producătoare şi exportatoare din regiune cer insistent devalorizarea „rublei transnistrene” pe motiv că nu mai sunt competitivi la export, în condițiile în care în Ucraina, Rusia sau Moldova, parteneri comerciali importanți, se înregistrează o inflație de 2 cifre, iar valutele s-au depreciat semnificativ.

Centrul Expert-Grup constată în ultimul număr al Realității Economice Transnistrene că "ținând cont că economia regiunii este orientată puternic către export, banca locală va fi nevoită, mai devreme sau mai târziu, să-și revizuiască politica de menținere a unui „curs de schimb” fixat".

"Problema-cheie ține de dilema de politică economică pe termen scurt: susținerea exportatorilor locali sau susținerea păturilor vulnerabile din societate prin asigurarea unui buffer anti-inflaționist și menținerea iluziei de stabilitate macro-financiară", se mai arată în analiza Expert-Grup.

Ultimele date publice al băncii de la Tiraspol relevă că la 1 februarie rezervele valutare ale regiunii erau de 18,75 milioane de dolari, cu un milion mai puţin decât era la 1 ianuarie 2016 şi de aproape două ori mai puţin decât erau la 1 decembrie 2015.

Sursa: Mold-street.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *