Actualitate

Cruglic, satul în care oamenii nu vor nici în UE, nici în UV

Chiar dacă localitatea se află la doar 37 km de capitală, mulți oameni sunt nevoiți să meargă la muncă peste hotare, deoarece nu-și pot găsi un job în zonă. Totuși, în comparație cu alte sate din țară, Cruglic este racordat la conducta de gaz, oamenii au apă la robinete, iar unii gospodari au pus pe picioare și unele afaceri. Cu toate acestea, în localitate sunt și probleme, printre ele se numără lipsa unui sistem de canalizare, grădinița este mică, totodată, multe drumuri necesită reparație capitală. Oamenii de aici nu vor în Europa și nici nu-i interesează Rusia, ei doresc un trai decent pentru copiii lor.


Pensionara Efrosenia împreună cu nepoțica

Imediat după ce am intrat în satul Cruglic am remarcat că în localitate sunt mulți oameni harnici. Practic la fiecare poartă era câte o grămadă de porumb, iar sătenii munceau din zori. „Nu avem altă ocupație aici. Toți ne hrănim de pe urma pământurilor pe care le prelucrăm. Tinerii se duc la studii și nu revin acasă, iar noi bătrânii nu avem încotro”, ne-a spus pensionara Efrosenia în timp ce curăța porumb în grădină. Femeia consideră că cei care muncesc nu mor de foame. „La sat n-au ce căuta cei care-și cresc unghiile sau care se uită la televizor toată ziua. Aici lumea muncește, nu se joacă”, ne-a mai mărturisit bătrâna.


Natalia și Olga lucrează la amenajarea teritoriului din localitate

Pe o uliță, mai în vale, am întâlnit două femei care vopseau un podeț. Acestea s-au arătat extrem de mulțumite că și-au găsit de lucru în localitate. „Avem copii care merg la școala din sat, unii sunt deja la universitate. Nu putem pleca peste hotare, iar aici de bine de rău, câștigăm un ban”, ne-a spus Olga, una dintre cele două doamne care lucrau la amenajarea teritoriului. Natalia, cea de-a doua femeie, zice că are trei copii pe care nu-i poate lăsa singuri acasă, de aceea îi mulțumește lui Dumnezeu că și-a găsit acest serviciu.


Svetlana Cucu, primarul satului Cruglic

Potrivit Svetlanei Cucu, primarul din Cruglic, Olga și Natalia au fost angajate pentru a menține ordinea în sat, iar pentru această muncă femeile primesc circa două mii de lei. O parte din bani sunt alocați de primăria din sat, iar suma rămasă o compensează Consiliul Raional Criuleni.
În Cruglic am întâlnit și oameni care din cauza lipsei locurilor de muncă și a neputinței de a pleca peste hotare au decis să-și inițieze propriile afaceri.

Ferma de porci, o afacere „mirositoare”, dar bănoasă

Unul dintre cei care are propriul business este Gheorghe Grițco, un bărbat care deține o mică fermă de porci la doar un kilometru de sat. Încăperea nu este nici pe departe conform standardelor europene, dar după ce am intrat în interior ne-am convins că porcii nu o duc deloc rău. Godacii aleargă peste tot fără restricții. Stăpânul spune că îi lasă liberi pentru că așa cresc mai repede și nu se îmbolnăvesc. Din spusele fermierului am aflat că ferma a fost deschisă în anul 2005 și de atunci nu și-a stopat activitatea. „Împreună cu cei trei feciori am decis că trebuie să avem propria afacere. La început am cumpărat patru scroafe de la un complex din raionul Orhei și după care totul a mers de la sine. Mâncarea porcilor o producem chiar noi pentru că prelucrăm mult pământ. Nu este o muncă ușoară, dar după toți acești ani nu-mi închipui ce-aș face dacă n-aș avea porci”, subliniază bărbatul. Chiar dacă numărul capetelor nu este foarte mare, Gheorghe Grițco recunoaște că nu știe cu precizie câți porci are. „Acum avem 10 scroafe și gerul, iar restul sunt purceii mai mici pe care nu i-am numărat niciodată”, susține gospodarul.


Gheorghe Grițco, fermier

Din spusele bărbatului, cel mai mare venit îl obține de pe urma vânzării purceilor mici, când aceștia au câte 12-13 kilograme. Un kg costă în jur de 100 de lei, prin urmare, pentru un godac fermierul câștigă puțin peste 1000 de lei. „Mai avem o înțelegere cu o femeie din Criuleni. Ea ne spune de câtă carne are nevoie, iar noi sacrificăm porcii. Știu că un kg de mușchi costă acum aproximativ 100 de lei, costițele sunt mai ieftine, dar noi nu mergem la piață să vindem carne. Să mă credeți, nici nu știu venitul curat pe care îl obținem. Nu am calculat niciodată cât se cheltuiește pentru mâncare, veterinar, vaccinuri și nici cât câștigăm de pe urma vânzării godacilor sau a cărnii”, mai menționează Grițco. În final bărbatul ne-a mărturisit că este mulțumit de faptul că-și poate asigura un trai decent la el acasă, alături de familie, copii, în timp ce mulți consăteni de-ai săi sunt nevoiți să plece peste hotare pentru ca să-și poată asigura existența.


Godacii se plimbă liber prin fermă

Comercializarea florilor, o afacere rar întâlnită la sat

Un alt bărbat care-și câștigă pâinea de pe urma unei afaceri inițiate la începutul anilor 2000 este Valeriu Palade. Casa acestuia am găsit-o destul de ușor, deoarece fiecare localnic știe unde locuiește unica familie din sat care crește flori în sere. Pe terenul din preajma casei, familia Paladi are două sere. Una se întinde pe 16 metri lungime și 6 lățime, iar alta este la fel de lată, dar mai lungă cu nouă metri. Stăpânul casei ne-a povestit că familia sa crește flori mai bine de 14 ani, iar totul a început de la o mică seră și câteva gherghine. Acum în sere pe lângă florile de cameră cresc și cele de grădină, printre ele sunt crizanteme, gladiole sau trandafiri. Bărbatul spune că familia sa crește flori anul împrejur, inclusiv iarna.


Valeriu Palade prezintă florile pe care le crește în seră

„În perioada rece facem focul în interior. În fiecare an cumpărăm câte 12-14 metri cubi de lemne și cărbune, doar pentru ca să încălzim serele. În interior sunt câteva țevi prin care circulă apa fierbinte și așa se păstrează temperatura normală”, subliniază Palade. Cât ține de comercializarea mărfii, gospodarul spune că soția și fiica sa merg în orașul Criuleni la piață sau ajung chiar și la Chișinău. „Avem mulți cumpărători de la noi din sat și din localitățile din apropiere. În zonă nu mai sunt oameni care să crească flori și toți vin la noi. Când sunt ceremonii unii cumpără cu brațul. Prețurile diferă de la floare la floare. Se întâmplă să vindem bucata cu 10-15 lei”, subliniază Valeriu Palade. În concluzie, fermierul ne-a spus că această ocupație îi asigură un trai decent.

Casă de locuit pe post de grădiniță 


Această casă este grădinița din sat

O problema pe care a identificat-o chiar și primarul din satul Cruglic este lipsa unei grădinițe-tip pentru copii. Acum în localitate există doar o instituție de acest fel, dar care se află într-o fostă casă de locuit. Cei 70 de copii se îmbulzesc în trei camere destul de mici, tot acolo mănâncă, fac lecții și se joacă. Dar chiar și aici copiii nu pot sta de dimineață până seara. Șefa instituției ne-a spus că micuții nu au unde dormi, de aceea pe la amiază părinții sunt nevoiți să vină să-i ia acasă.


Copiii de la grădinița din Cruglic

Primarul Svetlana Cucu ne-a comunicat că în localitate sunt aproape 200 de copii care ar trebui să frecventeze o instituție preșcolară, dar din lipsă de locuri, aceștia sunt nevoiți să stea acasă cu părinții. „Cei 70 de copii, care merg acum la grădiniță, au între 4 și 6 ani. Noi nici măcar nu ne permitem să le asigurăm un loc celor care se încadrează în această vârstă, de cei mai mici nici nu putem vorbi”, susține dezamăgită Cucu.
Primarul satului a mai menționat că în prezent se încearcă amenajarea unei încăperi în care să fie mutați cei 70 de micuți, însă acest lucru nu va rezolva problema pentru că acolo vor fi același număr limitat de locuri. O soluție pe care o vede Svetlana Cucu este redeschiderea grădiniței care a funcționat în perioada sovietică. În prezent, primarul a făcut rost de o parte din resursele necesare pentru reamenajare, dar încă mai încearcă să obțină finanțări prin intermediul diferitelor proiecte.

În Cruglic multe drumuri necesită reparație capitală și nici nu este sistem de canalizare, dar reprezentanții de la primărie se arată încrezuți că în viitorul apropiat și aceste probleme vor fi rezolvate.


Casa de cultură din sat

La redacția ziarului TIMPUL a ajuns o scrisoare de la un locuitor din satul Cruglic în care se menționa că apa pe care o au oamenii la robinete este prea scumpă, iar reprezentanții primăriei urmăresc anumite interese personale și nu muncesc în interesul localnicilor. În urma unor discuții cu oamenii din sat, am constatat că majoritatea sunt mulțumiți de faptul că au apă și nu au pretenții.

Dosarul satului Cruglic:
Nr. de locuitori – 2848
Prima atestare – 1594

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *