CSI / Rusia

Cum a fost pierdută Crimeea? Dezvăluiri privind „recomandările” Washingtonului trimise la Kiev

Dar de la Washington, administraţia Obama a transmis un semnal clar: „Evitaţi orice confruntare militară cu Rusia”, au aflat jurnaliştii Bloomberg View, vorbind cu oficiali ucraineni şi americani.

„Era mai mult o sugestie, nu un ordin,” – specifică aceştia, adăugând că, potrivit oficialilor, „aceleaşi semnale au fost trimise Kievului şi de guvernele europene.”

Principalul motiv al recomandărilor pacifiste ale SUA era după cum urmează: „Casă Albă s-a temut că, dacă armata ucraineană va lupta în Crimeea, îi va da lui Putin ocazia pentru o invazie militară pe scară largă a Ucrainei – conform aceluiaşi scenariu a Moscovei din 2008, când Puţin, că răspuns la atacul preventiv al guvernului de la Tbilisi a invadat Georgia, ocupând o parte importantă din teritoriul sau. Trupele ruse ocupă până în prezent cele două regiuni georgiene”.

Potrivit jurnaliştilor, invazia Crimeei a luat prin surprindere Washingtonul. Cu o zi înainte de începerea operaţiunilor lui Putin, analiştii intelligence din SUA au raportat Congresului că concentraţia de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina este un bluff.omuleţii verzi

„Ucraina era într-adevăr prinsă într-o capacană”, a comentat vicepreşedintele Atlantic Council, Damon Wilson: „Orice răspuns în forţă al Ucrainei împotriva acelor militari vorbitori de limba rusă neidentificaţi, ar fi dat prilej lui Putin să afirme că acţiunile Ucrainei ameninţă viaţă ruşilor din Rusia, şi atunci ar fi avut ocazia să anunţe trimiterea de trupe ruseşti în ajutorul fraţilor aflaţi în pericol.”

„În conversaţii private, Obama le spunea parlamentarilor (din SUA) că decizia să de a nu oferi ucrainenilor arme letale a fost adoptată parţial din dorinţa de a evita confruntarea militară directă cu Rusia”, – au scris autorii, citând un republican anonim, care a participat la una din aceste discuţii.

Potrivit fostului ambasador american în Rusia, Michael McFaul, „Puţin a fost surprins de cât de uşor a ocupat Crimeea şi, de aceea, când cineva din anturajul sau a spus: „ia să vedem ce se mai întâmplă”, el a crezut că are o şansă bună. Astfel, au fost create condiţiile prealabile pentru mişcarea separatistă din estul Ucrainei”, a declarat McFaul.

„Presupunerea că prin evitarea conflictului cu Moscova, putea fi evitată agresiunea lui Putin, (…) a fost o eroare de calcul” – cred autorii. După aproape doi ani de la ocuparea Crimeei, toată lumea a uitat deja despre subiect, iar în estul Ucrianei s-au creat pseudo-state susţinute de Rusia care controlează zone mari din Ucraina. Totodată, armistiţiul fragil între cele două părţi ale conflictului ameninţă să se prăbuşească.omuleţii verzi

La începutul anului 2014, mulţi ucraineni au fost de acord că un răspuns militar la invaziei rusească din Crimeea era prea riscant, dar acum balanţă s-a inversat. Armata ucraineană lupta peste tot cu militarii ruşi, iar Putin ameninţă din nou cu invazia, aşteptându-se că Occidentul să se sperie şi să cedeze [Ucraina]. În cazul în care ajutorul nu va veni, Putin poate decide că, în cazul unei intervenţii militare mai adânci, nu va avea cine să răspundă”- conchide publicaţia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *