CSI / Rusia

Cum a trântit premierul Ungariei uşa-n nas Europei de dragul lui Putin

Valoarea contractului este de 12,5 miliarde de euro, din care 10 miliarde vor fi asiguraţi de firma de stat rusă Rosatom. Ştirea vine la scurt timp după ce preşedintele Vladimir Putin a vizitat Budapesta.

Reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat Ungaria încă de la mijlocul lunii trecute că acest acord poate încalcă practicile concurenţiale din cadrul UE şi nu are încă aprobarea Bruxelles-ului, potrivit Wall Street Journal.

Comisia Europeană a încercat să intervină în negocierea acordului derulat între guvernul Ungariei şi partenerii ruşi pentru a preveni creşterea dependenţei statului european de energia furnizată de Moscova.

În momentul de faţă, Ungaria importă din Rusia 80% din petrolul şi 60% din gazele consumate în ţară. "Vrem să impunem o transparenţă cât mai mare în orice contract vizând înţelegeri de furnizare a energiei pe termen lung", afirmă la sfârşitul lunii februarie vicepreşedintele CE, Măros Sefcovic.

Acordul dintre Budapesta şi Moscova nu a fost supus unei dezbateri în cadrul UE, iar opoziţia din Ungaria acuză că, într-un final, contribuabili din ţară vor fi cei care vor achita factură de 10 miliarde de euro către Moscova.

O altă îngrijorare a liderilor opoziţiei din Ungaria o reprezintă influenţă tot mai mare pe care Moscova o exercită asupra pieţei de energie din UE prin intermediul Ungariei.

Apărarea lui Orban: "Nu e secretomanie"

"Nu este secretomanie. Vom încerca să facem publice cât mai multe date din contract", a declarat Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar. Acesta a mai precizat că practică secretizarii contractelor de acest tip este întâlnită peste tot în lume.

În plus, o nouă lege din Ungaria clasifică toate investiţiile în afaceri şi tehnologie drept secrete de stat, lucru care a intrigat deja mai multe organizaţii civile din această ţară, care consideră că măsură este neconstituţională.

În formă actuală, legea permite autorităţilor şi instanţelor să verifice punctual documentaţia care stă la baza acestor proiecte. Acces la contractele secretizate mai are şi Comisia pentru Siguranţă Naţională din Parlament, membrii acesteia neavând însă voie să împărtăşească detaliile din contracte cu terţi.

CE cere licitaţie deschisă

Lucia Caudet, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a anunţat că oficialii de la Bruxelles au fost înştiinţaţi de iniţierea proiectului de extindere a centralei atomice de la Paks fără procedura de licitaţie. "Comisia analizează în acest moment cazul şi urmează să îl clarifice împreună cu partea ungară", a declarat Caudet.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a semnat un tratat secret cu Rosatom pentru dezvoltarea a două noi capacităţi nucleare de 1.000 MW în cadrul centralei atomo-electrice de la Paks, aflată la 270 de kilometri de Arad.

Guvernul ungar susţine că proiectul este necesar pentru a asigura continuitatea producţiei de energie electrică, în momentul în care actuală centrală nucleară din localitate va fi închisă, adică peste două sau trei decenii.

Noile reactoare de la Paks ar urmă să asigure în viitor 50% din consumul de curent electric al Ungariei.

Este acesta un motiv suficient de bun pentru a trânti uşa în nasul restului Europei? Se pare că Viktor Orban apreciază că da, iar vizită Angelei Merkel la Budapesta n-a reuşit să ţină Ungaria pe traseul european.

Nici n-ar fi fost uşor, dacă ne amintim că a fost urmată de o adevărată descălecare a lui Vladimir Putin în capitală Ungariei. Acum se văd rezultatele.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *