Astăzi 21 Ianuarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:28
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 08:22    Din editia print

Cum am încetat să mai strig la copii: 10 sfaturi eficiente pentru părinți!

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Scriitoarea şi bloggeriţa Kristina Antus, mamă a trei copii, într-o zi şi-a dat seama că nu are rost să ţipi la copii – pentru că oricum nu ascultă. „Nu vreau să critic metodele de creștere a copiilor propuse de cineva. Mărturisesc: țipam la copiii mei din diverse motive. Când îmi pierd răbdarea, strig la ei. Și atunci e rău pentru toată lumea. Apoi am hotărât că e nevoie să fac ceva schimbări. Mi-am propus să nu strig la ei o săptămână, să văd ce se va întâmpla.” Iată rezultatele experimentului:

1. Când rămâneam calmă – copiii mă ascultau.
La început, desigur erau nedumeriți. Eu deasemenea. Se uitau în jur în căutarea unei camere ascunse, crezând că fac glume cu ei. O, minune – au început să înțeleagă ce-mi doresc de la ei fără țipăt!

2. Vorbeam mult cu mine însumi.Făceam treburile casnice şi mormăiam în sine tot ce mă gândeam, de exemplu, că în această casă nimeni nu va învăța vreodată să se încalţe singur, sau ce se va întâmpla în caz de inundații, cutremur, etc. vom muri cu toții, pentru că cineva nu-şi poate băga rapid picioarele în pantofi.

3. Nimeni nu făcea capricii când îi rugam să strângă jucăriile.

Probabil acest lucru se întâmpla pentru că venele nu mai pulsau amenințător pe frunte, prevestind un cataclism universal.

4. A avut loc o conversie a strigătelor mele în dansuri sălbatice și sunete ciudate.
Când simțeam că gata, izbucnesc, săream prin casă ca o nebună, iar copiii nedumeriți ascultau sunetele ciudate pe care le făceam.

5. Îmi iertau nereușitele
„Nu-i nimic mami, totul e în regulă. Data viitoare doar spune cu voce normală!” – spuneau ei. Nimeni nu are capacitatea de a ierta, cum o au copiii mici.

6. Respiram des şi profund.
M-am antrenat atât de mult cu respirația profundă, că probabil pot participa cu ușurință la olimpiada de înot.

7. M-am pus în locul lor.
Când simțeam că iată-iată voi țipa, mă puneam în genunchi, îi priveam în ochi şi le explicam ce doresc de la ei. Ei îmi spuneau că am ochii căprui, iar pe nas pistrui.

8. Număram mult.
Număram până la 10. Număram până la 20. Deseori copiii numărau împreună cu mine, dansând. Număram cât aveam puteri, sau până când se întâmpla ceva şi eram distrași cu toții.

9. Ieșeam din cameră.
Uneori aveam necesitatea să mă ascund într-un loc întunecat şi să-mi aduc gândurile în ordine.

10. Am devenit mult mai apropiată de copii.
Da, exact aşa. Nimănui nu-i place să stea lângă un dragon ce scuipă foc.

„A nu striga la copii – este o muncă internă constantă, în care fac progrese. În fiecare zi încerc să nu uit că modul de comunicare este perceput și asimilat de către copii ca „normal“. Țipătul nu e mai productiv decât tăcerea, în familia mea. Învățăm mai degrabă să răspundem, decât să reacționăm. Încălțămintea oricum o încalță foarte lent”.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md