Astăzi 10 Februarie 2016, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:21
Abonamente

Interviu 26 Mai 2012, ora 08:24

(INTERVIU) Cum e să fii soţul interpretei Olga Ciolacu

Marime Font

 

 

 

 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 47 Hânceşti 48 Tiraspol 48
 

Despre Valentin Bătrânac, soţul reputatei Olga Ciolacu, aş putea scrie cel puţin două pagini de ziar, aşa că mi-a fost cam greu să mă încadrez în spaţiul rezervat. 

A făcut Facultatea de Jurnalism, a fost producător şi realizator TV mai mulţi ani. A organizat cu succes numeroase spectacole şi concerte în Europa, Rusia, dar şi peste ocean. Notabil este faptul că, după scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, Valentin Bătrânac a fost primul care în 1990 a adus la urechea publicului român sonoritatea vocilor basarabene, organizând astfel cel dintâi spectacol la Sala Palatului din Bucureşti. De atunci itinerarul său a fost pecetluit, reuşind în acest răstimp să adune pe scenele din Moldova prezenţe notabile din lumea muzicii şi teatrului românesc. Valentin Bătrânac şi Olga Ciolacu sunt părinţii artistici ai primului teatru de varietăţi din Moldova. Se autodefineşte ca fiind un combatant sortit să stea în avangarda artei şi a soţiei sale. De aceea s-a dedicat plenar activităţilor de impresariat, lucru pe care îl face cu multă dragoste şi demnitate. Vorbeşte cu mare pasiune despre meseria sa, dar cu şi mai mare patos despre cea care de 38 de ani îi este consoartă, adorata Lica...

 
- Domnule Bătrânac, cum e să fii soţul vestitei interprete Olga Ciolacu?
- Ştii care este cel mai mare paradox în această lume? Să ne naştem liberi, ca apoi să trăim în lanţul destinului sortit de Dumnezeu. Eu am fost condamnat să fiu soţul a două femei cu totul diferite - soţia Olga Ciolacu şi vedeta Olga Ciolacu. Prima este gospodină, frumoasă, soţie şi mamă, cea de-a doua este promptă, inteligentă şi categorică. Acolo nu mai sunt soţul ei, ci doar impresarul Valentin Bătrânac. Recunosc că e dificil să fiu soţul celor două, uneori îmi reuşeşte, alteori mai puţin.- Vă ascundeţi vârsta?
- Niciodată. Am lucrat întotdeauna cu oameni tineri, ceea ce m-a făcut să mă simt ca ei. Atâta timp cât reuşesc - mă mişc, îmi menţin vigurozitatea.

- Vă temeţi de bătrâneţe?
- Nici de ea nu mă tem. Doar atunci când mă uit în oglindă îmi dau seama că am peste şaizeci de ani, însă nu mă întristez. Merg înainte.

- Vă sperie moartea?
- Nu m-am gândit la asta, deşi acest tragic moment poate surveni oricând, Doamne fereşte. Poate mi-ar părea rău că n-am reuşit mai mult. Noţiunea în sine nu-mi provoacă groază, este inevitabilă. Trec uşor peste gândul că voi dispărea cândva. Deocamdată mă simt dator vieţii...

- Vă place să munciţi?
- Părinţii mei au fost ţărani şi de mic copil am fost educat prin muncă. Ştiu a prăşi, a mulge vaca, a curăţa pomi, a construi o casă, a săpa o fântână, a prelucra lemnul şi implicit activităţile ce ţin de impresariat. Îmi place munca şi nu mă tem de ea. Programul este să fiu mereu omniprezent.

- Ce admiraţi cel mai mult la soţia dvs.?
- Inteligenţa, corectitudinea, modul în care şi-a educat publicul şi faptul că a ştiut să-şi aleagă cu mare migală repertoriul.

- Dar la fiica dvs., Alexandrina?
- Romantismul pe care l-a moştenit de la mine, principialitatea şi tăria de caracter ale Olgăi, la fel şi modul în care încearcă să lupte singură.

- Ce vă place mai puţin la fiica dvs.?
- Faptul că are mai puţin timp pentru noi. După ce puii zboară din cuib, nu mai putem face nimic. Ei trebuie să şi-l construiască pe-al lor. Asta e legea vieţii.

- Cine sunt naşii dvs. de cununie?
- Avem două perechi de naşi - unchiul meu de la Donduşeni, care, din nefericire, nu mai este şi soţia sa. Iar din partea Olgăi - sora ei mai mare, care la fel a plecat la cele sfinte, şi soţul ei. Deci, familiile Costică şi Ana Iapăscurtă şi Vasile şi Veronica Avram.

- Câţi fini aveţi?
- Patru perechi.

- Cât de des mergeţi la biserică?
- La noi este o tradiţie de a vizita bisericile şi mănăstirile. Biserica este locul unde ne tratăm de stres, acolo ne regăsim liniştea şi echilibrul spiritual şi emoţional. Deci, foarte des.

- Ce credeţi despre homosexuali?
- E treaba lor ce fac. Mă miră însă faptul că ţara noastră este impusă să adopte o lege atât de controversată. De fapt, nu-i accept sub nicio formă.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- La ţară, la Lozova. Acolo avem 30 de ari de pădure şi mergem adesea să petrecem, să stăm în mijlocul naturii.

- Ce ziare citiţi?
- În special, cele româneşti - TIMPUL, „JURNAL de Chişinău”, „Ziarul de Gardă” şi, ocazional, „Moldavskie Vedomosti”.

- Ce canale TV priviţi?
- Urmăresc programele de la Jurnal TV şi „Moldova 1”, am lucrat acolo şi încă ceva mă leagă de Publika TV.

- Ce slăbiciuni aveţi?
- Uneori sunt nesigur, răvăşit şi pasiv. Dar asta nu-mi umbreşte speranţa şi cutezanţa pentru noi realizări, fiindcă am libertate totală în acţiuni şi dorinţa nestăvilită de a continua înfăptuirea tuturor aspiraţiilor. Integritatea noastră rămâne până la urmă ca un destin, ea va fi lumina care ne va ghida calea spre infinitul necunoscut când vom pleca din această lume, încă neînţeleasă de mine. Dar până atunci eu îmi trăiesc viaţa în generozitate şi iubire. Viaţa e o operă de artă dintr-o colecţie particulară.

- Ce calitate nu aveţi, dar aţi vrea s-o aveţi?
- Probabil să fiu mai ordonat.

- Ce nu vă place la femei?
- Nu ştiu ce ar putea să nu-mi placă la ele. Toate sunt diferite. Nu, nu vreau să le jignesc...

- Ce nu vă place la bărbaţi?
- Lăudăroşenia, mai ales a celor care au grijă să „informeze” că cineva le-a fost la picioare. „Cezari” a căror aură eclipsează pe toată lumea.

- O întrebare cu echivoc - credeţi în vise?
- Da, cred şi mă bucur atunci când se împlinesc. Cele din timpul nopţii nu prea le am, fiindcă dorm foarte puţin, de aceea nici nu le caut interpretarea.

- Care este actorul dvs. preferat?
- Florin Piersic. Este actorul tuturor românilor.

- Care este scriitorul dvs. preferat?
- Marin Preda.

- Dacă aţi lua viaţa de la început, la ce aţi renunţa?
- Mă consider un bărbat împlinit şi nu prea am la ce renunţa sau schimba.

- Care este mâncarea dvs. preferată?
- Zeama de găină şi piureul cu carne sau costiţă. În general, mâncarea tradiţională românească.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- Odihna mea este în maşină, dat fiind faptul că nu am timp de repaos. Dar îmi place să merg în România - la Braşov, Sibiu, Sinaia, Bistriţa, Reghin, Târgu-Neamţ, Cluj, deci prefer în mod special Transilvania.

- Aţi accepta să lucraţi peste hotare?
- Categoric, nu. Doar cu condiţia să fac naveta între ţara X şi Moldova, altfel nu.

- Ce faceţi când sunteţi supărat?
- Tac. Ciolacu ştie că, atunci când o strig Olga, înseamnă că sunt supărat, dar de regulă eu îi spun Lica, iar ea - Liuca.

- Unde v-aţi cunoscut?
- Eu lucram deja la televiziune. Şi, stând pe hol la o ţigară, am observat o fată înaltă, suplă, care tocmai urca scările. Observând că o ţintuiesc cu privirea, s-a oprit preţ de câteva clipe după care a plecat. Eram nedumerit de faptul că nu aflasem despre noul angajat al televiziunii. Şi deoarece era în ajunul sărbătorilor de iarnă, m-am dus direct la ea şi i-am spus că Anul Nou îl vom petrece împreună ca, de altfel, şi tot restul vieţii. La 8 martie ne-am înscris, iar pe 9 mai am făcut nunta.

- Ce aţi visat să deveniţi în copilărie?
- Acordeonist, de altfel şi tatăl meu iubea foarte mult muzica.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 14:21

Petiţie către Primărie: Bulevardul Moscovei să fie redenumit în bulevardul UNIRII

Petiţie către Primărie: Bulevardul Moscovei să fie redenumit în bulevardul UNIRII

O petiţie pentru redenumirea bulevardului Moscova în bulevardul Unirii a fost înaintată astăzi Primăriei mun. Chişinău. Iniţiativa aparţine tinerilor de la Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 14:05

Banca Mondială: Româna este a doua cea mai vorbită limbă în birourile Microsoft

Banca Mondială: Româna este a doua cea mai vorbită limbă în birourile Microsoft

Nouă dintre primele cincisprezece orașe ce au acces la cel mai rapid internet de mare viteză se regăsesc în România, însă autoritățile de la București trebuie să ia măsuri pentru reducerea decalajului existent între zonele urbane și rurale pe acest segment, a...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 14:04

(Proiect de lege) PLDM vrea ca membrii CEC să fie selectaţi în cadrul unui concurs public

(Proiect de lege) PLDM vrea ca membrii CEC să fie selectaţi în cadrul unui concurs public

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova au înregistrat la Biroul permanent al Parlamentului o iniţiativă legislativă privind modificare şi completare a Codului Electoral.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 10 Februarie 2016, ora: 14:00

Trei oameni au murit în estul Ucrainei după ce un microbuz a trecut peste o mină

Trei oameni au murit în estul Ucrainei după ce un microbuz a trecut peste o mină

Trei civili, între care o femeie, și-au pierdut viața miercuri, după ce microbuzul cu care călătoreau a sărit în aer după ce a trecut peste o mină, în apropierea unui punct de control instalat pe linia frontului în estul separatist prorus al Ucrainei, au anunțat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 13:52

Şeful serviciilor de informaţii din SUA: 2016 va fi un „an turbulent” pentru R. Moldova

Şeful serviciilor de informaţii din SUA: 2016 va fi un „an turbulent” pentru R. Moldova

Şeful serviciilor de informaţii americane, James Clapper, spune că anul 2016 nu se anunţă a fi deloc unul de stabilitate pentru Republica Moldova în umbra „politicii externe asertive” a Federaţiei Ruse.  

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 10 Februarie 2016, ora: 13:42

Siria în ruine, surprinsă în pozele de nuntă a doi îndrăgostiți (GALERIE FOTO)

Siria în ruine, surprinsă în pozele de nuntă a doi îndrăgostiți (GALERIE FOTO)

Chiar dacă Siria este în plin război, iar orașele sunt distruse treptat, un cuplu a decis să profite de peisaj pentru sesiunea foto din ziua nunții. 

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 10 Februarie 2016, ora: 13:22

Jurnaliştii Foreign Policy: De ce inginerii ruşi lucrează la o fabrică ISIS din Siria?

Jurnaliştii Foreign Policy: De ce inginerii ruşi lucrează la o fabrică ISIS din Siria?

„Oficial, guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi aliaţii săi ruşi sunt în război cu Statul Islamic (ISIS). Cu toate acestea, o uzină de prelucrare a gazelor din nordul Siriei, controlată de gruparea jihadistă, dovedeşte faptul că legăturile de afaceri dintre...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 10 Februarie 2016, ora: 13:18

SBU: Rusia şi forţele separatiste au desfăşurat manevre militare comune

SBU: Rusia şi forţele separatiste au desfăşurat manevre militare comune

Sub acoperirea unor exerciţii militare iniţiate de Rusia în regiunea de graniţă cu Ucraina, au avut loc manevre menite să îmbunătăţească cooperarea între forţele armate ruse şi forţele separatiste ale aşa-zisei LNR, susţine Anatoli Gritak, şeful Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 13:15

Andi Cristea, despre situația din R. Moldova: „Sunt esențiale negocierea și semnarea unui acord cu FMI”

Europarlamentarul român Andi Cristea, președintele Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, împreună cu Elmar Brok, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, i-au prezentat noului prim ministru de la Chișinău, Pavel Filip,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 13:01

Moscova amenință că ia măsuri dacă autoritățile de la Chișinău vor continua să expulzeze jurnaliștii ruși

Moscova amenință că ia măsuri dacă autoritățile de la Chișinău vor continua să expulzeze jurnaliștii ruși

Moscova va continua să răspundă la acțiunile Chișinăului, dacă Moldova nu va înceta să interzică jurnaliștilor ruși să intre în țară, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 12:42

Parlamentarii suedezi încurajează autorităţile din R. Moldova să continue reformele şi integrarea europeană a ţării

Parlamentarii suedezi încurajează autorităţile din R. Moldova să continue reformele şi integrarea europeană a ţării

Parlamentarii suedezi au încurajat autorităţile din Republica Moldova să continue reformele şi integrarea europeană a ţării.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 12:30

Torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Torționarul Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 Februarie 2016, ora: 12:07

Proiectul Legii subvenţionării va fi definitivat într-o săptămână

Proiectul Legii subvenţionării va fi definitivat într-o săptămână

Proiectul Legii subvenţionării, care a fost elaborat anul trecut şi transmis în Parlament, dar a fost retras pentru perfecţionare, urmează a fi definitivat într-o săptămână.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 11:58

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova: „Acum situația este la limită la Chișinău”

Raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova: „Acum situația este la limită la Chișinău”

Rapor­to­rul Par­la­men­tu­lui Euro­pean pen­tru R. Mol­dova, Petras Aus­tre­vi­cius se află într-o vizită de lucru la Chișinău. Astăzi oficialul a avut o întrevedere cu premierul de la Chișinău, Pavel Filip, menționând că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 11:56

MARE ATENȚIE! Pe mai multe străzi din sectorul Botanica va fi sistată temporar alimentarea cu apă

MARE ATENȚIE! Pe mai multe străzi din sectorul Botanica va fi sistată temporar alimentarea cu apă

Pe mai multe străzi din sectorul Botanica joi, 11 februarie, va sistată temporar alimentarea cu apă. Furnizorul de apă din capitală anunţă că deconectările au loc în legătură cu lucrările de branşare a apeductului nou din strada Independenţei, 1 şi din strada Tudor Strişca, 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 11:54

Va fi elaborat un registru al producătorilor horticoli

Va fi elaborat un registru al producătorilor horticoli

Autorităţile anunţă că în curând va începe elaborarea unui Registru al producătorilor horticoli, după modelul celui din sectorul vitivinicol, deţinut de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 11:52

Militarii moldoveni participă la un exerciţiu multinaţional în Germania

Militarii moldoveni participă la un exerciţiu multinaţional în Germania

Un contingent al Armatei Naţionale, format dintr-un pluton de infanterişti şi o grupă de geniu, participă în perioada 10 februarie — 2 martie, la exerciţiul „Mission Readiness Exercise” (MRE KFOR 21), care se desfăşoară la Centrul de instruire militară din...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 11:38

Vicepremierul Gheorghe Brega a semnat o dispoziţie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă

Vicepremierul Gheorghe Brega a semnat o dispoziţie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă

În contextul creşterii activităţii gripale și a evoluţiei acesteia în proximitatea graniţei Republicii Moldova, dar și a confirmării cazurilor de gripă înregistrate în ultima perioadă, vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a solicitat autorităţilor...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 11:16

Timofti va înmâna la București distincțiile oferite lui Iohannis, Arafat și Piersic. VEZI agenda vizitei președintelui

Timofti va înmâna la București distincțiile oferite lui Iohannis, Arafat și Piersic. VEZI agenda vizitei președintelui

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va efectua în perioada 16-17 februarie, o vizită oficială la București.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 11:01

George Simion poate veni în R. Moldova: „Am câștigat. A fost un dosar politic”

George Simion poate veni în R. Moldova: „Am câștigat. A fost un dosar politic”

„Nu îmi vine să zâmbesc”. Astfel și-a început declarația pentru jurnaliști, George Simion, liderul platformei unioniste „Acţiunea 2012”, care așteapa la acest moment verdictul judecătorilor. Judecătorii au anulat interdicția impusă de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 10 Februarie 2016, ora: 11:00

Omul săptămânii: Actorul Jan Cucuruzac

Omul săptămânii: Actorul Jan Cucuruzac Din editia print

Eugen (Jan) Cucuruzac s-a născut pe 9 februarie 1949, în satul Șerbaca, județul Bălți (astăzi satul nu mai există, fiind inundat de apele Prutului, după construcția hidrocentralei Stânca-Costești)

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Februarie 2016, ora: 10:57 de Victoria Colesnic

Realizări și eșecuri în implementarea Acordului UE-Moldova

Realizări și eșecuri în implementarea Acordului UE-Moldova Din editia print

Anul 2015 s-a caracterizat prin devalorizarea leului, sărăcirea populației, dar și decepții generale în clasa politică. Toate aceste fenomene de ordin intern au eclipsat în mentalul colectiv Agenda Acordului de Asociere între UE și Moldova pe care guvernanții erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 10:51

Ucraina cere R. Moldova și României să reunească potențialul porturilor "Reni-Giurgiulești-Galați"

Ucraina cere R. Moldova și României să reunească potențialul porturilor "Reni-Giurgiulești-Galați"

Proiectul privind crearea Zonei Economice Internaționale "Reni-Giurgiulești-Galați" va permite Ucrainei, Moldovei și României să treacă de la concurență la o reuniune a potențialului de porturi.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 Februarie 2016, ora: 10:22

Premierul ungar către Filip: Ungaria este gata să ofere suportul necesar în parcursul european al R. Moldova

Premierul ungar către Filip: Ungaria este gata să ofere suportul necesar în parcursul european al R. Moldova

Pavel Filip a fost felicitat de către Premierul ungar, Viktor Orban, cu ocazia învestirii sale în funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 Februarie 2016, ora: 10:21

Cum învingem gripa? Sfaturi 100% eficiente

Cum învingem gripa? Sfaturi 100% eficiente

Atunci când începe sezonul virozelor, toţi sunt preocupaţi de unele şi aceleaşi probleme. Cum să nu te îmbolnăveşti dacă epidemia i-a atins pe cei apropiaţi? Cum să te tratezi corect dacă deja te-ai îmbolnăvit? Ce să faci dacă ai febră?

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 10 Februarie 2016, ora: 10:01

Ministrul de externe al Lituaniei: Unii din salvatori se declară „pro-moldoveni”, dar se aliază cu Rusia

Ministrul de externe al Lituaniei: Unii din salvatori se declară „pro-moldoveni”, dar se aliază cu Rusia

Ziarul electronic Euobserver a publicat un editorial semnat de ministrul de Externe al Lituaniei Linas Linkevicius. În textul întitulat „Cum să reparăm Moldova” (How to fix Moldova), oficialul exprimă ideea că alegerile anticipate ar provoca o criză și mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Februarie 2016, ora: 09:59

(DESPRE UNIRE) SUA respectă suveranitatea RM, iar Moscova amenință cu intervenție

(DESPRE UNIRE) SUA respectă suveranitatea RM, iar Moscova amenință cu intervenție

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a respins acuzaţiile liderului socialist moldovean, Igor Dodon, care a denunţat un presupus complot al Washingtonului care ar urma să aibă drept rezultat unirea R. Moldova cu România. De cealaltă parte, Moscova anunță clar că va interveni...

( ) Citeşte tot articolul


 

Opinii & Editoriale 10 Februarie 2016, de Moni Stănilă

De ce mi-am amintit de Tanizaki

Cu ani în urmă am citit câteva din cărțile unui important scriitor japonez, Junichiro Tanizaki (1886 – 1965). Îmi amintesc că în mod deosebit mi-a plăcut cartea de proză scurtă Club Gourmet, precum și microromanul Cheia.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 10 Februarie 2016, de Dorin Galben

Mâna Moscovei poate, dar a lui Chirtoacă nu

Peste 90 de construcii neautorizate din mai multe zone ale Moscovei au fost demolate într-o singură noapte de buldozere. Potrivit autorităţilor moscovite, acestea prezintă pericol pentru populaţie. În Chişinău astfel de construcţii avem cu duiumul, dar din păcate nu avem nicio persoană...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Februarie 2016, de George Simion

Cum am ajuns traducător

De multe lucruri m-am apucat în viață. ‎Marketing, istorie, publicistică - sunt domenii în care am activat și în care cred că voi avea de muncit și în continuare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Februarie 2016, de Ion Macovei

Trans-comuniștii

În Ucraina activitatea Partidului Comunist a fost declarată ilegală. În Republica Moldova, însă, acesta s-a metamorfozat și s-a plodit prin alte formațiuni politice, pentru ca, atunci când își va da obștescul sfârșit, să aibă urmași. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Putere nesătulă și opoziție nemâncată

Presa a așteptat cu nerăbdare expirarea ultimatumului de săptămâna trecută, pentru a vedea ce va face opoziția, dar, odată cu învestirea guvernului Filip, atenția s-a mutat spre putere, care se mișcă cu „viteza luminii” spre realizarea promisiunilor. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Apel la dragoste

Biserica noastră obișnuiește, când situația o cere, să facă apel la calm, la rugăciune, la pace, îndemnându-ne să ne comportăm ca niște creștini adevărați. Mi-e greu în aceste zile tulburi să vorbesc despre cu totul altceva, ca și cum toate ar fi bune și frumoase. 

() Citeşte tot articolul

Comentariu 6 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Din nou despre egoism

Știm că rugăciunile omului spre Dumnezeu pot fi de cerere, de laudă, de mulțumire.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Constantin Tănase

Singuri, și fără demnitate, în fața istoriei

Motto: „Noi, românii, am fost un popor de ciobani – în ultimul deceniu am devenit o adunătură de ingineri...” Paul Goma  

() Citeşte tot articolul

Editorial 5 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (VIII): Valeriu Calancea

Motto: „Dacă stau bine să mă gândesc cred că în toată cariera mea am ridicat greutăţi echivalente, ca şi kilograme, cu o garnitură de tren cu douăzeci de vagoane de marfă, pline ochi!” (Valeriu Calancea)  

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Februarie 2016, de Marin Basarab

Justiţia de telefon trebuie să ajungă şi la oamenii simpli

Săptămâna trecută, cazul Victoriei Pruteanu a iscat un scandal de proporţii în societatea noastră. Vă reamintesc că Victoria, mamă a 5 copii, a fost condamnată la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru că şi-a omorât soţul, apărându-se de el. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, de Ion Macovei

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Februarie 2016, de Pavel Păduraru

Exercițiu pentru protestatarii din Chișinău: Cum ar arăta Moldova lui Dodon, Usatîi și Năstase

O întrebare pe care, din păcate, și-o pun puțini dintre manifestanții conduși de Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase, care protestează contra guvernării PD: ce o așteaptă pe Moldova, dacă aceștia vor debarca actuala guvernare? 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Victoria Colesnic

Speranța poate fi mov

Câteva zile în urmă am citit un reportaj răvășitor, premiat în cadrul unui concurs de jurnalism narativ din România. Adevărul e că nu-l pot uita. Astăzi, m-am trezit iarăși cu gândul la Teodora și fiica ei Sânziana.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 3 Februarie 2016, de Marin Basarab

Trei milioane de plahotniuci, filaţi, dodoni şi voronini

Republica Moldova este un stat eşuat. M-am cam săturat să scriu asta. M-am săturat să spun că problema nu e într-un singur om, ci în sistem. Nu Voronin a fost răul, ci poporul care l-a votat şi societatea care l-a acceptat; nu Plahotniuc este păpuşarul, ci cei care acceptă să fie conduşi de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de George Simion

Asta e șansa noastră de a face lucrurile altfel!

Noii „prooroci” politici nu propovăduiesc adevărul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Silviu Tănase

Jos Republica Moldova

Critica adusă de opoziție puterii este, în realitate, un rechizitoriu față de întreaga clasă politică ce a condus RM în ultimii 20 de ani. Dacă schimbarea unui funcționar cu altul ar fi suficientă pentru a reporni motoarele „statalității”, problemele s-ar rezolva ușor, dar...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Februarie 2016, de Moni Stănilă

Cărți de istorie

Dacă tot se apropie 24 ianuarie ar trebui să ne amintim că istoria este o zonă obligatorie pentru orice persoană care se consideră un om de cultură.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 2 Februarie 2016, de Lia Ciutac

Despre Bălți și limba română

Zilele trecute am avut ocazia să explorez orașul Bălți. Întotdeauna știam că în Bălți trăiesc mulți oameni de etnie rusă și, din acest motiv, în cel mai mare oraș din nordul țării se vorbește mult rusa.

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de Octavian Țâcu

O descindere la Hâncești

În toiul agitației și nebuniei de la Chișinău, legată de numirea banditească a unui guvern, m-am dus la Hâncești cu un scop care justifică orice abstractizare de la situația politică din R. Moldova – o lansare de carte. Liniștea acestui orășel m-a făcut să uit pentru o zi, dar cu...

() Citeşte tot articolul

Editorial 1 Februarie 2016, de George Simion

Mesaj din Țară

Sunteți dezamăgiți de susținerea venită din partea oficialilor României pentru noul Guvern? Sunteți deranjați că Vladimir Plahotniuc are cetățenie română? Vă gândiți că orice e mai bine decât oligarhia actuală? 

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 31 Ianuarie 2016, de Constantin Tănase

Decapitarea intelectualității

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009 

() Citeşte tot articolul