Astăzi 27 Noiembrie 2015, Vineri - Ultima actualizare la 26 Noiembrie 2015
Abonamente

Interviu 26 Mai 2012, ora 08:24

(INTERVIU) Cum e să fii soţul interpretei Olga Ciolacu

Marime Font

 

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 33 Hânceşti 36 Tiraspol 36
 

Despre Valentin Bătrânac, soţul reputatei Olga Ciolacu, aş putea scrie cel puţin două pagini de ziar, aşa că mi-a fost cam greu să mă încadrez în spaţiul rezervat. 

A făcut Facultatea de Jurnalism, a fost producător şi realizator TV mai mulţi ani. A organizat cu succes numeroase spectacole şi concerte în Europa, Rusia, dar şi peste ocean. Notabil este faptul că, după scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, Valentin Bătrânac a fost primul care în 1990 a adus la urechea publicului român sonoritatea vocilor basarabene, organizând astfel cel dintâi spectacol la Sala Palatului din Bucureşti. De atunci itinerarul său a fost pecetluit, reuşind în acest răstimp să adune pe scenele din Moldova prezenţe notabile din lumea muzicii şi teatrului românesc. Valentin Bătrânac şi Olga Ciolacu sunt părinţii artistici ai primului teatru de varietăţi din Moldova. Se autodefineşte ca fiind un combatant sortit să stea în avangarda artei şi a soţiei sale. De aceea s-a dedicat plenar activităţilor de impresariat, lucru pe care îl face cu multă dragoste şi demnitate. Vorbeşte cu mare pasiune despre meseria sa, dar cu şi mai mare patos despre cea care de 38 de ani îi este consoartă, adorata Lica...

 
- Domnule Bătrânac, cum e să fii soţul vestitei interprete Olga Ciolacu?
- Ştii care este cel mai mare paradox în această lume? Să ne naştem liberi, ca apoi să trăim în lanţul destinului sortit de Dumnezeu. Eu am fost condamnat să fiu soţul a două femei cu totul diferite - soţia Olga Ciolacu şi vedeta Olga Ciolacu. Prima este gospodină, frumoasă, soţie şi mamă, cea de-a doua este promptă, inteligentă şi categorică. Acolo nu mai sunt soţul ei, ci doar impresarul Valentin Bătrânac. Recunosc că e dificil să fiu soţul celor două, uneori îmi reuşeşte, alteori mai puţin.


- Vă ascundeţi vârsta?
- Niciodată. Am lucrat întotdeauna cu oameni tineri, ceea ce m-a făcut să mă simt ca ei. Atâta timp cât reuşesc - mă mişc, îmi menţin vigurozitatea.

- Vă temeţi de bătrâneţe?
- Nici de ea nu mă tem. Doar atunci când mă uit în oglindă îmi dau seama că am peste şaizeci de ani, însă nu mă întristez. Merg înainte.

- Vă sperie moartea?
- Nu m-am gândit la asta, deşi acest tragic moment poate surveni oricând, Doamne fereşte. Poate mi-ar părea rău că n-am reuşit mai mult. Noţiunea în sine nu-mi provoacă groază, este inevitabilă. Trec uşor peste gândul că voi dispărea cândva. Deocamdată mă simt dator vieţii...

- Vă place să munciţi?
- Părinţii mei au fost ţărani şi de mic copil am fost educat prin muncă. Ştiu a prăşi, a mulge vaca, a curăţa pomi, a construi o casă, a săpa o fântână, a prelucra lemnul şi implicit activităţile ce ţin de impresariat. Îmi place munca şi nu mă tem de ea. Programul este să fiu mereu omniprezent.

- Ce admiraţi cel mai mult la soţia dvs.?
- Inteligenţa, corectitudinea, modul în care şi-a educat publicul şi faptul că a ştiut să-şi aleagă cu mare migală repertoriul.

- Dar la fiica dvs., Alexandrina?
- Romantismul pe care l-a moştenit de la mine, principialitatea şi tăria de caracter ale Olgăi, la fel şi modul în care încearcă să lupte singură.

- Ce vă place mai puţin la fiica dvs.?
- Faptul că are mai puţin timp pentru noi. După ce puii zboară din cuib, nu mai putem face nimic. Ei trebuie să şi-l construiască pe-al lor. Asta e legea vieţii.

- Cine sunt naşii dvs. de cununie?
- Avem două perechi de naşi - unchiul meu de la Donduşeni, care, din nefericire, nu mai este şi soţia sa. Iar din partea Olgăi - sora ei mai mare, care la fel a plecat la cele sfinte, şi soţul ei. Deci, familiile Costică şi Ana Iapăscurtă şi Vasile şi Veronica Avram.

- Câţi fini aveţi?
- Patru perechi.

- Cât de des mergeţi la biserică?
- La noi este o tradiţie de a vizita bisericile şi mănăstirile. Biserica este locul unde ne tratăm de stres, acolo ne regăsim liniştea şi echilibrul spiritual şi emoţional. Deci, foarte des.

- Ce credeţi despre homosexuali?
- E treaba lor ce fac. Mă miră însă faptul că ţara noastră este impusă să adopte o lege atât de controversată. De fapt, nu-i accept sub nicio formă.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- La ţară, la Lozova. Acolo avem 30 de ari de pădure şi mergem adesea să petrecem, să stăm în mijlocul naturii.

- Ce ziare citiţi?
- În special, cele româneşti - TIMPUL, „JURNAL de Chişinău”, „Ziarul de Gardă” şi, ocazional, „Moldavskie Vedomosti”.

- Ce canale TV priviţi?
- Urmăresc programele de la Jurnal TV şi „Moldova 1”, am lucrat acolo şi încă ceva mă leagă de Publika TV.

- Ce slăbiciuni aveţi?
- Uneori sunt nesigur, răvăşit şi pasiv. Dar asta nu-mi umbreşte speranţa şi cutezanţa pentru noi realizări, fiindcă am libertate totală în acţiuni şi dorinţa nestăvilită de a continua înfăptuirea tuturor aspiraţiilor. Integritatea noastră rămâne până la urmă ca un destin, ea va fi lumina care ne va ghida calea spre infinitul necunoscut când vom pleca din această lume, încă neînţeleasă de mine. Dar până atunci eu îmi trăiesc viaţa în generozitate şi iubire. Viaţa e o operă de artă dintr-o colecţie particulară.

- Ce calitate nu aveţi, dar aţi vrea s-o aveţi?
- Probabil să fiu mai ordonat.

- Ce nu vă place la femei?
- Nu ştiu ce ar putea să nu-mi placă la ele. Toate sunt diferite. Nu, nu vreau să le jignesc...

- Ce nu vă place la bărbaţi?
- Lăudăroşenia, mai ales a celor care au grijă să „informeze” că cineva le-a fost la picioare. „Cezari” a căror aură eclipsează pe toată lumea.

- O întrebare cu echivoc - credeţi în vise?
- Da, cred şi mă bucur atunci când se împlinesc. Cele din timpul nopţii nu prea le am, fiindcă dorm foarte puţin, de aceea nici nu le caut interpretarea.

- Care este actorul dvs. preferat?
- Florin Piersic. Este actorul tuturor românilor.

- Care este scriitorul dvs. preferat?
- Marin Preda.

- Dacă aţi lua viaţa de la început, la ce aţi renunţa?
- Mă consider un bărbat împlinit şi nu prea am la ce renunţa sau schimba.

- Care este mâncarea dvs. preferată?
- Zeama de găină şi piureul cu carne sau costiţă. În general, mâncarea tradiţională românească.

- Unde vă place să vă odihniţi?
- Odihna mea este în maşină, dat fiind faptul că nu am timp de repaos. Dar îmi place să merg în România - la Braşov, Sibiu, Sinaia, Bistriţa, Reghin, Târgu-Neamţ, Cluj, deci prefer în mod special Transilvania.

- Aţi accepta să lucraţi peste hotare?
- Categoric, nu. Doar cu condiţia să fac naveta între ţara X şi Moldova, altfel nu.

- Ce faceţi când sunteţi supărat?
- Tac. Ciolacu ştie că, atunci când o strig Olga, înseamnă că sunt supărat, dar de regulă eu îi spun Lica, iar ea - Liuca.

- Unde v-aţi cunoscut?
- Eu lucram deja la televiziune. Şi, stând pe hol la o ţigară, am observat o fată înaltă, suplă, care tocmai urca scările. Observând că o ţintuiesc cu privirea, s-a oprit preţ de câteva clipe după care a plecat. Eram nedumerit de faptul că nu aflasem despre noul angajat al televiziunii. Şi deoarece era în ajunul sărbătorilor de iarnă, m-am dus direct la ea şi i-am spus că Anul Nou îl vom petrece împreună ca, de altfel, şi tot restul vieţii. La 8 martie ne-am înscris, iar pe 9 mai am făcut nunta.

- Ce aţi visat să deveniţi în copilărie?
- Acordeonist, de altfel şi tatăl meu iubea foarte mult muzica.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 19:40

Doi islamiști arestați la Berlin, în contextul unor relatări privind pregătirea unui atentat

Doi islamiști arestați la Berlin, în contextul unor relatări privind pregătirea unui atentat

Doi islamiști au fost arestați joi la Berlin de unități de comando ale poliției, în contextul în care media a relatat informații conform cărora s-ar pregăti un atentat.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Noiembrie 2015, ora: 19:20

Medalie pentru Moldova la europenele de box printre tineret

Medalie pentru Moldova la europenele de box printre tineret

Boxerul moldovean Vlad Gavriliuc şi-a asigurat cel puţin medalia de bronz la Campionatul European de tineret, care se desfăşoară în Polonia. Elevul antrenorului Petru Caduc l-a învins în sferturile de finală pe azerul Eljan Gafarli cu 3-0, scrie IPN. 

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 19:10

Nivelul de alertă antiteroristă în Bruxelles a fost coborât la nivelul 3

Nivelul de alertă antiteroristă în Bruxelles a fost coborât la nivelul 3

Organismul de Coordonare pentru Analiza Amenințării (OCAM) din Belgia a decis joi reducerea cu o treaptă, la nivelul 3, a alertei antiteroriste în Bruxelles, a anunțat Centrul de criză din cadrul guvernului belgian.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 26 Noiembrie 2015, ora: 19:09

SCANDALUL de DOPAJ în atletism: Rusia nu va face apel împotriva suspendării sale

SCANDALUL de DOPAJ în atletism: Rusia nu va face apel împotriva suspendării sale

Federația rusă de atletism (ARAF), acuzată de dopaj organizat, nu va face apel împotriva suspendării sale, renunțând la audiere, deși regulamentul Federației internaționale (IAAF) îi permitea asta, a anunțat IAAF într-un comunicat.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 26 Noiembrie 2015, ora: 18:30

Confirmat: un moldovean a decedat în Afganistan în urma doborârii elicopterului de talibani

Confirmat: un moldovean a decedat în Afganistan în urma doborârii elicopterului de talibani

Un cetățean moldovean a decedat în urma doborârii elicopterului pe 24 noiembrie în Afganistan. Informația a fost confirmată de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 18:14

Candu: „N-ar mai trebui ca miniştrii să fugă pe la partide pentru opinii, sau doamne fereşte – indicaţii”

Unele acțiuni ale Partidului Liberal Democrat au drept scop facilitarea cazului Filat, declară președintele Parlamentului Andrian Candu referindu-se la comportamentul acestei formațiuni în ultimul timp.

( ) Citeşte tot articolul

Social 26 Noiembrie 2015, ora: 18:01

Un român medaliat cu aur la Bruxelles pentru un dispozitiv care închide gazele în cazul unui seism

Un român medaliat cu aur la Bruxelles pentru un dispozitiv care închide gazele în cazul unui seism

Inventatorul timișorean Remi Rădulescu a prezentat, joi, la Timișoara, dispozitivul mecanic pentru închiderea gazelor în cazul unui seism, pentru care a primit Medalia de aur la recentul Salon Internațional de Invenții EUREKA de la Bruxelles, INOVA 2015.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 17:45

Agențiile de turism din Rusia nu mai vând vacanțe în Turcia

Agențiile de turism din Rusia nu mai vând vacanțe în Turcia

Agențiile de turism din Rusia au anulat zborurile charter spre Turcia și nici nu mai vând vacanțe în această țară, după ce Turcia a doborât un bombardier militar rusesc la granița cu Siria.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 26 Noiembrie 2015, ora: 17:27

Oficial: Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din ţară

Oficial: Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din ţară

Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a anunțat în cadrul unei întrevederi cu oficialii moldoveni, că Uniunea Europeana este preocupată de situaţia din ţară, agravată inclusiv de evoluţiile şi riscurile crizei din...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 17:13

Germania, pregătită să trimită avioane în Siria în lupta contra grupării Statul Islamic

Germania, pregătită să trimită avioane în Siria în lupta contra grupării Statul Islamic

Germania este pregătită să trimită avioane de vânătoare Tornado în Siria pentru a se alătura forțelor coaliției internaționale contra grupării Statul Islamic (SI), au anunțat joi surse guvernamentale de la Berlin.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 16:47

Rusia a trimis cel de-al 46-lea convoi umanitar către Donbass

Rusia a trimis cel de-al 46-lea convoi umanitar către Donbass

Un nou convoi umanitar a plecat în această dimineață către Donbass. Ministerul Situațiilor Excepționale rus a pregătit peste 100 de vehicule cu produse alimentare și medicamente pentru locuitorii din regiunea Lujansk și Donețk.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 16:27

Marea moschee din Bruxelles, evacuată din cauza mai multor plicuri cu un praf alb

Marea moschee din Bruxelles, evacuată din cauza mai multor plicuri cu un praf alb

Marea moschee din Bruxelles, situată în parcul Cinquantenaire din apropierea sediului Comisiei Europene, a fost evacuată joi după ce s-au primit mai multe plicuri conținând o pulbere albă a cărei natură încă nu a putut fi determinată, relatează agenția de presă Belga.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 26 Noiembrie 2015, ora: 16:22

Rusia planifică sancțiuni împotriva Turciei

Rusia planifică sancțiuni împotriva Turciei

Rusia pregătește o serie de sancțiuni economice împotriva Turciei. Aceste măsuri urmează să fie luate,  după ce unul dintre avioanele ruse a fost doborât la granița dintre Turcia și Siria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 14:43

Cum comentează Lupu, Ghimpu și Voronin gestul PLDM și PSRM de a părăsi ședința Parlamentului

Decizia de a părăsi plenul Parlamentului de către deputații PLDM și PSRM au fost criticate liderii celorlalte partide parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 14:40

Percheziţii la SA „Moldovagaz”: Procuratura anunță intentarea unor cauze penale

Percheziţii la SA „Moldovagaz”: Procuratura anunță intentarea unor cauze penale

Oamenii legii efectuează în această dimineaţă, 26 noiembrie, percheziţii la sediile SA „Moldovagaz”, „Chişinău-gaz” SRL şi, respectiv, la domiciliile factorilor de decizie ale întreprinderilor, inclusiv la preşedintele „Moldovagaz”,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 Noiembrie 2015, ora: 14:34

O serie de acțiuni culturale vor fi organizate în R. Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României

O serie de acțiuni culturale vor fi organizate în R. Moldova cu ocazia Zilei Naționale a României

O serie de acțiuni culturale, printre care expoziții, concerte și simpozioane științifice dedicate Marii Uniri vor fi organizate la Chișinău și în alte localități din R. Moldova de către Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 14:32

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unor controale în privința a doi directori ai ANRE

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea unor controale în privința a doi directori ai ANRE

Comisia Națională de Integritate a dispus inițierea controlului din oficiu în ceea ce îi privește pe doi directori ai Agenției Naționale de Reglementare în Energetică. Este vorba despre Octavian lungu și Ghenadie Pârțu, iar la baza inițierii controalelor a...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Noiembrie 2015, ora: 14:29

Kremlinul așteaptă 'explicații realiste' din partea Ankarei în cazul avionului rus doborât

Kremlinul așteaptă 'explicații realiste' din partea Ankarei în cazul avionului rus doborât

Kremlinul nu exclude o amenințare teroristă din partea Turciei și așteaptă în continuare explicații din partea Ankarei cu privire la avionul de vânătoare rus Su-24 doborât marți de aviația turcă, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 14:26

Târgul din Basarabia - organizat cu prilejul Zilei Naționale a României la Muzeul Țăranului Român din București

Târgul din Basarabia - organizat cu prilejul Zilei Naționale a României la Muzeul Țăranului Român din București

Muzeul Țăranului Român din București găzduiește, între 27 noiembrie și 1 decembrie, un târg cu produse din Basarabia și Piață Țărănească de Sfântul Andrei, informează un comunicat al organizatorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 26 Noiembrie 2015, ora: 13:49

Toate statele europene au ratificat Acordul de Asociere între Moldova şi UE. Italia și-a manifestat acordul astăzi

Toate statele europene au ratificat Acordul de Asociere între Moldova şi UE. Italia și-a manifestat acordul astăzi

Italia a ratificat astăzi Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, aceasta fiind ultima ţară cele 28 de state membre UE.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 26 Noiembrie 2015, ora: 13:28

Super-armata cu care va trebui să lupte Putin dacă se pune cu Turcia (GALERIE FOTO)

Super-armata cu care va trebui să lupte Putin dacă se pune cu Turcia (GALERIE FOTO)

După doborârea avionului rus de către forţele aeriene turce, toate lumea stă acum cu ochii aţintiţi pe Turcia.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 26 Noiembrie 2015, ora: 13:09

(ANALIZĂ) Cât de tare (nu) este de fapt ISIS. Sperietoare mondială sau pericol mortal?

(ANALIZĂ) Cât de tare (nu) este de fapt ISIS. Sperietoare mondială sau pericol mortal?

1. Dacă întrebai un occidental mediu în urmă cu doi ani ce este ISIS probabil că, dacă ar fi avut ceva lecturi la activ, s-ar fi gândit imediat la mitologia egipteană…

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Noiembrie 2015, ora: 12:53

Dodon promite pentru 2 decembrie mii de cetățeni în fața Legislativului

Dodon promite pentru 2 decembrie mii de cetățeni în fața Legislativului

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din R. Moldova a plecat de la ședința în plen a Parlamentului, în semn de protest categoric. Despre aceasta a anunțat în cadrul unor declarații de presă, liderul PSRM, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 12:45

(ROMÂNIA) Ninsori abundente și circulație în condiții de iarnă. În Prahova un tir a derapat

Circulația tirurilor pe drumul european E81 Zalău - Cluj Napoca, în zona muntelui Meseș, restricționată în dimineața zilei de joi din cauza ninsorilor abundente, a fost reluată parțial, Poliția permițând accesul doar pentru mașinile echipate corespunzător.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 26 Noiembrie 2015, ora: 12:33

Condiţiile în care Turcia ar putea închide pentru Rusia strâmtorile Bosfor și Dardanele

Condiţiile în care Turcia ar putea închide pentru Rusia strâmtorile Bosfor și Dardanele

Deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, din cauza doborârii bombardierului Su-24, poate duce nu doar la o criză în cooperarea energetică şi în turism dar şi în domeniul militar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Noiembrie 2015, ora: 12:26

Gruparea teroristă reținută la Bălți dorea să se înarmeze și să ocupe mai multe instituții importante ale statului

Gruparea teroristă reținută la Bălți dorea să se înarmeze și să ocupe mai multe instituții importante ale statului

Oamenii legii au oferit mai multe detalii în cazul celor 13 persoane reținute pentru acțiuni teroriste. Potrivit șefului adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, gruparea din care făcea parte și o femeie doreau să se înarmeze și să ocupe mai multe instituții importante ale statului.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 26 Noiembrie 2015, ora: 12:06

(PARLAMENT) Deputații PLDM și PSRM au părăsit sala de ședințe

Deputații din PLDM și cei din PSRM au anunțat că părăsesc sala de ședințe. Și asta după ce socialiștii s-au declarat indignați de faptul că se tărăgănează audierile pe cazul delapidărilor din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul


 

Bună Dimineața 26 Noiembrie 2015, de Lia Ciutac

„Limba noastră-i limbă sfântă”

Ne amintim de limba română de câteva ori pe an, de întâi decembrie, de ziua lui Eminescu și pe 31 august. În celelalte zile din an, pretindem că vorbim și iubim o singură limbă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Doamna Bovary

Sunt multe cărți în zilele noastre care șochează prin tematică, prin limbaj. Unele sunt exhibiție pură, altele aduc într-un fel sau altul un semnal de alarmă. Au, ca să spun așa, o morală. Îți dau de înțeles pe undeva că dacă trăiești într-un anumit fel, dai de...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Noiembrie 2015, de Octavian Țâcu

Basarabenii din sportul românesc (IV): Ioan Chirilă (1925-1999)

Motto: „…am alergat și eu Maratonul. Cu precizarea că a fost o goană neîntreruptă. Maratonul meu a durat 42 de ani, și nu 42 de kilometri, în criză de timp alergând pe pista aeroporturilor... Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Dobrin... Fără ei, maratonul meu ar fi fost unul...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 25 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Moldova, destul de mare pentru a reuși

În ultima săptămână, sportivii moldoveni au câștigat mai multe medalii de aur în cadrul unor competiții de talie mondială. Din păcate, atenția noastră (atât a presei, cât și a cetățenilor) rămâne focusată asupra liderilor politici.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Românii pe orbită între UE și Moscova

Președintele Comisiei Europene a declarat, recent, că UE trebuie regândită, pentru că în prezent ar exista state ale UE care „merg” (se mișcă) cu viteze diferite. Juncker e convins că „într-o zi va trebui să regândim arhitectura europeană”, fără a specifica,...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 24 Noiembrie 2015, de Ana Gherciu

Ministrul Apărării crede!

Republica Moldova este un stat neutru, cu o regiune separatistă și alta autonomă în componența sa, cu o Armata Națională care dispune de un echipament în mare parte de producție sovietică și o altă armată, una rusească, ce veghează mereu asupra „păcii”. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2015, de Marin Basarab

Atentatele teroriste ar trebui să ne unească, nu să ne divizeze

Liban, Paris, Kenya – o serie de atentate teroriste a zguduit aceste ţări cu ceva timp în urmă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2015, de Pavel Păduraru

Feriți-vă de omul cu șapcă bleu!

Omul cu șapcă bleu din imaginea alăturată își face uneori apariția în așa-zisul Orășel al Demnității, instalat de Platforma DA în fața edificiului Guvernului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Silviu Tănase

Un guvern euro-tehnocrat la Chișinău

Vectorul pro-european al R. Moldova atârnă de un fir de păr. Întreaga responsabilitate cade pe lideri de partid, care ar putea să fie „groparii” R. Moldova, sau salvatorii direcției pro-europene. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Despre învățătură

„Căci El este pacea noastră, El care a făcut din cele două - una, surpând peretele din mijloc al despărţiturii, desfiinţând vrăjmăşia în trupul Său, legea poruncilor şi învăţăturile ei, ca, întru Sine, pe cei doi să-i zidească într-un singur om nou şi să...

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 21 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Încă o dată despre tropăiala patriotică

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 20 Noiembrie 2015, de Victoria Colesnic

Libertatea poartă vestă antiglonț

În urma atentatelor teroriste de la Paris, 129 de oameni și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite. Această tragedie va lăsa urme adânci în conștiința noastră colectivă, deoarece e mai mult decât un atac terorist, e un asalt la adresa umanității.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Noiembrie 2015, de Moni Stănilă

Instrucțiuni pentru evadare

Acesta este titlul primei antologii în limba rusă de poezie românească recentă apărută la Editura „Cartier”, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în traducerea Victoriei Akimova-Crudu.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 20 Noiembrie 2015, de Constantin Tănase

Basarabia, o țară tragică

Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Noiembrie 2015, de George Simion

Este posibil un guvern comun?

În ultimele două săptămâni s-a vorbit mult despre un guvern comun al României și Republicii Moldova. În ce măsură este posibil un astfel de demers, în actuala situație din cele două state?

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 19 Noiembrie 2015, de Lia Ciutac

„Deoarece nu avem…”

Peste cinci zile de la tragedia din Clubul Colectiv din București, Guvernul României condus de Victor Ponta a demisionat. La insistența oamenilor care au protestat în stradă preț de câteva zile, în România au avut loc schimbări care s-au petrecut într-un timp destul de scurt.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 Noiembrie 2015, de Dorin Galben

În Europa ucide terorismul, iar în Moldova - indiferența

Cât ar fi de straniu, dar o parte dintre conaționalii noștri s-au bucurat după atentatele de la Paris, că uite Doamne „pe noi, moldovenii, nu ne paște un asemenea pericol pentru că teroriștii nu au niciun interes să omoare cetățenii unei țări lihnite de foame”. Păi da, probabil...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2015, de Marin Basarab

România sau Rusia, unica şansă de supravieţuire a Republicii Moldova

Scriam deseori că cele câteva decenii de independenţă a Republicii Moldova au eşuat şi n-au reuşit să creeze din această entitate statală o ţară în adevăratul sens al cuvântului. Jocul de-a independenţa a fost interesant, însă ne-a adus într-o stare de mizerie nemaivăzută.

() Citeşte tot articolul