Sănătate

Cum recunoşti rujeola

Principalele simptome:

– febra mare, de până la 40,5 grade Celsius;
– inflamaţii la nivelul pielii şi iritaţii insuportabile;
– mâncărimi;
– stare de oboseală accentuată;
– greaţă, însoţită de vărsături;
– lăcrimare abundenţă;
– dureri în gât, răguşeală;
– inflamarea amigdalelor;
– secreţii nazale apoase.

Rujeolă, că majoritatea bolilor copilăriei, are o origine virală. Virusul este unul de tip ARN, înrudit cu virusurile pestei bovine şi a răpciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage şi oreionul.

Rujeolă se poate transmite prin salivă, virusul putând fi transmis prin strănutări puternice. Rujeolă nu se poate transmite indirect, şi anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezistă mai mult de 2 ore pe suprafeţele contaminate şi tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea să în acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creşte până la 95%. Grupul de vârstă cel mai afectat este format din copii de până la 9-10 ani, iar vârful de incidenţa este între 2 şi 5 ani.

Părinţii trebuie să fie atenţi la anumite aspecte dacă vor să afle în ce stare de sănătate se află copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este încărcată cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt roşii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care suferă de rujeolă apar pete albe spre gri, înainte de declanşarea bolii în tot organismul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *