Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 11 August 2016, ora 09:33    Din editia print

Cum s-a dezvoltat statul Republica Moldova în cei 25 de ani de independență?

Marime Font

Pe 27 august, Republica Moldova va marca 25 de ani de independență și suveranitate. În timp ce autoritățile se pregătesc cu mare fast să organizeze manifestații în toată țara, oamenii simpli nu văd motiv de sărbătoare și așteaptă zile mai bune pentru un trai și o dezvoltare a țării mai vizibilă, care va fi simțită de fiecare cetățean. 

Vladimir Ciorici, 67 de ani, pensionar, Șoldănești
Republica Moldova a fost creată anormal și nici nu avea cum să se dezvolte altfel. În 25 de ani, noi am pierdut generația care se considera română și acum mulți tineri își doresc unirea cu Rusia. Rusia o văd ca pe o matrioșkă care ascunde multe minciuni mici în ea și tot așa minciuni după minciuni, care prin toate televiziunile ei a spălat creierul tineretului cu ajutorul dodonilor, usaților. Dacă vrem ca ceva să se schimbe, trebuie, în primul rând, să ne schimbăm mentalitatea. Noi nu avem noțiunea asta de stăpân acasă. 50 de ani sovietici noi am fost făcuți în nimeni. Nu se vorbea despre istoria noastră sau cine suntem noi, dar se vorbea despre istoria altor popoare sovietice, iar noi eram prezentați ca niște nimeni. Cu părere de rău s-a continuat și după formarea statului independent și „suveran”, cu armate străine și o clasă politică condusă de Rusia. Dacă vom păstra televiziunile rusești, nu o să avem cu cine ne uni. Unirea cu România a dorit-o tatăl meu și mama mea. A fost visul basarabenilor dintotdeauna.

Natalia, 65 de ani, pensionară, Chișinău

Din păcate s-a dezvoltat doar în partea proastă. Aș dori că viitorul acestei țări să fie mai prosper, generația mea a lucrat aici toată viața, la rândul nostru am muncit ca să fie construite mai multe întreprinderi, dar din păcate acum acestea nu activează. Iată și răspunsul cât de bine s-a dezvoltat Moldova în ultimii 25 de ani.

Andrei, 32 de ani, imigrant, Chișinău

Țara mea atât de bine s-a dezvoltat, încât m-a impus să plec de acasă și să îmi construiesc viața în alt colț al Europei. Acum cinci ani am plecat în Portugalia, am întemeiat o familie și ne-am propus acolo să prindem rădăcini. Moldova parcă se duce într-o groapă. Nimic nu se schimbă. Părinții noștri se chinuie aici. Am propus să îi luăm acolo, dar ei refuză. Spun că nu pot lăsa casa și neamurile. Nu știu cât va fi nevoie ca Moldova să devină un stat civilizat, dar se pare că numai parlamentarii vor să trăiască în Moldova, căci de restul oamenilor nu le pasă.

Iulia, 66 de ani, Glodeni

Dacă ne uităm de jur împrejur vedem numai oameni necăjiți. Oamenii vor să fie mai bine, dar mai bine nu este. Cei de la conducere au distrus totul și au făcut totul în folosul lor. Tot ce se face este doar pentru dânșii. Ei nu se gândesc deloc la popor. Dar noi ce putem face? Sunt la pensie, am lucrat o viață. Primesc 780 de lei. Cum să trăiesc? Sunt nevoită să vând înghețată și băuturi răcoritoare în fiecare zi de la opt dimineața până la nouă seara. S-a îmbunătățit modul de trai al oamenilor? Nu aș spune.

Dumitru, 55 de ani, șomer, Chișinău

E foarte rău în toate domeniile. Toți ne fură dintr-o parte și din alta. Prețurile cresc, leafa aceeași rămâne. Când erau comuniștii s-a mai ridicat leafa și s-au oprit tâlhăriile și bandiții au fost reținuți. Acum iar se începe.

Vasile, 38 de ani, vânzător, Chișinău

Acesta este motiv de bucurie? Sărbătoare va fi atunci când fiecare cetățean va simți în suflet bucurie și mândrie că e cetățean al țării. Până atunci noi toți mai avem de lucru. Parcă se mai schimbă lucrurile, mai vin bani în țară, se mai deschid proiecte, dar apoi nu știu unde dispar acestea. Moldova parcă face doi pași înainte, unul înapoi. Și nu mai suntem atât de independenți. Nu avem practic nimic, în afară de pâine și agricultură, în rest, foarte dependenți suntem de vecinii noștri care ne manipulează cum vor ei.

Iulia, 64 de ani, pensionară, Chișinău

Rău s-a dezvoltat, mai ales pentru noi, bătrânii. Țin minte când mama mea era la pensie, îi ajungeau bani și să mănânce, și să strângă la cărticică. Dar acum nu-ți ajunge nici măcar să trăiești. Am 1036 de lei. Asta e pensie pentru că am lucrat toată viața? Statul totul a vândut și acum sunt multe firme private care au salarii mari, iar angajații tot au rămas cu salarii mici. Ei au milioane, iar noi cei, de rând, nu avem nimic.  

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md