Astăzi 24 Noiembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:28
Abonamente

Social 14 Aprilie 2017, ora 07:15    Din editia print

Cum s-au pregătit moldovenii să întâlnească Paștele

Marime Font

Moldovenii au intrat în forfota pregătirilor pentru sărbătorile pascale, iar pe lângă curățenia generală din curte, din casă și din suflet, o altă preocupare la fel de importantă a conaționalilor rămâne a fi masa de Paști. Cât sunt dispuși să scoată din buzunar pentru masa festivă, în ce culoare preferă să vopsească ouăle, dar și care sunt preferințele culinare atunci când este vorba de pâinea pascală, aflați din materialul ce urmează.

În Săptămâna Patimilor am vizitat Piața Centrală, care s-a transformat într-un adevărat furnicar. Ne-am strecurat printre tarabele cu produse alimentare și am încercat să aflăm de la unii cumpărători, cât sunt dispuși să cheltuiască pentru masa de sărbătoare și ce bucate vor savura în Ziua Învierii Domnului.

„Am cumpărat carnea cu o lună înainte, acum e foarte scumpă”

Pe Nina, am surprins-o în timp ce privea indignată spre taraba cu pască și cozonaci. Femeia ne-a spus că a început cumpărăturile pentru Paști, cu o lună înainte, deoarece acum prețurile sunt mult mai pipărate. Deși este pensionară, gospodina planifică să cheltuiască pentru masa de sărbătoare de două ori mai mult decât pensia lunară. „Fiecare cumpără după buzunar, eu am o pensie de o mie de lei, dar planific să cheltuiesc pentru masa de Paști vreo două-trei mii. Am adunat tot anul pentru ca la Paști să-mi întâmpin copiii cum se cuvine. Am cumpărat carnea cu o lună înainte, deoarece acum e foarte scumpă. În plus, locuiesc la țară, cresc păsări și nu cumpăr oușoare. De asemenea, legumele precum: ceapa, cartofii, sfecla roșie, morcovul sunt din grădina mea. Dac-ar fi trebuit să cumpăr totul, atunci cred că nu aș fi putut face față cheltuielilor”, spune femeia de 60 de ani.

„O păscuță mică, că nici n-ai ce vedea e 7 lei”

De asemenea, pentru a optimiza cheltuielile, femeia coace pasca, cozonacii și ruladele acasă, dar nu le cumpără și spune că o costă mult mai ieftin. „O păscuță mică, că nici n-ai ce vedea e 7 lei, unde s-a mai văzut așa ceva? De aceea, coc acasă pasca umplută cu brânză pe care o sfințim, cozonacii mari și mici, care sunt pentru masa festivă și mai fac și diferite rulade pentru nepoței, într-un cuvânt, de toate câte puțin. Mă costă mult mai ieftin, cumpăr trei litri de lapte cu 15 lei de la o vecină și cu 30 de ouă, pot face foarte multe copturi”, explică gospodina.
În ziua de Paști, în casa Ninei se vor aduna în jurul mesei cele trei surori, doi copii și cinci nepoți, dar și alte rude și prieteni. De aceea, de pe masa de sărbătoare nu vor lipsi bucatele tradiționale. „Voi găti piftie, cârlan sau iepuraș umplut, pârjoale, bătute, câteva salate, dar și multe altele. Însă, cele mai importante sunt pasca și ouăle roșii. Nu înțeleg moda asta nouă de a vopsi ouăle în toate culorile posibile, nu-i pot găsi nicio explicație. De când mă țin minte și mama, și bunica înroșeau ouăle, nu le colorau în verde, albastru sau negru”, concretizează Nina indignată.

„De Paști nu e vorba de tricolorul nostru, ci de sângele Domnului”

Pe Ion l-am cunoscut în timp ce cumpăra carne pentru masa de Paști. Bărbatul ne-a spus că deși cheltuise deja aproape o mie de lei, mâine va veni să mai facă și alte cumpărături. „Astăzi am cheltuit 700 de lei, dar nu am cumpărat tot de ce aveam nevoie. Voi mai face și mâine cumpărături de vreo 800 de lei. Iată, am cumpărat un mieluț frumușel de vreo 350 de lei, niște carne de curcan și piciorușe de găină pentru răcituri, niște roșii, castraveți, ceapă verde și mărar.
Bărbatul a muncit 40 de ani în calitate de șofer pe ambulanță, iar acum are o pensie de 1100 de lei și spune că dacă nu ar fi avut copii care să-l ajute, atunci nu ar fi avut de unde sărbători. Ion nu știe ce bucate va avea pe masa de sărbătoare pentru că de aceasta se va ocupa soția, în schimb, este convins că nu vor lipsi de pe masă ouăle roșii și pasca. „În familia noastră, eu fac cumpărături, iar soția gătește. De aceea nu vă pot spune ce bucate vom avea pe masă. Însă, ca în fiecare an vom cumpăra o pască cu umplutură de brânză și vom vopsi ouăle cu coji de ceapă roșie. Noi nu preferăm vopseaua din comerț pentru că nu e sănătoasă, n-am înțeles de ce oamenii vopsesc ouă albastre și galbene. De Paști, doar nu e vorba de tricolorul nostru, ci de sângele Domnului”, se miră bărbatul.

„Măcar de Paști ne permitem să mâncăm ceva mai bunișor”

La taraba cu fructe și legume am întâlnit-o pe Mariana, o tânără de 26 de ani, care va petrece anul acesta primul Paște la casa ei. Fata ne-a spus că din salariul de tânăr specialist nu prea reușești să faci chefuri mari, de aceea va găti puțin. „Noi abia de-am reușit să închiriem un apartament și să ne mutăm de la părinți. Cu un salariu de aproape trei mii de lei nu ne putem permite mese doldora de mâncare. Așa că am cumpărat un curcan pe care-l voi da în rolă, voi face o salată de legume și una de fructe și cam astea vor fi bucatele. Am mai luat un cozonac pe care-l voi sfinți, niște ouă și mai multe culori de vopsea. Îmi place când în coșul de Paști stau mai multe ouă colorate. Iată, parcă nu am cumpărat nimic, dar am cheltuit 600 de lei. E scump totul, dar măcar de Paști ne permitem să mâncăm ceva mai bunișor”, spune fata.

„Vopsirea ouălor în diferite culori din punct de vedere ortodox este o abatere”

La fel ca și Mariana, mulți dintre moldovenii cu care am discutat ne-au spus că din cauza prețurilor pipărate vor renunța la mesele copioase și se vor limita doar la un curcan, miel sau iepure copt. Însă, oricum ar fi masa moldovenilor de Paști, de pe aceasta nu va lipsi Pasca și ouăle vopsite. Aici însă părerea moldovenilor este împărțită dacă unii preferă pasca cu umplutură de brânză și ouăle roșii, alții optează pentru cozonac și ouă colorate.

Părintele Ioan Diacon a explicat care este semnificația pâinii pascale și de ce ouăle colorate sunt o abatere din perspectiva religiei creștin-ortodoxe. „Pâinea bisericească este pasca. Biserica acceptă orice pască fie că e pregătită cu umplutură de brânză sau cu dulcețuri. Important este că pâinea pascală îl simbolizează pe Hristos ca Pâinea și Izvorul Vieții. Iar Învierea Lui este învierea noastră și, respectiv, o nouă viață, anume în legătură cu acest fapt la Paști, se sfințește pasca și oul roșul. Tradiția de a vopsi ouă roșii vine încă din Imperiul Roman, atunci când Maria Magdalena a dus un coș de ouă roșii, la împăratul Tiberiu și i-a vestit „Hristos a Înviat”. Oul simbolizând Mormântul Domnului, dar și nucleul din care iese mai apoi viața, iar roșul este considerat culoarea vieții și a sângelui. Anume din aceste considerente vopsirea ouălor în diferite culori din punct de vedere ortodox este o abatere”, a concretizat parohul.



Conform recensământului din anul 2014, din numărul total al populaţiei care și-au declarat religia, adică 2 milioane 611 mii persoane, 96,8 la sută, se consideră ortodocși, iar în 2017 aceștia vor sărbători Învierea Domnului pe 16 aprilie


 

Un articol de: Ana Marchitan
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 



Cele mai citite articole Timpul.md