Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2018
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2017, ora 19:23

Cum să mănânci de sărbători fără să te îngrași

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Chiar daca tentatia bunatatilor de pe mesele festive este mare, asta nu inseamna ca nu ne putem abtine de la excese. Putem mânca din orice dar asta nu înseamnă că trebuie să ne îndopăm până când nu mai putem respira.

Potrivit medicilor, dieta echilibrata, hidratarea corespunzatoare, miscarea si odihna, atunci cand trebuie, sunt factorii cheie in aceasta perioda. Un kilogram in plus nu e o mare tragedie, insa statisticile arata ca in perioada sarbatorilor, multi dintre noi avem tendinta sa punem mai mult. Daca vreti sa va bucurati de Craciun si Revelion, dar in acelasi timp sa va pastrati nealterata silueta, trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi date de nutritionisti.

1. Sarbatorile nu inseamna doar mancare
Multi pierd din vedere faptul ca Sarbatorile inseamna si intalniri cu familia si cu vechii prieteni, batai cu zapada, sporturi de iarna, targuri de Craciun, etc. Iar daca mergi in vizita la cineva nu mergi ca sa mananci, ci ca sa stai de vorba. La fel si la petreceri: ocupa-ti timpul cu dans si conversatii placute.



2. Nu te abtine de la nimic, dar mananca cu masura
Totusi, la masa va trebui sa te asezi. Sfatul nutrionistului Mihaela Bilic este sa mananci cate putin din toate pentru ca in mod clar nu te vei putea abtine de la bunatati. Specialistul mai recomanda impartirea unei mese pe tot parcursul zilei: aperitivele dimineata, sarmalele la pranz, iar friptura si salata de legume seara.

3. Gateste dietetic
Daca masa va fi bogata, ar fi bine sa contina mancaruri cat mai usoare. "Salata boeuf nu trebuie sa fie inecata in maioneza, iar sarmalele nu trebuie sa pluteasca in grasime", spune dr. Mihaela Bilic, care mai recomanda in fiecare zi cate o salata de legume. Pentru a mai scuti din calorii, poti sa modifici retetele de mancare si dulciuri.

Desigur, exista optiunea sa mergi pe un meniu vegetarian de Sarbatori, care, teoretic, are mai putine calorii. Daca nu vrei sa mergi pana la extrema, cauta modalitati alternative de a prepara produsele traditionale: sarmale din piept de pui, friptura de curcan la cuptor in locul carnii de porc prajite, un iaurt cu fructe in loc de tortul cu frisca si ciocolata.

4. Atentie la combinatii
Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne recomanda sa fim atenti la combinatiile de alimente pe care le facem. Din punctul sau de vedere, sarmalele sunt un pericol, atat pentru silueta, cat si pentru sistemul digestiv, din cauza combinatiei intre carnea grasa si orezul amidonos.

De altfel, multi nutritionisti sustin ca mancarea in sine nu ne ingrasa, ci combinatiile pe care le facem. Din punctul lor de vedere, este gresit sa combinam grasimile si carbohidratii. Asta inseamna ca poti sa te bucuri de friptura, de salata boeuf, dar fara sa adaugi si paine. Iar daca decizi sa mananci cozonac, acesta ar trebui sa reprezinte o masa separata ca sa nu fie combinat cu grasimi.

5. Diminueaza efectul aportului de grasimi
Consuma alimentele grase alaturi de legume verzi. Mai exact, daca alegem o friptura de porc, nu o vom manca alaturi de cartofi prajiti, ci mai degraba cu o salata verde. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul