Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Opinii & Editoriale 11 Februarie 2017, ora 10:32    Din editia print

Marime Font

Cum să ne comportăm în biserică (III)

Există un comportament de care majoritatea dintre noi ne facem vinovați. Ce ne facem de sărbători când bisericile sunt pline.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Pufnim pe nas imediat ce ne atinge cineva. Dăm din umeri. Nu e loc și ne deranjează că stăm toți cu umerii sudați. Ne deranjează parfumul celor de lângă (și uneori, când e excesiv, pe drept cuvânt). Nu suntem mulțumiți, nu mai putem să ne rugăm cum trebuie, suntem mai mult nervoși decât liniștiți. Și cred că cei mai mulți dintre noi suntem recunoscători când biserica e aproape goală.

Vom putea să ne schimbăm? Dacă biserica e trupul lui Hristos, iar noi - cum spune Pavel - suntem fiecare mădulare în parte, e urât să nu avem loc unul de altul. Imaginați-vă cum s-ar simți corpul nostru dacă mâinile s-ar scârbi de trup, dacă o celulă ar vrea să se depărteze de cealaltă. Un ochi se uită într-o parte, altul se uită în cealaltă.E greu. Știu. Dar suntem datori să ne iubim unii pe alții, să avem conștiința apartenenței la același trup al bisericii, la același trup al lui Hristos. Poate unul e mai deștept, poate altul e mai muncitor, poate altul are o pocăință mult mai puternică. Fiecare are darul lui, pe care celălalt nu îl cunoaște. Așa trebuie să ne privim unii pe alții. Nu putem merge la biserică, dar să ne ascundem de ceilalți enoriași. E important să avem dragoste, răbdare, blândețe.

Sunt însă lucruri elementare pe care le putem face: să nu ne înghesuim ca să ajungem în primul rând când alții au ajuns acolo înaintea noastră. Am pierdut începutul liturghiei, nu trebuie să împingem lumea ca să ne închinăm la icoane, ci să ne închinăm doar la sfârșitul slujbei. Dacă nu am fost de la început, nu are sens să facem agitație în biserică doar ca să ajungem la icoane. Dacă ne găsim locul în biserică, nu începem să ne înghesuim înapoi spre ușă ca să ieșim fără motiv. Vrem să folosim un parfum, să nu îl folosim în exces, unora li se face rău de la miros puternic. Și, în cazul femeilor, dacă nu pot renunța la ruj, atunci să renunțe la pupatul icoanelor și la pupatul mâinii preotului. E de-a dreptul dezgustător să vezi zeci de buze pe sticla icoanei sau urme de buze pe mâna preotului.

Dacă vom ține cont de aceste lucruri, cred că vom începe să nu mai observăm dacă e multă sau puțină lume. Dacă fiecare stă la locul lui, fără împinsături, dacă nu deranjăm pe cei de lângă noi, ne va fi mai ușor să ne vedem ca un singur trup. Fiindcă și trupul nostru, când se agită peste măsură, fie și în somn, obosește.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md