Sănătate

Cum să te laşi de fumat cu terapia de înlocuire a nicotinei

Află cum să te laşi de fumat cu ajutorul terapiei de înlocuire a nicotinei, prin numeroase produse care elimina mai repede această dependenţă.
Există o gama varianta de produse pe piaţă care te pot ajută să scapi de dependenţă de ţigări, numite înlocuitori de nicotină (NRT), cum ar fi microtabletele, sprayul nazal sau de gură, plasturii, gumă de mestecat, pastilele. Cum funcţionează? Cu ajutorul lor îi asiguri corpului doză de nicotină, dar fără a fuma.

În tutun există peste 4.000 de chimicale periculoase pentru sănătatea ta. Nicotină este substanţă care îţi creează dependenţă de fumat. Ideea care stă la baza terapiei de înlocuire a nicotinei este aceea de a te ajută să renunţi treptat la acest viciu, însă fără a-ţi pune sănătatea în pericol.

Înlocuitorii de nicotină eliberează o cantitate mică de nicotină comparativ cu ţigările (însă fără substanţele dăunătoare aflate în tutun precum gudronul şi monoxidul de carbon) astfel încât să amelioreze simptomele sevrajului (stare de greaţă, ameţeli, dureri de cap, irascibilitate). Este mult mai uşor să renunţi la aceste produse decât la fumatul în sine. Dacă foloseşti corect aceşti înlocuitori ai nicotinei, ai mai multe şanse să renunţi definitiv la fumat. De exemplu, iată cum să te laşi de fumat prin această terapie:

Etapă 1: Renunţi la ţigări (Este interzis să foloseşti înlocuitori ai nicotinei dacă continui să fumezi ţigări.)
Etapă 2: Foloseşte terapia de înlocuire a nicotinei (după ce ai consultat în prealabil un medic specialist care să-ţi recomande produsul şi doză potrivită) pentru a-ţi controla poftă de fumat. Redu treptat doză, în funcţie de programul pe care îl urmezi.
Etapă 3: Între timp, caută şi începe un program de suport, cum ar fi terapia de grup sau consilierea individuală pentru cum să te laşi de fumat. Ai grijă să discuţi şi despre terapia de înlocuire a nicotinei pe care ai început-o astfel încât specialiştii să ştie cu ce se confruntă şi ce sfaturi să îţi ofere.

Stabileşte-ţi un obiectiv: să scapi de dependenţă de ţigări şi de terapia de înlocuire a nicotinei în intervalul 3-6 luni.

Care este diferenţa dintre produse?

Înlocuitorii de nicotină se prezintă sub formă de gumă de mestecat, spray nazal, spray de gură, inhalator, tablete, pastile şi plasturi. Vei reduce treptat cantitatea de produse folosite, fie prin utilizarea lor în doze mai mici, fie prin scăderea frecvenţei. Forţă cu care începi este determinată de numărul de ţigări pe care le fumezi într-o zi şi de momentul când simţi nevoia de prima ţigară.

Plasturii cu nicotină se aplică pe piele într-o zona care nu deranjează şi eliberează în organism o doză constanţa de nicotină pe parcursul a 16 sau 24 de ore. Dacă ai poftă de ţigări de cum te trezeşti, optează pentru plasturele cu acţiune de 24 de ore.

Inhalatorul cu nicotină arată precum un pix şi îţi ţine mâna ocupată dacă eşti dependent de gest. Se inserează un cartuş cu nicotină în tubul de plastic şi astfel se eliberează nicotină în cavitatea bucală, într-o doză reglată. În general, se recomandă folosirea a unui cartuş pe ora sau chiar la 2 ore (6-12 pe zi). Cartuşele se consumă cam după 20 de minute şi numărul lor trebuie redus în fiecare zi, astfel încât în ultimele 2 săptămâni din cele 16 de tratament să foloseşti maximum 2 pe zi.

Pastilele cu nicotină conţin o combinaţie de plante care reduce dorinţa de a fuma. Doză recomandată este în funcţie de fiecare persoană sau de produs, având contraindicaţii în perioada sarcinii sau a alăptării. În general, se consumă 3 tablete înainte de masă, pe o perioada de 30 de zile.

Gumă de mestecat cu nicotină se foloseşte de obicei când simţi nevoia puternică de o ţigară. Trebuie să fie mestecată într-un anumit mod, conform instrucţiunilor de pe pachet. Doză medie este de 8-12 gume pe zi, pe o perioada de până la 3 luni.

Microtabletele sunt acele tablete cu nicotină care se dizolvă sub limba. În general, începi cu una sau două tablete pe ora, maximum 40 pe zi, nu mai mult de 9 luni de zile.

Sprayul nazal este folosit deoarece, în general, da cele mai rapide rezultate. Poţi să foloseşti două pulverizări în fiecare nara pe ora, timp de maximum 3 luni. Să nu te sperii dacă, după utilizarea lui, vor începe să-ţi lăcrimeze ochii, să-ţi curgă nasul sau să strănuţi.

Sprayul de gură este o nouă opţiune pentru persoanele care simt poftă de ţigări. Vei pulveriza produsul direct în gură, o dată sau de două ori pe ora, însă nu trebuie să depăşeşti 64 de pulverizări în 24 de ore.

Dacă alegi să foloseşti microtabletele sublinguale, pastilele, gumă de mestecat sau sprayul de gură, evita să bei cafea, băuturi răcoritoare şi sucuri de fructe cu 15 minute înainte de utilizare. Explicaţia? Băuturile acidulate precum acestea pot reduce cantitatea de nicotină absorbită în gură.
Ce se întâmplă după primele 20 minute după ce te laşi de fumat?

Acum că ai aflat cum să te laşi de fumat cu ajutorul terapiei de înlocuire a nicotinei, află şi ce se întâmplă cu sănătatea ta după primele 20 de minute de la ultima ţigară. Dar şi cum te influenţează peste câteva săptămâni, luni şi ani. Ei bine, iată ce schimbări se petrec în organismul tău după ce renunţi la fumat:

La 20 de minute: îţi scade ritmul cardiac; pulsul şi tensiunea arterială ajung la un nivel normal.
La 12 ore: nivelul de monoxid de carbon din sânge scade, iar cel de oxigen revine la normal.
La 2 săptămâni până la 3 luni: riscul de atac de cord scade; se îmbunătăţeşte funcţia plămânilor.
La 1-9 luni: tusea şi dificultăţile de respiraţie se reduc.
La 1 an: scade cu 50% riscul de a face un infarct.
La 5 ani: riscul de a face un accident vascular cerebral este la egalitate cu cel la care este expus un nefumător.
La 10 ani: scade cu 50% riscul de apariţie a cancerului de plămâni, comparativ cu al unui fumător; de asemenea, scade riscul de cancer oral, gât, esofag, vezica, rinichi şi pancreas.
La 15 ani: riscul de apariţie a bolilor de inima este la egalitate cu cel al unui nefumător.

Sursa: divahair.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *