Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:35
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 13 August 2017, ora 17:04

Cum se face vinul roşu de casă

Marime Font

Urmează pașii de mai jos ca să faci un vin roșu gustos de casă!

Mustul

  1. Se folosesc struguri roşii de calitate, bine copţi, neafectaţi de boli.
  2. Strugurii se iau unul câte unul, se desprind boabele de pe ciorchini, înlăturându-se cele bolnave.
  3. Boabele se dau prin zdrobitoare.
  4. Mustuiala obţinută se pune la fermentare într-o cadă, butoi de plastic, borcan sau alt vas potrivit, pe care îl aveţi în casă. Acestea se acoperă neetanş, doar pentru e evita căderea de obiecte ori animale.
  5. Fermentaţia pe boştină (boască) trebuie să dureze de la 5 până la maximum 8 zile.
  6. Deoarece boştina (boasca) are tendinţa să se ridice la suprafaţă, de 2-3 ori pe zi trebuie să o scufundaţi în must.
  7. Când fermentaţia este aproape gata, se stoarce boştina, iar vinul se pune în vase de fermentare (damigene, butoaie etc.), umplute până la 90-95%.
  8. Gurile vaselor de fermentare se astupă cu dopuri speciale cu furtun, al căror capete se pun într-un vas cu apă. În acest fel, se asigură eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentaţie, împiedicându-se, totodată, pătrunderea aerului, care ar altera vinul.

Vinul

  1. După ce se încheie fermentaţia, vasele se umplu ochi cu acelaşi fel de vin.
  2. Dopurile cu furtun se înlocuiesc cu dopuri normale, dar care nu se bat complet, deoarece vinul încă mai elimină dioxid de carbon.
  3. În lunile noiembrie sau decembrie se trage vinul de pe drojdie (primul pritoc).
  4. Vasele în care se pune vinul trebuie umplute până sus, dopurile bătându-se la maximum.
  5. Damigenele sau butoaiele se vor păstra în camere reci (8-12°C) pline ochi.
  6. Dacă nu avem suficient vin pentru a le umple, vinul trebuie trecut în vase mai mici.
  7. În luna martie se face al doilea pritoc, după care vinul se poate trage în sticle.
  8. Dacă vinul se păstrează în sticle cu dop de plută, acestea vor fi păstrate la rece, înclinate, pentru ca dopul să se păstreze umed, iar intrarea aerului să fie împiedicată.
paradisverde.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 



Cele mai citite articole Timpul.md