Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 10 Ianuarie 2014, ora 16:40    Din editia print

Aici drepturile omului nu cântăresc nimicCum sunt chinuiți pacienții din instituţiile psihoneurologice din R. Moldova

Marime Font

Bătuţi cu bâtele sau alte obiecte, înghețați de frig pentru că sistemul de încălzire este în reparații, fără lenjerie de schimb, sunt nevoiți să doarmă câte doi pe un pat și nu sunt scoși la plimbare luni întregi. 

Vorbim despre condițiile în care trăiesc zeci de persoane aflate în instituțiile psihoneurologice din R. Moldova.

Acestea și multe alte încălcări au fost identificate de către reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM) după ce au efectuat vizite în șase instituții psihoneurologice aflate sub jurisdicția Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei din RM. Toate neregulile au fost incluse într-un raport. Potrivit acestuia beneficiarii nu au la dispoziţie produse de igienă personală – săpun, şampon, pastă şi periuţe de dinţi.În cadrul unei conferințe de presă directorul executiv al IDOM, Vanu Jereghi, a comunicat că au fost monitorizate internatele psihoneurologice pentru maturi din satul Cocieri, raionul Dubăsari, comuna Bădiceni, raionul Soroca, satul Brânzeni, raionul Edineţ şi internatul din municipiul Bălţi. De asemenea, au efectuat controale în casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale pentru fete din oraşul Hânceşti şi pentru băieţi din oraşul Orhei.

Câteva femei îngrijesc de 20-25 de bărbați

Raportul prezintă că în toate instituțiile s-a depistat o insuficienţă de cadre. S-a mai constatat că nu este respectată apartenenţa gender, pentru că un grup de 20-25 de bărbaţi este îngrijit de câteva femei. În aceste instituţii nu se găseşte echipament pentru imobilizarea persoanelor violente. Acestea sunt legate cu cearşafuri pentru a se linişti.

Reprezentanții IDOM au observat că asistentele medicale au la îndemână medicamente psihotrope, în timp ce regulamentul prevede ca acestea să fie păstrate în safeuri sub control strict. Medicul psihiatru care era membru al echipei de monitorizare a remarcat că pacienţii sunt foarte pasivi şi a constatat că li se administrează tranchilizante în doze mari.

Dorm câte doi pe un pat cu o singură pernă și cu o plapumă

Conform datelor din raport, grupurile sanitare sunt într-o stare deplorabilă, cu mucegai, cu pereţii jerpeliţi. Într-o instituţie nu este apă caldă. Totodată, în Internatul psihoneurologic din mun. Bălţi beneficiarii uneori sunt culcaţi câte doi pe un pat, cu o singură pernă şi o plapumă. Tot în această instituție beneficiarii de sex masculin și feminin sunt cazați în același salon. Aici se întâlnesc și cazuri când unii beneficiari îi deposedează pe alții de pensii.

În Internatul psihoneurologic din Cocieri există un izolator cu un pat de fier unde sunt încarcerați pacienții. Iar această pedeapsă o aplică personalul inferior al instituției după bunul său plac.

23 de persoane cu 12 perechi de ciorapi și 4 perechi de chiloți

În Internatul psihoneurologic din Brânzeni umiditatea este prea mare. În această instituție, 12 persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză.

„Am constatat că beneficiarii nu au lenjerie intimă de schimb, pentru 23 de persoane erau 12 perechi de ciorapi şi 4 de chiloţi. Unii beneficiari au spus că nu au fost scoşi afară de mai bine de un an”, a mai subliniat Vanu Jereghi.

În Internatul psihoneurologic din Bădiceni s-a constatat că nu este destulă veselă pentru beneficiari. Aici erau doar 11 căni pentru 23 persoane, în timp ce infirmiera avea în dulap cutii cu mai multe căni noi.

În casele-internat din Orhei şi Hânceşti, deşi acestea sunt destinate minorilor, jumătate din beneficiari sunt maturi.
După ce acest raport a fost prezentat şi Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, conducerea ministerului a spus că va încerca să elimine neregulile.

Statul cheltuiește zilnic câte 100-150 de lei pentru întreţinerea unei persoane în instituţiile psihoneurologice.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md