Externe

Cum sunt majoritatea grecilor? PRO sau CONTRA zonei Euro? S-au făcut 2 sondaje

Cele două sondaje, date publicităţii duminică, au fost efectuate înainte ca premierul Alexis Tsipras să anunţe, vineri seara, convocarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor de reforme înaintate de creditorii ţării pentru a continua finanţarea. Sondajele oferă totuşi un indiciu privind opţiunile opiniei publice.

Potrivit unui sondaj efectuat de Alco pentru ziarul Proto Thema, 57 la sută dintre respondenţi consideră că Grecia ar trebui să ajungă la un acord cu partenerii europeni, în timp ce 29 la sută preferă ruptura.

Un alt sondaj, realizat de Kapa Research pentru ziarul To Vima, arată că 47,2 la sută dintre greci ar vota în favoarea unui nou acord dificil cu creditorii Greciei, în timp ce 33 la sută ar vota împotrivă şi 18,4 la sută sunt indecişi.

Cele două sondaje au fost realizate la nivel naţional în perioada 24-26 iunie. Studiul Alco are o marjă de eroare de 3,2 procente, iar sondajul Kapa Research de 3,09 procente.

Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza un referendum, la 5 iulie, pe tema propunerilor de reforme ale creditorilor internaţionali ai Greciei.

Premierul Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri seara organizarea referendumului şi le-a cerut alegătorilor greci să respingă pachetul de reforme propuse de creditori.

Tsipras a declarat, chiar înaintea votului, că propunerile creditorilor reprezintă un "ultimatum jignitor" şi a apreciat că respingerea pachetului prin referendum va consolida poziţia de negociere a Greciei.

Însă partenerii din zona euro au criticat anunţul lui Tsipras privind referendumul şi au respins încă de sâmbătă, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, cererea Greciei de prelungire a programului de ajutor dincolo de data-limită de 30 iunie.

Un comunicat al Eurogroup a precizat că Grecia a întrerupt "unilateral" negocierile privind un nou pachet de ajutor.

Prin urmare, Grecia trebuie să achite datoriile de 1,6 miliarde de euro către FMI scadente pe 30 iunie, riscând să intre în incapacitate de plată.

Această situaţie a generat temeri că Grecia ar putea părăsi zona euro, iar economia sa s-ar putea prăbuşi în lipsa unor noi fonduri de salvare.

Mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *