Ultima oră

Curtea Constituţională va ANUNŢA pe 20 septembrie cum vom ALEGE preşedintele ţării

Potrivit surselor TIMPUL, Curtea Constituţională (CC) va anunţa marţi, 20 septembrie, dacă Parlamentul poate stabili un mecanism de alegere a şefului statului printr-o lege organică, care să nu admită dizolvarea repetată a Legislativului.

Anterior, preşedintele CC, Dumitru Pulbere, a declarat ca judecătorii trebuie să pregătească minuţios şedinta în care va fi examinat acest subiect, data şedinţei nefiind însă anunţată.

Filat: Nu vom participa la această aventură

În timp ce Partidul Liberal şi Partidul Democrat aşteaptă răspunsul Curţii Constituţionale referitor la modalitatea de alegere a preşedintelui, liberal-democraţii declară categoric că nu vor participa la o asemenea "aventură". "Noi nu aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, pentru că nu vom participa la modificarea Constituţiei prin lege organică. Vom acţiona în strictă conformitate cu norma legii supreme şi nu vom participa la această aventură", a declarat Vlad Filat

Vlad Filat susţine că preşedintele Republicii Moldova poate fi ales în cazul în care cele patru partide parlamentare vor ajunge la un consens în privinţa unei candidaturi sau în cazul în care va fi modificată Constituţia, pentru a reveni la alegeri prezindenţiale directe. Ambele variante presupun însă modificarea Acordului de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.

TIMPUL aminteşte că în luna iunie, Comisia de la Veneţia a apreciat că cea mai bună soluţie pentru alegerea preşedintelui R. Moldova ar fi modificarea Constituţiei, şi că este de competenţa Curţii Constituţionale să facă interpretarea finală a acesteia.

Timpul.md (A.T.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *