Astăzi 18 Decembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la 17 Decembrie 2017
Abonamente

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora 06:02

Curtea de Conturi a prezentat Parlamentului Raportul Anual pentru anul 2016

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Săptămâna trecută, Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat, în ședința plenară a Parlamentului, Raportul asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public pe exercițiul bugetar 2016.

Președintele CCRM, a menționat că raportul, pentru prima dată, reflectă obligațiile statutare în perioada octombrie 2016 - septembrie 2017. Totodată, oficialul a precizat că CC nu este o instanță, care pronunță hotărâri judecătorești sau aplică amenzi, ci una care realizează audituri publice externe.

„În perioada de raportare, au fost realizate 26 de rapoarte cu constatări bine întemeiate și obiective aferente celor mai acute probleme economice și sociale din țară, respectiv au fost înaintate 1239 de recomandări către 314 entități”, a spus funcționarul.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Ștefan Creangă a menționat, în raportul Comisiei, că se constată o schimbare majoră a structurii auditelor, conform tipurilor acestora în comparație cu perioada precedentă de raportare. Astfel, ponderea auditelor de performanță a crescut de la 28% până la 42%, a auditelor financiare de la 16% până la 35%, iar ponderea auditelor de conformitate s-a micșorat de la 54% până la 15%.În context, deputații au încurajat Curtea de Conturi să îmbunătățească procesul de planificare trienal și anual bazat pe criteriile de risc al fraudei și erorii în procesul de administrare a finanțelor și patrimoniului public. Totodată, Comisia constată că instituțiile guvernamentale nu au întreprins suficiente măsuri pentru implementarea recomandărilor anterioare ale CC.
Curtea de Conturi este unica autoritate publică a Republicii Moldova cu rolul de auditare a finanțelor publice și de exercitare a controlului asupra formării, administrării și utilizării resurselor financiare publice și gestionării patrimoniului de stat. CC exercită misiuni de audit independente, credibile, transparente și profesioniste, în scopul promovării standardelor înalte de management financiar spre beneficiul cetățenilor R. Moldova.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 16 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lumea lui Oblio

Cu aproximativ trei ani în urmă vă povesteam despre o operă de artă a animației universale: The Point (1971), un film care a trecut în mod uimitor de cenzura comunistă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

E trist când vezi în ce hal a ajuns Facebook-ul

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul