Actualitate

Curtea de Conturi a prezentat Parlamentului Raportul Anual pentru anul 2016

Președintele CCRM, a menționat că raportul, pentru prima dată, reflectă obligațiile statutare în perioada octombrie 2016 – septembrie 2017. Totodată, oficialul a precizat că CC nu este o instanță, care pronunță hotărâri judecătorești sau aplică amenzi, ci una care realizează audituri publice externe.

„În perioada de raportare, au fost realizate 26 de rapoarte cu constatări bine întemeiate și obiective aferente celor mai acute probleme economice și sociale din țară, respectiv au fost înaintate 1239 de recomandări către 314 entități”, a spus funcționarul.
Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul Ștefan Creangă a menționat, în raportul Comisiei, că se constată o schimbare majoră a structurii auditelor, conform tipurilor acestora în comparație cu perioada precedentă de raportare. Astfel, ponderea auditelor de performanță a crescut de la 28% până la 42%, a auditelor financiare de la 16% până la 35%, iar ponderea auditelor de conformitate s-a micșorat de la 54% până la 15%.

În context, deputații au încurajat Curtea de Conturi să îmbunătățească procesul de planificare trienal și anual bazat pe criteriile de risc al fraudei și erorii în procesul de administrare a finanțelor și patrimoniului public. Totodată, Comisia constată că instituțiile guvernamentale nu au întreprins suficiente măsuri pentru implementarea recomandărilor anterioare ale CC.
Curtea de Conturi este unica autoritate publică a Republicii Moldova cu rolul de auditare a finanțelor publice și de exercitare a controlului asupra formării, administrării și utilizării resurselor financiare publice și gestionării patrimoniului de stat. CC exercită misiuni de audit independente, credibile, transparente și profesioniste, în scopul promovării standardelor înalte de management financiar spre beneficiul cetățenilor R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *