Politică

Curtea respinge Decretul Ghimpu

Reprezentantul guvernului, Oleg Efrim, a spus că deasupra oricărei opinii există hotărârea Curţii, care este obligatorie şi nu poate fi contestată, deci urmează să fie respectată. „Această decizie poate influenţa alte decizii”, a menţionat Efrim.

Participând la dezbateri în cadrul procesului, Mihai Ghimpu a făcut o comparaţie între decretul semnat de el cu privire la ziua de 28 iunie 1940 şi un alt decret, semnat de Vladimir Voronin, care condamnă fascismul, menţionând că textul este aproape acelaşi. „Dacă declarăm un decret neconstituţional, atunci va trebui să-l declarăm şi pe celălalt”, a spus Ghimpu. Reprezentantul guvernului a menţionat mai apoi că „teoretic acest lucru este posibil”.

Sergiu Sârbu, jurist PCRM, a numit logică şi previzibilă hotărârea Curţii, deoarece, potrivit lui, decretul a fost emis cu încălcarea flagrantă a Constituţiei.

Amintim că Academia de Ştiinţe a Moldovei a confirmat că 28 iunie 1940 este ziua ocupaţiei sovietice. „În numele unei pretinse „eliberări” sociale, regimul totalitar comunist instalat prin forţa baionetelor sovietice a comis crime abominabile care trebuie făcute publice şi condamnate, iar victimele regimului stalinist trebuie să fie onorate. Acesta este adevărul istoric care trebuie asumat fără ură şi părtinire, ca bază pentru o reconciliere civică profundă şi durabilă”, stipulează avizul savanţilor.

Nelly Gâştemulte

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *