Ultima oră

Dacă Filat nu-l lasă pe Leancă în pace, riscă să distrugă PLDM

O analiză mai profundă arată cât de vulnerabil este PLDM-ul și cât de vulnerabilă este Coaliția de guvernare din cauza acțiunilor fără cap ale lui Vlad Filat. Aici aș vrea să dau câteva argumente legate de o posibilă prăbușire electorală a unuia dintre cele mai mare partide din Moldova și a Coaliției de guvernare, încă ținută în viață cu greu.

Ca să știți cu toții, de toate problemele în cadrul PLDM se face vinovat doar Vlad Filat, iar principala problemă este că el a băgat prea mult PLDM-ul în conflictele personale și interesele meschine, iar aceasta se taxează pe zi ce trece, în văzul membrilor de partid, activi în prezent, dar suficient de dezamăgiți și demoralizați.

PLDM a început să semene tot mai mult cu președintele său, iar acțiunile geloase a celor din partid îndreptate spre premierul Leancă și alți colegi nu fac nimic altceva decât să lovească foarte puternic în imaginea lor, ca echipă și ca partind în care poate cineva încă mai are încredere. Filat și-a permis să amestece problemele personale cu cele de partid și în timp scurt a delegat către fracțiune scene de luptă cu cei din interior și exterior, iar în urmă rămân doar pete negre greu de astupat cu articole în presă și la posturi TV.

Filat este disperat de situația în care este și acum bagă partidul său în probleme până la gât, de unde nu poate ieși și nici nu mai are timp suficient pentru aceasta.

Frustrarea asta a lui Filat, că a fost dat de pe scaunul moale, duce la prăbușirea necontrolată a PLDM-lui. În fiecare zi partidul pe care-l conduce calcă pe alături și săvârșește acțiuni care vor fi greu taxate la alegeri. Dar…, toți se facă că nu văd. Mai nou, Filat s-a luat de gâtul lui Iurie Leancă, târându-l și pe acesta la treapta neîncrederii unde se află singur. Chiar dacă sunt colegi de partid și au avut aceleași interese, Filat nu ezită să lovească în Leancă niciodată, de parcă i-ar fi cel mai mare dușman. Se pare că Filat deja a încurcat cine-i este dușman, iar locul lui Voronin a fost ocupat de Leancă. Motivul este clar, că se află la putere și strânge prea multe aprecieri, în detrimentul șefului de partid, ceea ce demisului Vlad Filat nu-i place, chiar dacă știe că tragerea în jos a lui Leancă înseamnă de fapt și tragerea în jos a partidului.

Ruperea PLDM-lui din motivele enumerate mai sus ar fi o tragedie pentru membrii de partid, pentru că la următoarele alegeri ar însemna înjumătățirea procentelor acumulate, iar odată cu scăderea procentelor scade și numărul scaunelor ce vor fi ocupate de către membrii de partid în instituțiile subordonate statului și repartizate politic.

Filat nici despre aceasta nu vrea să înțeleagă, lăsând în continuare să mocnească tot mai multe focare de conflict, în loc să se retragă și să-l lase înaintaș pe Iurie Leancă, care este capabil să consolidere puterea membrilor de partid, iar la toamnă să înregistreze un succes mult mai mare decât cu Filat în frunte. Sau Filat tocmai de aceasta se teme și are în gând că scaunul său s-ar putea clătina în data de 8 decembrie, ziua când ei se întrunesc la Congres?

După cele constatat până acum, Vlad Filat parcă muncește zi și noapte pentru a distruge partidul pe care l-a construit. Probabil merge după acel principiu stupid „eu te-am făcut, eu te distrug”, însă nu înțelege că din acest motiv nu are el de pierdut, dar au mai mulți, în special cei din jurul lui, care l-au crezut mereu și l-au urmat prin toate hîrtoapele politice timp de mai mulți ani. Suplimentar la aceasta, același Filat lovește în concurenții săi, anume în Partidul Liberal, crezând că așa își poate ascunde problemele avute.

Filat și PLDM ar trebui să o mai slăbească cu conflictele interne și externe. Lovitul în PL înseamnă de fapt și lovitul în șansa PLDM de a mai ajunge să guverneze. PLR, copilul politic al PLDM, nu are șanse să ajungă partid parlamentar, iar cei care ar putea să formeze o nouă Alianță de guvernare democrată nu sunt altcineva decât PD, PLDM și PL. În acest sens, trebuie ca până la alegeri aceste partide să rămână întregi, iar liderii să reînceapă discuțiile, pentru că la toamnă vor fi negocieri mai serioase. În caz contrar, la Chișinău se va instaura din nou o putere de stânga, împotriva căreia deja va fi mai greu de luptat și termenul nu va fi de un an, dar de 8 ani, pentru că la noi partidele se aleg de două ori consecutinv, după care se votează opoziția dacă puterea nu și-a îndeplinit promisiunile.

Filat încearcă pe de o parte să lovească în colegi și concurenți, iar pe de altă parte își lustruiește imaginea prin posturile TV și ziare naționale. Investirea milioanelor în lustruirea imaginii nu ajută direct partidul. Dacă liderul este pătat atunci toți poartă aceeași pată pe obraz, greu de spălat. Salvarea pentru Filat și PLDM este dezlegarea mâinilor lui Leancă, care se evidențiază a fi un lider foarte bun și are toate șansele să câștige alegerile din toamnă, după cum am scris mai sus.

În cazul dacă Filat nu se lasă se prostii și nu-l avansează pe Leancă, el va fi principalul vinovat de pierderea alegerilor și de ruperea partidului. Tot Filat va fi principalul vinovat că în toamnă nu se va închega nouă alianță de guvernare democrată.

Dar, până atunci, până la alegeri am putea asista, tot din cauza orgoliului lui Filat, la o distrugere a Coaliției de guvernare. Aceasta va fi pe fondul conflcitelor dintre Filat și Leancă, iar scopul probabil este înlăturarea actualului premier din vizorul tuturor camerelor de filmat, unde stă deja mai mult decât Filat, iar aceasta în viziunea președintelui PLDM înseamnă un atac asupra imaginii președintelui de partid.

Pentru a-și duce planul până la capăt, Filat și-a angajat lingăi de serviciu care să-l ajute în caz de necesitate, în momentele cele mai grele. Prin angajarea făcută președintele PLDM a devenit mai periculos decât era, chiar dacă acum e micuț de nu se mai vede.

Spre final, trebuie să știm că atât vreme cât Filat e în față atât timp PLDM este ținta vie pentru toți. PLDM se confruntă de câteva luni cu o criză de imagine fără precedent. Târâtul pe la CEDO a făcut din PLDM încă o unealtă pentru spălatul imaginii lui Filat.

Membrii de partid, alegătorii și susținătorii au înțeles că PLDM a încăput pe mâinele intereselor de partid, iar din acest motiv se cere o curățirea imediată a partidului de toate aceste interese meschine. Primul pas în urmă ar fi retragerea lui Filat și avansarea lui Leancă. Pasul trebuia făcut deja ieri, dar încă nu e târziu.

Poate că într-o zi Filat va înțelege la ce pericole supune PLDM-ul din cauza orgoliului și conflicteor sale personale, doar dacă aceasta nu va fi prea târziu. Păcat că membrii de partid nu se ridică în picioare să spună despre aceasta. Lucrurile ar fi altfel dacă în sânul fracțiunii politice ar fi o mai multă democrație și mai puțin orgoliu personal.
 
gandrabur.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *