CSI / Rusia

De ce a devenit Macedonia noua ţintă a Moscovei

După ce Moscova s-a aflat în mijlocul violenţelor din estul Ucrainei, cea mai mare ţară din Europa de Est, bătălia gazelor împinge Rusia să se implice acum în conflictul intern dintr-un stat mic din Balcani.
Macedonia, un stat de numai 2 milioane de locuitori, traversează o perioadă tulbure, cu proteste antiguvernamentale cauzate de revolta cetăţenilor împotriva corupţiei, scrie Bloomberg.

Guvernul macedonean se bucură însă de un sprijin neaştepat, dar nu nejustificat, din partea Moscovei. Guvernul actual al Mace­doniei sprijină o serie de planuri legate de construcţia unui gazoduct rusesc către Eu­ropa, proiect care ar genera venituri extrem de necesare pentru bugetul Macedo­niei şi ar ajuta Kremlinul să pună în plan secund o rută existentă care trece prin Ucraina.

În acest context, ministrul rus al afa­ce­ri­lor externe Serghei Lavrov a acuzat recent Oc­cidentul că încearcă să declanşeze o ac­ţiu­ne de răsturnare a guvernului macedonean.

„Din punct de vedere geografic, Mace­do­nia este cel mai bun loc pentru con­struc­ţia unei prelungiri a celui mai nou pro­iect de in­frastructură energetică din regiune, ga­zo­ductul Turkish Stream“, arată Vladimir Chizhov, ambasadorul rus la UE.

Asemeni eşuatului proiect South Stream, proiectul Turkish Stream este în aşa fel croit încât să ocolească Ucraina. „Pentru a ajuta Gazpromul să ajungă pe pieţele cen­tral-europene, Rusia susţine construcţia unei conducte din Grecia, către Macedonia, Serbia şi Ungaria“, se arată într-un raport al fir­mei de consultanţă Stratfor din Texas. „Aceste patru ţări se află în centrul unei ofen­sive diplomatice ruse“.

Totuşi, proiectul se loveşte de un munte de obstacole.

Rusia spune însă că nu va mai insista să deţină o participaţie în cadrul segmentelor care traversează teritoriul UE. În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a oferit Greciei „sute de milioane de euro pe an“ sub formă de comisioane de tranzit dacă se alătură planului.

Conducta ar trece mai apoi prin Macedonia şi Serbia, către Italia şi Austria.

Pentru Macedonia, orice conductă este o soluţie nefezabilă la criza profundă cu care se confruntă acum. Opoziţia îl acuză pe premierul Nikola Gruevski de abuz de putere, iar FMI a avertizat că creşterea economică a ţării ar putea avea de suferit.

sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *