Actualitate

De ce au aşteptat turcii 17 secunde pentru a doborî avionul rusesc

Incursiuni ale spaţiului aerian se întâmplă tot timpul şi în general ar trebui trase focuri de avertisment şi apoi să se încerce forţarea intrusului să plece sau să aterizeze, arată o analiză The Guardian. Faptul că turcii au doborât avionul după 17 secunde, cu acordul preşedintelui Recep Tayyp Erdogan, sugerează faptul că ei aşteptau că un avion rus să vină în sua destul de aproape de spaţiul aerian turc, cu scopul de a oferi "un mesaj destul de pirotehnic", arată sursă citată.

——

Turcia suspendă raidurile aeriene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria, după doborârea avionului rus, intensificând criza fără precedent dintre Ankara şi Moscova. 

Potrivit unor surse diplomatice, citate de site-ul publicaţiei turce Hurriyet, suspendarea campaniei militare aeriene a Turciei în Siria a fost o decizie luată împreună cu Rusia, care şi-a suspendat, la rândul său, operaţiunile aeriene de la frontieră turco-siriană. Ambele state vor continua să acţioneze prudent pentru a evita repetarea unui astfel de incident ca cel de marţi în care un avion rus a fost doborât de armata turcă, după o scurtă incursiune în spaţiul aerian turc, până nu restabilesc canalele de comunicare pentru reducerea tensiunii create, afirmă surse citate de Hurriyet.

Oficiali militari turci şi ruşi au purtat, miercuri, discuţii iniţiale pe tema incidentului după ce biroul Statului Major turc a invitat diplomaţi militari şi ai Apărării de la ambasada Rusiei în Turcia în sediul central al armatei turce.

Rusia şi-a consolidat apărarea antiaeriană din Siria, prin mutarea un crucişător spre coasta şi implementarea de noi rachete la baza principala, informează BBC. Sistemul de apărare aeriană cu rază lungă Moskva Cruiser va oferi acoperire pentru avioane ruse, la fel că şi rachetele S-400 care au sosit joi în zona.

Sursa: Protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *