Astăzi 24 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la 23 Octombrie 2017
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 12:53

De ce copilul se comportă urât cu mama, iar cu alții se poartă frumos?

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Părinții sunt pentru copilul mic – nu numai cei mai apropiați oameni, ci lumea întreagă. Cu toate acestea, multe familii se confruntă cu problema când copilul face crize de isterie în prezența mamei, deși cu toți ceilalți rămâne calm și ascultător. Oare într-adevăr este vina mamei pentru comportamentul urât al copilului? Iată ce spun psihologii:

Motivul Nr.1: Încrederea în părinți
Părinții s-au obișnuit să caute în sine motivul comportamentului complicat al copilului. Dacă ceva nu merge bine, mama începe să-și analizeze propriile acțiuni, crezând că ea este cea care-şi educă copilul necorespunzător. În realitate, copiii fac crize de isterie și atunci când sunt crescuți strict și atunci când sunt răsfățați.

Paradoxul relațiilor dintre părinți și copii este că fiecare copil se comportă mai rău cu oamenii pe care îi iubește cel mai mult. Mai exact, cu persoanele în care are încredere. De aceea, criza de isterie în prezența mamei este absolut normală. Dacă copilul nu are frică să-și exprime sentimentele și emoțiile în faţa părintelui, atunci relația lor poate fi numită sănătoasă. Adulții au reușit să stabilească un nivel de încredere în care copilul se simte confortabil cu ei.Motivul N2: Adaptarea după cei adulți
Un copil mic cu vârsta de până la 6 ani este un cameleon care se adaptează după cei adulți. Copiii repetă adesea expresiile părinților, le imită mersul, manierele, gesturile etc. Din cauza acestor imitații în casă adesea se întâmplă incidente.

Imitând munca tatălui la calculator, copilul poate trage accidental cablul de rețea din priză, ceea ce va duce la pierderea datelor, sau copiind-o pe mama, pot împrăștia făina prin bucătărie, etc. Toate acestea sunt mecanisme naturale de dezvoltare, învățare și auto-îmbunătățire. Consecințele acestor jocuri chiar le provoacă râs și tandrețe adulților, deoarece în casă crește un adevărat gospodar sau gospodină.

Atunci când copilul se comportă urât la sosirea mamei, iar înainte de aceasta se comporta frumos cu un alt adult – este o ilustrare evidentă a cameleonismului.

De exemplu, petrecând toată ziua cu bunica, copilul se adaptează felului ei de a vorbi, la cerințele şi viteza ei, la ceea ce-i place sau nu-i place. Acest lucru se întâmplă la nivelul senzațiilor.

Când vine mama, ea are alte cerințe, alte așteptări emoționale, reacții la diferite cuvinte și tipuri de comportament. Însă copilul s-a obișnuit cu sistemul de coordonate al bunicii. El nu a avut timp să se adapteze după cerințele mamei. Ca urmare, copilul se află între două sisteme de coordonate şi atunci devine confuz. Comportamentul provocator este reacția sa naturală, care îl ajută să se adapteze cu mama, după mult timp petrecut cu bunica. Prin urmare, există aceste abateri în comportament, capricii sau crize de isterie.

Părinții nu ar trebui să se supere pe copil și să se învinuiască. Ei trebuie să înțeleagă că comportamentul copilului este legat de etapa firească de dezvoltare. Faptul că copilul își permite mai multe emoții și reacții în prezența celor mai apropiați oameni – este o normă.

Mama ar trebui să accepte faptul că copilul ei se va purta urât o perioadă de timp. Pentru a se adapta mai bine acestor condiții, părintii ar trebui să profite de recomandările psihologilor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul