Actualitate

De ce este importantă reciclarea bateriilor uzate?

Ceasurile, telecomanda pentru televizor sau climatizor, jucăriile, aparatele de fotografiat sunt prezente în casa noastră și funcționează cu ajutorul bateriilor. Odată cu epuizarea energiei, le aruncăm la coșul de gunoi, fără să ne dăm seama că acestea de fapt reprezintă un pericol atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea noastră.

O baterie poluează 10 litri de apă

Bateriile uzate conțin substanțe toxice precum plumb, mercur, nichel, cadmiu, zinc sau litiu. Dacă aruncăm bateriile la coșul de gunoi, acestea vor ajunge cel mai probabil la gunoiști. După un anumit timp bateriile degradează și apar scurgeri de substanțe toxice pe care le conțin, afectând grav calitatea mediului. Dacă ajung în organism, elementele chimice din baterii provoacă afecțiuni grave precum sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă sau chiar cancer.

În mod normal, o persoană deține în jur de două baterii (tip pastilă) şi zece baterii normale (tip A, C, D). Fiecare dintre noi aruncă la coșul de gunoi în jur de 8 baterii pe an. O baterie uzată ajunsă la groapa de gunoi poate polua un metru pătrat de pământ şi zece litri de apă.

Unde putem colecta bateriile uzate?

Pentru a responsabiliza cetățenii, în țară există de trei ani deja programe de colectare a bateriilor uzate. Ultimul proiect care optează pentru un mediu curat fără deșeuri periculoase s-a lansat la începutul lunii septembrie în Chișinău. Inițiat de Primăria orașului, proiectul are ca scop educarea și conștientizarea populației despre colectarea separată a bateriilor și acumulatorilor uzați. În acest fel, în următoarea perioadă vor fi amplasate coșuri în 300 de blocuri din oraș, unde oamenii vor putea arunca bateriile uzate.

Deoarece copiii și adolescenții se numără printre cei mai mari utilizatori de gadgeturi, organizatorii vor instala în 15 licee din Capitală coșuri speciale de colectare separată a bateriilor și acumulatorilor uzați. „Inițial ne-am propus să instalăm 15 coșuri în parcurile din Capitală, însă din cauza sezonului rece care se apropie, am zis să le mutăm în liceele din oraș, iar ulterior le vom instala în zonele de agrement”, a spus Vasile Efros responsabil de proiectul „Baterec” din cadrul Primăriei Chișinău. Conform datelor oferite de funcționar, șapte milioane de baterii pe an intră pe piața Republicii Moldova și tot atâtea ajung și la groapa de gunoi.

Ulterior aceste baterii vor fi colectate și reciclate în Franța. Prin reciclare se economisesc resurse, deoarece metalul şi plasticul recuperat pot fi folosite în fabricarea altor baterii. De exemplu, fiecare baterie conţine circa 20 grame de metal ce poate fi reutilizat.

Reciclare la nivel de țară

Timp de un an de zile, o altă companie a colectat o tonă de baterii uzate din toată țara. Iulian Gamureac, președintele asociației „MoldRec” a spus că cifra ideală pentru țara noastră de colectare a bateriilor uzate ar trebui să fie în medie 20 de tone per an. „Noi avem astfel de coșuri pentru colectarea bateriilor uzate în toată țara și ne dorim să ne extindem mai intens în zonele rurale. Dacă până acum am lucrat mai mult spre educarea oamenilor din orașe, trebuie să lucrăm și în mediul rural, unde situația este mai gravă și știm cu toții că deșeurile sunt aruncate lângă ape sau pământuri arabile. În toate școlile din țară ar trebui să existe astfel de coșuri, fiindcă educarea începe cu cei mici. Ne-am propus ca în anul următor să înfăptuim acest plan”, a spus bărbatul.

Ecologii și profesorii de știință continuă să sublinieze cât este de important responsabilizarea societății civile pentru un mediu curat. Valentin Bobeica, profesor la departamentul Chimie Industrială și Ecologie din cadrul Universității de Stat din Moldova este de părere că educarea cetățenilor rămâne la etapa de încercări sporadice. „Responsabilizarea populației nu este încă la așteptările dorite. Această problemă încă este actuală, iar cetățenii noștri nu cunosc informația de protejare a mediului. Iar, dacă o posedă, nu întreprind nimic pentru a avea grijă de conservarea biodiversității”, conchide profesorul.

Pentru a reduce numărul de baterii puteți utiliza unități ce pot fi reîncărcate cu acumulatorul, ceea ce permit bateriilor o durată de viață mai lungă. Specialiștii recomandă să evitați acumulatorii care conțin nichel și cadmiu. Faceți solicitări pentru înființarea de centre de colectare pentru baterii în comunitatea voastră și răspândiți vestea posibilității colectării bateriilor și altor oameni.

În topul clasamentului european în privința managementului deșeurilor de baterii și acumulatori, Belgia a colectat și reciclat la cele mai înalte standarde 2.660 tone de baterii portabile la nivelul anului 2013. Acest lucru a fost posibil prin intermediul celor 23.500 de puncte de colectare active din rețelele de magazine, școli, parteneri industriali, facilități municipale de colectare și instituții publice. Astfel, s-a reușit colectarea unei rate de 53 la sută, depășind chiar și ținta europeană de colectare stabilită pentru anul 2016.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *