Astăzi 15 Decembrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:14
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 14:52

De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului? / Sic!

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Deși ecologiștii bat alarma de ani de zile, autoritățile moldovenești rămîn tăcute privind potențiala „catastrofă umanitară” din cauza planurilor autorităților ucrainene de a lărgi Complexul Hidroenergetic Nistrean.

Proiectul sic! a lansat un nou articol, însoțit de un clip de animație, care explică în detaliu cum anume scade debitul în Nistru din cauza hidrocentralelor, care sunt consecințele în prezent și cum situația s-ar putea agrava pe viitor.

Text narator:„Ucraina ar putea lăsa Moldova fără apă din cauza Complexului Hidroenergetic de pe Nistru. Pe lîngă centrala de la Dnestrovsk din ‘83, ucrainenii au mai deschis una în 2000 și alta în 2009.

Cercetătorii moldoveni spun că din această cauză, debitul apei în Nistru a scăzut cu aproape 2/3, iar din fluviu au dispărut specii prețioase de pești precum morunul, nisetrul sau păstrăvul.

Dar. Ucraina mai are în plan construcția a încă șase mini-hidrocentrale. Experții spun că asta ar putea lăsa cea mai mare parte a Moldovei, (dar și Odesa,) fără apă potabilă.

În timpul secetei din 2016, nivelul Nistrului a scăzut într-atîta încît moldovenii au fost nevoiți să le ceară ucrainenilor să deschidă barajele, pentru a nu lăsa Chișinăul fără apă.

Dacă Ucraina va continua extinderea Complexului, nivelul Nistrului va scădea și mai mult.

În februarie, Filip și Groisman au discutat și acest subiect.

Cei doi premieri au promis studii și o comisie mixtă care să evalueze activitatea Complexului. Cum au răspuns autoritățile la îngrijorările societății civile și ale ecologiștilor, citiți pe sic.md.”

Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 15 Decembrie 2017, de Dorin Galben

Facebook-ul se transformă într-o casă de nebuni: opriți-vă!

Cea mai populară rețea de socializare, din ultimii ani, se transformă în cea mai mare dezamăgire. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Poveste de Crăciun

Cu ani în urmă, pe când predam religia într-un liceu din Timișoara, le-am dat elevilor din clasa a VI-a să facă o compunere cu titlul Poveste de Crăciun, sugerându-le fie să inventeze o poveste, fie să descrie cum au sărbătorit nașterea Domnului. Ulterior, i-am rugat să citească...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md