Opinii și Editoriale

De ce ne temem de Europa?

Pedofili, homosexuali, secte satanice, sunt doar câteva din etichetările pe care le atribuie o majoritate a locuitorilor țării Europei. Cel mai tâmpit argument în defavoarea Europei îmi pare cel care susține că vom fi lipsiți de identitatea națională și ocupați de trupele NATO. Faptul că am fost lipsiți de identitate de „frații mai mari” nu-i deranjează pe eurosceptici, nici faptul că armata rusă staționează chiar pe malul Nistrului. Coșmarul globalizării e mai groaznic. 

Am impresia că după aceste stereotipuri fantastice se ascunde altceva – frica. Ne temem de Europa, pentru că Europa ne-ar impune să devenim profesioniști, și să nu ne facem munca a lehamite în speranța că poate va merge.

Clasa politică se teme de Europa. Cât de proeuropeni ar părea unii deputați, vă asigur că le tremură coada când se gândesc la o justiție transparentă, nu una de buzunar. Dacă am avea o justiție europeană, mai mult de jumătate din politicienii noștri ar sta deja la dubă. Și nu contează câte milioane dețin sau câți cumetri și-au făcut. Este de ajuns să privim un pic spre România, unde oligarhii fac pușcărie cu duiumul, necătând la toate averile și influența pe care le dețin. Politicienii noștri s-au deprins cu o altfel de justiție, o justiție pentru cei săraci și proști, cei care n-au bani ca să mituiască un judecător sau un procuror. O justiție europeană este probabil cel mai mare coșmar al politicianului moldovean, pentru că l-ar băga la răcoare imediat.

Și țăranii noștri se tem de Europa, mai ales cei mai înstăriți. Se tem că vor fi nevoiți să activeze altfel, indiferent de domeniu. Se tem de standarde europene și controlul calității produselor. Se tem că Europa îi va forța să-și taie porcul la abator, nu în curtea casei; să-și creeze o instalație sanitară normală, nu să-și facă treburile în fundul grădinii; să cultive fructe și legume ecologice în cantități mai mici, nu tone de produse umplute cu nitrați și chimicale.

Orășenii noștri ar părea mai dezvoltați la prima vedere, însă sunt bântuiți și ei de coșmarul Europei. Se tem de amenzile usturătoare pentru faptul că și-au bătut soția sau au mutilat fațada blocului de locuit. Vor drumuri bune însă nici în ruptul capului nu sunt de acord să achite o taxă pentru aceste drumuri, vor locuri de parcare însă doar cu condiția ca acestea să fie gratuite.

Cred că fiecare cetățean al acestei țări se teme de Europa. Medici, judecători, polițiști, agricultori, afaceriști… cu toții suferă de acest coșmar. Pentru că europenizarea ar presupune o reevaluare a valorilor și dezvoltarea profesionalismului în toate domeniile de activitate. Ducem o lipsă acută de profesioniști, în toate domeniile, și încă nu suntem gata să-i acceptăm. Pentru că în cazul dat ar trebui să devenim profesioniști și noi. Nouă însă ne place să fim amatori, amatori cu cumetri care poate-poate vor rezolva problemele pe alte căi decât cele normale. Până nu începem această reevaluare, vom fi bântuiți în continuare de acest vis urât al unei vieți decente și demne. Și vom continua să inventăm basme cu pedofili și sataniști, doar nu cumva să ieșim din zona noastră de confort.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *