Astăzi 14 Decembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 16:33
Abonamente

Actualitate 20 Noiembrie 2017, ora 15:13

De ce Trump mizează greșit pe ajutorul KGB-istului Putin

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Spre sfârșitul turneului de 12 zile în Asia, Donald Trump a scris pe Twitter: „Când în sfârșit vor înțelege toți proștii că relațiile bune cu Rusia este ceva bine, nu ceva rău”. Președintele SUA și-a exprimat speranța că Moscova va „ajuta în bine” soluționarea crizei nord-coreene și ucrainene, precum și în lupta împotriva terorismului, scrie paginaderusia.ro cu referire la John Goldberg în National Review

Trump are dreptate în felul lui. Teoretic, Rusia poate „ajuta” foarte mult. Dar este foarte puțin probabil să o facă. „Nu va ajuta, pentru că Vladimir Putin și regimul său nu cred că ajutorul acordat Americii face parte din interesele naționale rusești”, sustine autorul articolului. Potrivit acestuia, președintele rus este ghidat de experiența istorică a țării sale.

În timpul Primului război mondial, Vladimir Lenin a susținut „defetismul revoluționar”. Conform acestei idei, victoria în război a puterilor capitaliste opuse era inutilă. În consecință, ar fi mai bine ca toate părțile implicate în conflict, inclusiv Rusia, să piardă.Apoi, conform planului conducătorului bolșevicilor, masele trebuiau să declanseze un război civil, care sa le permita să doboare stăpânirea. Crezul lui Lenin era expresia „cu cât mai rău, cu atât mai bine”, pe care a împrumutat-o de la Nikolai Cernîsevski, revoluționar din secolul al XIX-lea.

Această strategie simplă s-a dovedit a fi eficientă. Lenin a devenit fondatorul Uniunii Sovietice, „care și-a tratat cu cruzime propriii popoare și pe vecini, pe care i-a înrobit 70 de ani”, spune Goldberg.

„Dar, în ciuda puterii sale militare, URSS era o țară slabă. Orice stat care se bazează pe teamă este slab prin definiție. Dacă sovieticii ar fi putut să atace Europa de Vest și America și să le zdrobească, asa cum au facut în Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, ar fi făcut-o deja. La urma urmei, marxism-leninismul impunea acest lucru. Dar nu au putut s-o faca. Prin urmare, ei trebuiau să se adapteze „, susține autorul articolului.

Dar înainte de a exporta revoluția, așa cum a dorit Leon Trotski, Moscova a decis să exporte defetismul. În consecință, timp de o jumătate de secol, Uniunea Sovietică a făcut tot ce era în puterea ei pentru a „submina Occidentul, a semăna discordie și dezacorduri”. Ideea a fost aceea de a „întări contradicțiile” în cadrul societății capitaliste și, astfel, într-un final să-l distrugă, explică publicistul.

În acest scop au fost dezvoltate numeroase metode. Astfel, în anii 1930 și 1940, propagandiștii sovietici au cultivat teorii ale conspirației cu ajutorul jurnaliștilor și intelectualilor americani creduli. În anii ’60, rușii au încercat să-l discrediteze pe Martin Luther King, „pentru că ideea lui de toleranță și non-violență era inconfortabilă pentru ei”. În anii ’80, URSS „răspândește zvonul că America a inventat SIDA pentru a-i ucide pe negri”, spune Goldberg.

„Aceasta este lumea în care a crescut Putin. A fost ofițer al serviciilor de informații externe – KGB – timp de 16 ani. El a spus despre dezintegrarea Uniunii Sovietice ca este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Desigur, el nu este un marxist, în plus, există zvonuri că președintele rus ar fi cea mai bogată persoană din lume. Dar el este un om creat de KGB „, subliniază autorul articolului.

Kremlinul susține „grupuri radicale” atât de stânga cât și de dreapta în Europa și Statele Unite. El folosește WikiLeaks și pe „idioții utili” care subminează cu bucurie guvernele occidentale în numele democrației și al transparenței, afirma Goldberg.

Obiectivul principal al politicii externe ruse nu este acela de a pune pe cineva anume la conducere, ci să semene haos și îndoială, sa intensifice contradicțiile și să slăbească țările și alianțele care, din punctul de vedere al lui Putin, nu lasă Rusia sa devina măreață. De aceea rușii au ajutat la promovarea Brexit – nu pentru că ar fi o binefacere pentru Marea Britanie, ci pentru că afecteaza Uniunea Europeană.

Unii vor să creadă că Putin a văzut în Trump un aliat util și ca presedintele SUA vrea sa profite de „serviciul propus”. Posibil, dar puțin probabil. Totul este mult mai simplu și mai evident. Cu ajutorul republicanului Rusia a încercat pur și simplu să-i „faca probleme” lui Hillary Clinton, creditata cu cele mai mari sanse de castig.

„Trump crede că fiecare țară trebuie să-și urmeze propriile interese înguste. Aceasta este o poziție justificată. Singura problemă este că interesele în definirea Rusiei, sau cel puțin în definiția lui Putin, sunt contrare intereselor noastre „, concluzionează John Goldberg.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Decembrie 2017, ora: 16:33

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 14 Decembrie 2017, ora: 04:13

MAŞINILE MÂNATE...

MAŞINILE MÂNATE... Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Actualitate 14 Decembrie 2017,  

Răsturnare de situație: Putin a anunțat că va fi candidat independent la alegerile prezidențiale din Rusia

Președintele rus Vladimir Putin spune că va participa la alegerile prezidențiale din martie, 2018, în calitate de independent, scrie paginaderusia.ro

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md