Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:45
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 11:52

Decizie fără precedent într-un judeţ din România, după ce un elev a murit la ora de sport

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Decizie fără precedent luată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, după cazul copilului de 9 ani, din Putineiu, care a leşinat în timpul orei de Educaţie Fizică şi Sport şi, ulterior, a murit.

 Niciun elev din judeţ nu va mai participa la ora de Sport fără să aibă la dosar adeverinţa medicală eliberată de medicul de familie sau de o instituţie abilitată, în care se să specifice că este “APT” pentru efort fizic.

Hotărârea a fost deja trimisă către toate unităţile de învăţământ din judeţul Teleorman. Mai mult, profesorii de Sport au fost informaţi telefonic sau prin sms despre măsura adoptată.Moarte suspectă a unui elev în timpul OREI DE SPORT
Reamintim că un băiat de 9 ani, elev în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială din Putineiu, Teleorman, a decedat în această dimineaţă, în timpul orei de Educaţie Fizică şi Sport.

Conform cadrelor didactice, copilul a ajuns mai târziu la ore, din cauză că nu terminase tema la matematică. Şi-a lăsat ghiozdanul în clasă şi a mers la joacă, pe terenul de sport.

După câteva minute a leşinat. A fost transportat la cabinetul medical din comună. În acelaşi timp, învăţătoarea a sunat la 112. La cabinet au ajuns şi părinţii copilului, care nu au mai avut răbdare să sosească Ambulanţa şi au plecat cu băiatul la Spital.

Băiatul a intrat din nou în stop cardiorespirator. În ciuda eforturilor depuse de medici, băiatul nu a mai putut fi salvat.

Conform ISJ Teleorman, copilul a fost consultat de medicul de familie, la început de an şcolar, fiind declarat APT pentru SPORT. Însă, de la dosar lipseşte adeverinţa.

Valeria Gherghe, inspector şcolar general, a declarat la REALITATEA TV că baiatului i s-a făcut rău la începutul orei şi a leşinat. Aceasta a povestit că profesorii s-au mobilizat şi au fugit cu elevul la dispensarul de peste drum.

Georgeta Mariora, directoarea şcolii a declarat la REALITATEA TV că părinţii nu au menţionat că ar avea probleme de sănătate. Avea adeverinţa în care se specifica că este "clinic sănătos". "Urma să i-o elibereze medicul", a spus directoarea la REALITATEA TV.

Ce spune legea privind orele de sport

Legat de orele obişnuite de educaţie fizică şi sport, Ordinul 3426/2012 al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului privind aprobarea Metodologiei organizării şi desfăşurării activităţilor de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar (publicat în Monitorul Oficial nr 174 din 19 martie 2012) actul precizează:

CAPITOLUL III

Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport în funcţie de starea lor de sănătate

Art. 9. – Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport este condiţionată de prezentarea avizului medical “apt pentru efort fizic” sau “clinic sănătos”.

Art. 14. – Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport, în funcţie de starea lor de sănătate, se face astfel:

a) copiii, elevii sau părinţii acestora au obligaţia de a prezenţa cadrului didactic care preda disciplină educaţie fizică şi sport, la începutul fiecărui an şcolar, avizul medical cu specificaţia “apt pentru efort fizic în anul şcolar …..“; acest aviz poate fi eliberat de către medicul de familie, de medicul de circumscripţie, de unitatea sanitară, purtând obligatoriu semnătură, parafa medicului şi ştampila unităţii sau a cabinetului;
b) copiii sau elevii care nu prezintă avizul medicului că fiind apţi pentru efort fizic vor fi primiţi la lecţii, vor fi obligaţi să ocupe un loc pe banca, pe scaun ori pe saltea şi nu vor depune niciun efort fizic; ei se află sub supravegherea cadrului didactic şi nu vor fi consemnaţi că absenţi. Această procedura va fi continuată până la prezentarea avizului, iar dacă situaţia se prelungeşte de-a lungul întregului semestru, elevul va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată. Cadrele didactice care predau educaţie fizică şi sport au obligaţia de a informa din timp, după caz, profesorii pentru învăţământ preşcolar, profesorii pentru învăţământ primar şi diriginţii asupra unor asemenea cazuri

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 09:46

Incredibil! Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Incredibil! Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md