Astăzi 20 Septembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

Actualitate 12 Septembrie 2017, ora 19:49

Declarația Președintelui Republicii Lituania, Dalia Grybauskaitė, în deschiderea celui de-al IV-lea Congres Mondial al Justiției Constituționale

Marime Font

Doamnelor și domnilor, 

În spatele zidurilor acestei clădiri se poate vedea arhitectura deosebită a orașului Vilnius, care cuprinde secole întregi de memorie ce stau la baza societății noastre și care reprezintă motivul de bază al luptei noastre permanente pentru libertate. Suntem mândri de faptul că, în toată istoria noastră, Lituania nu a acceptat niciodată agresiunea împotriva țării noastre. Pentru noi, libertatea și statul de drept sunt cele mai importante valori.

Este o adevărată plăcere să vă salut în țara noastră pentru cel de-al patrulea Congres al Conferinței Mondiale a Justiției Constituționale.Suntem aici uniți de o singură misiune: de a promova și proteja justiția constituțională în întreaga lume.

Justiția constituțională este fundamentul statului de drept, iar statul de drept este esența civilizației noastre moderne. În Lituania cunoaștem care este valoarea statului de drept nu doar din cărți sau din declarații politice. Am simțit lipsa acestuia pe propria noastră piele, pe parcursul a cinci decenii de ocupație de către un regim totalitar și brutal.

Știm că statul de drept nu este o lectură deșartă a unor acte juridice, indiferent de conținutul lor. Esența statului de drept constă în valorile ce se conțin în aceste acte. Nu există stat de drept atunci când oamenilor li se interzice demnitatea și libertatea sau când aceștia trăiesc sub amenințarea de a fi uciși, torturați, lipsiți de locuință, de familie și de patrie.

De asemenea, noi cunoaștem care este prețul plătit pentru statul de drept. Este vorba de mii de vieți ale luptătorilor și disidenților noștri pentru libertate, pentru care justiția și libertatea erau mai valoroase decât viața însăși.

Astăzi, fermitatea noastră de a apăra statul de drept este din nou pusă la încercare.

Asistăm la noi încercări de redesenare prin forța a frontierelor statelor europene. Agresiunea militară în estul Ucrainei și ocupația Crimeii sunt urmate de încercările de a compromite autoritatea Curții Europene a Drepturilor Omului.

Între timp, pretinsa apărare a identității naționale și religioase se realizează prin abuzurile curții constituționale și discreditarea misiunii sale de garant al statului de drept.

Nu există nimic mai cinic decât folosirea de către unele state a justiției constituționale și a Curții Constituționale pentru comiterea de infracțiuni sau pentru justificarea infracțiunilor.

Asemenea acțiuni submină întreaga temelie a ordinii internaționale și securității europene, care sunt bazate pe Carta ONU, Acordurile de la Helsinki și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Atât în calitate de politicieni, cât și în calitate de judecători, avem o responsabilitate specială pentru a apăra principiile de bază ale statului de drept. Nu există loc pentru compromisuri atunci când este vorba despre respectarea drepturilor omului și a democrației.

Prin urmare, nu putem da mâna cu cei care abuzează de statul de drept și nu-i vom primi în Lituania niciodată pe cei ale căror decizii au ca și consecință mii de tragedii umane.

Astăzi, mai mult ca altă dată, suntem obligați să sprijinim oamenii din întreaga lume care luptă pentru libertate, drepturile omului și democrație. Este o datorie morală față de eroii care, în numele generațiilor viitoare, și-au sacrificat viețile lor pentru dreptate și libertate.

Cred că acest Congres poate aduce o contribuție importantă la protecția și consolidarea statului de drept, a păcii și a securității în întreaga lume - în mod special, în contextul zilei de astăzi, când vedem amenințările care vin din mai multe zone și țări, - începând cu Coreea de Nord și terminând cu exerciții ZAPAD, ce aloc săptămâna aceasta la frontierele noastre.

Vilniusul este mândru că găzduiește acest eveniment.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 09:16

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv şi cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul