Astăzi 18 Ianuarie 2018, Joi - Ultima actualizare la 17 Ianuarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Februarie 2017, ora 14:10

Declararea dublei cetățenii, la perfectarea actelor, nu va fi obligatorie

Marime Font

Prezentarea pașaportului eliberat de alt stat, atunci când cețățenii vor solicita eliberarea buletinului de identitate și a pașaportului moldovenesc, nu va presupune atribuirea în mod repetat a numărului de indentificare (IDNP).

Precizările au fost făcute de Întreprinderea de Stat Registru, pentru Bizlaw.md, la proiectul de hotărâre de Guvern pentru modificare Regulamentului de eliberare a actelor naționale. Reprezentanții întreprinderii au menționat că cetățenii nu vor fi obligați să declare cetățenia altui stat, atunci când își vor perfecta actele naționale, scrie bizlaw.md.

Potrivit reprezentanților Departamentului acte de identitate al Întreprinderii Registru, pentru cetățenii din stânga Nistrului va fi efecuată atribuirea repetată a IDNP-ului și vor fi înregistrați în Registrul de stat al populației. Și asta pentru că majoritatea cetățenilor din regiunea transnistreană este identificată în baza actelor emise de pretinsele autorități din stânga Nistrului, care sunt în afara legii. La fel, cetățenii din raioanele de est se identifică în baza pașapoartelor străine, pentru că dețin cetățenia Rusiei, Ucrainei și a altor state, și există divergențe în ceea ce privește datele din actele naționale și cele emise de alte autorități.De exemplu, în actele naționale sunt nume precum Vladimir sau Elena, iar în pașapoartele eliberate de autoritățile ucrainene – Volodymyr, Olena. Responsabilii de la Registru susțin că prezentarea pașaportului străin va permite comasarea acestor date identificatoare ale persoanei în Registrul de stat al populației sub același IDNP.

La fel, reprezentanții Registru susțin că, în cazul în care persoana va declara că deține cetățenia altui stat, dar nu va prezenta pașaportul statului respectiv, informația despre acesta nu se va înregistra în Registrul de stat al populației. În acest caz, cetățeanul nu va fi obligat să prezinte acel pașaport.

În cazul în care cetățeanul Republicii Moldova, la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate sau a pașaportului, va declara că deține cetățenia altui stat și va prezenta pașaportul eliberat de autoritățile statutului respectiv, informația privind datele personale ale acestuia precum numele, prenumele, data nașterii, cetățenia și datele pașaportului, vor fi introduse în cererea-chestionar. Această informație se va stoca numai în Registrul de stat al populației și nu se va reflecta în actele de identitate naționale.

Dacă cetățeanul Republicii Moldova deține și cetățenia altui stat, și nu va declara acest fapt, la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului de identitate sau a pașaportului moldovenesc, în privința acesteia nu se va întâmpla nimic.
În prezent, nu există date în privința numărului cetățenilor moldoveni care dețin și cetățenia altui stat.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul