Actualitate

Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde vânzării rachetelor Patriot pentru Polonia

Polonia și-a intensificat eforturile de consolidare a apărării sale după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, și ca răspuns la sporirea capacității militare a Moscovei în regiune.

Ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a declarat în martie că Polonia urma să semneze până la finalul anului un acord cu compania americană Raytheon pentru a achiziționa sisteme de rachete Patriot. Interceptoarele Patriot sunt proiectate să detecteze, să urmărească și să neutralizeze vehicule aeriene fără om la bord, rachete de croazieră și rachete balistice tactice sau cu rază scurtă de acțiune. Tranzacția cu Varșovia va include 208 rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3), 16 stații de lansare M903, patru radare AN/MPQ-65, patru stații de control, software și echipament conex.

În plus, Polonia este autorizată să cumpere de la Guvernul american și de la compania contractantă servicii de sprijin logistic și tehnic, precum și programe de testare. Un reprezentant al Raytheon a declarat că din experiența acestei companii costul estimat notificat ar putea fi mai mare decât valoarea finală negociată a contractului.

Pentagonul a precizat că vânzarea va avea loc în două etape. Dacă tranzacția se va finaliza, Polonia va deveni a cincea membră europeană a NATO, după Olanda, Germania, Spania și Grecia, care deține sisteme Patriot ce îi permit să desfășoare operațiuni de apărare antirachetă și aeriană, a explicat un reprezentant al Departamentului de Stat american. Tranzacția are nevoie de aprobarea Congresului SUA, întrucât implică achiziționarea de tehnologie militară avansată care presupune obținerea unei autorizații speciale.

Polonia, care anunțase că intenționează să aloce 7,6 miliarde de dolari pentru întregul proiect de achiziționare de sisteme Patriot, a atenționat că negocierile nu s-au încheiat. ”Nu înseamnă că această sumă (10,5 miliarde de dolari) este valoarea finală a LOA (scrisoare de ofertă și acceptare)”, a subliniat Ministerul polonez al Apărării.

Sursa: Romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *