Ultima oră

Departamentul de Stat: Livrarea navelor franceze de război către Rusia este “total nepotrivită”

"Apreciem că nimeni nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei", a subliniat pentru jurnalişti o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf.

"Este vorba de o chestiune de bun simţ", a subliniat şi Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, într-o conferinţă de presă.

Casa Albă a reamintit că "preşedintele (Barack Obama) s-a deplasat la Bruxelles în iunie pentru a-şi exprima îngrijorările legate de vânzarea acestor echipamente militare ruşilor".
 
Oficialii americani şi-au exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de vânzarea de către Paris, către Moscova, a două nave de război de tip Mistral.

"Avem suficiente dovezi în legătură cu faptul că ruşii încalcă regulile internaţionale şi susţin eforturile de încălcare a integrităţii teritoriale a ţărilor suverane independente", a insistat el.

"Nu pare deloc momentul potrivit pentru a le furniza sisteme de arme sofisticate", a notat el, precizând ca Statele Unite "continuă să lucreze în strânsă colaborare cu britanicii, francezii, germanii şi alţii pentru a-şi coordona eforturile în vederea unei izolări şi mai mari a regimului rus".

Navele Mistral – de proiecţie şi comandament – dispun de o flotilă de elicoptere şi pot îmbarca câteva sute de militari şi materialul acestora, inclusiv blindate grele, pentru a le transporta. De asemenea, aceste nave dispun de sisteme electronice sofisticate pentru a servi drept post de comandă pentru operaţiuni interarme.

Livrarea celei de-a doua nave de tip Mistral către Rusia "depinde de atitudinea" Moscovei în conflictul ucrainean, a avertizat luni seara preşedintele francez François Hollande.

Referindu-se la prima navă, Hollande a declarat că aceasta "este aproape gata şi urmează să fie livrată în octombrie".

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *