Actualitate

Depresia majoră, una dintre cele mai grave boli

Depresia majoră este cel mai grav tip de depresie. Trăim într-o societate foarte avansată în ceea ce privește aspectele tehnologice și sociale. În prezent, totuși, problema numită "depresie" continuă să existe în lumea emoțională. Acestea sunt colțuri private în care milioane și milioane de oameni rămân blocați cel mai frecvent.

Greșeala pe care foarte mulți oameni o fac este că asociază depresia cu tristețea. Ei cred că, pentru a o depăși, trebuie doar să râzi și să îți schimbi starea de spirit. De fapt, însă, este ceva mult mai profund și mai brutal.

Uităm că, în multe cazuri, tristețea, dincolo de conotația ei negativă, are o valoare adaptivă. Ea ne ajută să reflectăm, să nu uităm în noi și să avansăm. Cu depresie majoră, tristețea nu este adaptivă, ci total opusul. În acest caz, tristețea înseamnă o serie de procese interne și foarte întunecate, acute și epuizante, care afectează persoana în mod continuu și o lasă lipsă de apărare.

Așadar, iată care sunt simptomele depresiei majore:

Anhedonia

Anhedonia este incapacitatea unei persoane de a simți plăcerea în cursul unor experiențe care ar trebui să o bucure. Caracteristicile anhedoniei sunt următoarele:

– Dezinteres pentru lucrurile din jur
– Lipsa sentimentului de plăcere
– Oboseală extremă
– Iritabilitate constantă
– Lipsa inițiativei
– Incapacitatea de a desfășura orice activitate (nu pentru că persoana are o problemă fizică, ci pentru că există o lipsă de energie și o dorință de a face lucruri).

Există câteva simptome specifice depresiei majore

Conform „Manualului de diagnosticare și statistică a bolilor mentale", există câteva simptome foarte concrete care identifică acest tip de boală.

– O stare depresivă, în cea mai mare parte a zilei și aproape în fiecare zi
– Pierderea interesului pentru activități care înainte ofereau satisfacție sau plăcere
– Insomnie sau somn excesiv
– Pierdere sau creștere în greutate într-un timp scurt
– Probleme de concentrare și incapacitatea de a lua decizii
– Sentimente de vinovăție

Aspecte care nu se referă la depresia majoră

Manualul de diagnosticare explică faptul că există, de asemenea, o serie de schimbări care nu apar în viața pacientului cu depresie majoră pentru a fi diagnosticată cu depresia. Acestea sunt următoarele:

1. Depresia majoră nu poate fi asociată cu durerea cauzată de săptămânile de după despărțirea de persoana iubită.

2. Depresia majoră nu va fi diagnosticată dacă o persoană a suferit un episod de mânie sau suferă de psihoză ori alte tipuri de boli.

Există tratament pentru depresia majoră?

Atunci când o persoană suferă de depresie majoră, trebuie să ne concentrăm asupra opțiunilor pe care le avem la dispoziție. Elementele esențiale, pe care nimeni nu le poate contesta, sunt medicația și psihoterapia. Acestea sunt cele mai potrivite tratamente cognitive și comportamentale. Dintre acestea, terapia comportamentală cognitivă se evidențiază ca una dintre cele mai bune terapii pentru depresie.

Pe de altă parte, există atenția sau mai multe tehnici emoționale, precum imaginația rațională, instruirea în asertivitate și alte tehnici de rezolvare a problemelor. Acestea sunt modalitățile care ajută într-un fel sau altul să treacă peste orice tip de depresie sau anxietate. Fiecare persoană care se confruntă cu depresia trebuie să apeleze la un specialist.

romaniatv.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *