Astăzi 16 Ianuarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:02
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 5 Septembrie 2017, ora 11:05

DEPRESIA postvacanță, nostalgia după starea de bine

Marime Font

Starea de disconfort resimțită de majoritatea oamenilor la întoarcerea din concediu nu este o formă de depresie, ci mai degrabă o nostalgie după vacanță, după starea de bine, iar manifestările acesteia apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite sau cărora nu le place locul de muncă, spune conferențiar universitar dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru.

“Este mult spus depresie postvacanță. În general, putem vorbi de o stare de disconfort care apare în primele zile după începerea serviciului. Readaptarea la programul avut înainte de vacanță poate fi uneori dificilă. Această readaptare poate fi însoțită de stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau a interesului pentru muncă, sentimente de tristețe sau nostalgie, dificultăți în ceea ce privește îndeplinirea solicitărilor uzuale. Pentru a putea vorbi despre o depresie, ca diagnostic clinic, există o serie de criterii pe care așa-numita depresie postconcediu nu le îndeplinește”, precizează medicul.

Psihiatrul susține că ”readaptarea” după concediu se face într-un ritm mai lent în cazul persoanelor care nu îndrăgesc locul de muncă.“Putem spune că, de obicei, aceste manifestări apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite sau cărora nu le place locul de muncă pe care îl ocupă. Există și situații în care persoanele lucrează într-un domeniu care le place, dar atmosfera este prea stresantă și din acest motiv pot exista unele simptome despre care am vorbit anterior. Pentru a putea vorbi de un sindrom depresiv propriu-zis, trebuie sa fie îndeplinite criteriile de diagnostic — durată, intensitate—, ceea ce nu este cazul în așa-numita depresie postvacanță. O altă situație, destul de rar întâlnită, este vulnerabilitatea preexistentă, când întoarcerea din concediu poate să declanșeze un puseu acut al sindromului depresiv. De cele mai multe ori este însă vorba doar de o nostalgie după vacanță, după programul avut în concediu, starea de bine etc. În general, depinde foarte mult de fiecare caz în parte”, explică dr. Anamaria Ciubară.

Potrivit medicului, nu există studii făcute în țară care să aprecieze adaptabilitatea pe sexe la programul de lucru, dar, de obicei, femeile au un grad mai mare de adaptare la situații stresante.

”Nu există reguli pentru ca primele zile după concediu să fie unele ușoare. Reintrarea în ritm depinde de fiecare persoană în parte. Fiecare reacționează diferit la stimuli stresori, cu grade diferite de intensitate. Prin urmare, și adaptarea la acești factori este diferită. Dacă simptomele dispar repede, este vorba doar de acea nostalgie, dar dacă ele ajung să întrunească criteriile de diagnostic, atunci putem vorbi de un sindrom depresiv care a fost declanșat de întoarcerea în mediul stresant. Pe de altă parte, femeile sunt și cele mai expuse la dezvoltarea unui sindrom depresiv, incidența depresiei la sexul feminin fiind net superioară față de sexul masculin”, adaugă medicul.

Dr. Ciubară arată că în unele situații rememorarea activităților și locurilor vizitate în concediu poate avea efecte favorabile iar disconfortul poate fi combătut, printre altele, cu plimbări după terminarea programului.

“În cazul persoanelor care nu sunt mulțumite de locul de muncă, aceste retrăiri pot accentua sentimentele de nemulțumire. De obicei însă, amintirea unor lucruri plăcute are efecte pozitive asupra psihicului. Pauzele în activitatea la serviciu, plimbările după terminarea programului, antrenarea în activități plăcute, un week-end cu prietenii pot fi soluții pentru o mai bună readaptare. Alte persoane se adaptează mai ușor atunci când au activități mai intense, care împiedică amintirea zilelor de concediu”, detaliază medicul.

Totodată, ea spune că alimentația echilibrată este un factor esențial pentru menținerea unei stări bune iar în cazul simptomelor din sfera psihiatrică, un aport echilibrat de nutrienți, minerale și vitamine are efecte favorabile.

“Este recunoscut faptul că anumite suplimente alimentare au efecte pozitive în combaterea stărilor de oboseală și creșterea tonusului și poftei de viață. Nu se poate face o recomandare generală privind intervalul dintre întoarcerea din concediu și momentul începerii serviciului. Fiecare individ reacționează diferit și are activități diferite în vacanță. Firește, atunci când vacanța a presupus o deplasare lungă, cu diferențe mari de fus orar, nu este indicat ca a doua zi să te întorci la muncă. Este necesară o perioadă de odihnă și de readaptare la fusul orar obișnuit. De asemenea, atunci când o persoană se întoarce dintr-o excursie maraton, așa cum organizează unele agenții de turism, poate fi necesară o perioadă de odihnă înainte de începerea serviciului”, conchide dr. Anamaria Ciubară, admițând că există și persoane care imediat după vacanță își reiau activitatea fără a avea nevoie de o perioadă de readaptare.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2018, ora: 16:07

...(nu) îl mai citim pe Eminescu?...

...(nu) îl mai citim pe Eminescu?... Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Ianuarie 2018, de Pavel Păduraru

CONFIRMAT OFICIAL! „Violul de la Orhei” din 2014 a fost o minciună

Procuratura mun. Chișinău l-a scos de sub urmărire penală pe singurul tânăr învinuit de viol în acest dosar și a constatat că presupusa crimă nu a avut loc

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md