Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Actualitate 5 Septembrie 2017, ora 11:05

DEPRESIA postvacanță, nostalgia după starea de bine

Marime Font

Starea de disconfort resimțită de majoritatea oamenilor la întoarcerea din concediu nu este o formă de depresie, ci mai degrabă o nostalgie după vacanță, după starea de bine, iar manifestările acesteia apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite sau cărora nu le place locul de muncă, spune conferențiar universitar dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru.

“Este mult spus depresie postvacanță. În general, putem vorbi de o stare de disconfort care apare în primele zile după începerea serviciului. Readaptarea la programul avut înainte de vacanță poate fi uneori dificilă. Această readaptare poate fi însoțită de stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare sau a interesului pentru muncă, sentimente de tristețe sau nostalgie, dificultăți în ceea ce privește îndeplinirea solicitărilor uzuale. Pentru a putea vorbi despre o depresie, ca diagnostic clinic, există o serie de criterii pe care așa-numita depresie postconcediu nu le îndeplinește”, precizează medicul.

Psihiatrul susține că ”readaptarea” după concediu se face într-un ritm mai lent în cazul persoanelor care nu îndrăgesc locul de muncă.“Putem spune că, de obicei, aceste manifestări apar preponderent la persoanele care nu sunt mulțumite sau cărora nu le place locul de muncă pe care îl ocupă. Există și situații în care persoanele lucrează într-un domeniu care le place, dar atmosfera este prea stresantă și din acest motiv pot exista unele simptome despre care am vorbit anterior. Pentru a putea vorbi de un sindrom depresiv propriu-zis, trebuie sa fie îndeplinite criteriile de diagnostic — durată, intensitate—, ceea ce nu este cazul în așa-numita depresie postvacanță. O altă situație, destul de rar întâlnită, este vulnerabilitatea preexistentă, când întoarcerea din concediu poate să declanșeze un puseu acut al sindromului depresiv. De cele mai multe ori este însă vorba doar de o nostalgie după vacanță, după programul avut în concediu, starea de bine etc. În general, depinde foarte mult de fiecare caz în parte”, explică dr. Anamaria Ciubară.

Potrivit medicului, nu există studii făcute în țară care să aprecieze adaptabilitatea pe sexe la programul de lucru, dar, de obicei, femeile au un grad mai mare de adaptare la situații stresante.

”Nu există reguli pentru ca primele zile după concediu să fie unele ușoare. Reintrarea în ritm depinde de fiecare persoană în parte. Fiecare reacționează diferit la stimuli stresori, cu grade diferite de intensitate. Prin urmare, și adaptarea la acești factori este diferită. Dacă simptomele dispar repede, este vorba doar de acea nostalgie, dar dacă ele ajung să întrunească criteriile de diagnostic, atunci putem vorbi de un sindrom depresiv care a fost declanșat de întoarcerea în mediul stresant. Pe de altă parte, femeile sunt și cele mai expuse la dezvoltarea unui sindrom depresiv, incidența depresiei la sexul feminin fiind net superioară față de sexul masculin”, adaugă medicul.

Dr. Ciubară arată că în unele situații rememorarea activităților și locurilor vizitate în concediu poate avea efecte favorabile iar disconfortul poate fi combătut, printre altele, cu plimbări după terminarea programului.

“În cazul persoanelor care nu sunt mulțumite de locul de muncă, aceste retrăiri pot accentua sentimentele de nemulțumire. De obicei însă, amintirea unor lucruri plăcute are efecte pozitive asupra psihicului. Pauzele în activitatea la serviciu, plimbările după terminarea programului, antrenarea în activități plăcute, un week-end cu prietenii pot fi soluții pentru o mai bună readaptare. Alte persoane se adaptează mai ușor atunci când au activități mai intense, care împiedică amintirea zilelor de concediu”, detaliază medicul.

Totodată, ea spune că alimentația echilibrată este un factor esențial pentru menținerea unei stări bune iar în cazul simptomelor din sfera psihiatrică, un aport echilibrat de nutrienți, minerale și vitamine are efecte favorabile.

“Este recunoscut faptul că anumite suplimente alimentare au efecte pozitive în combaterea stărilor de oboseală și creșterea tonusului și poftei de viață. Nu se poate face o recomandare generală privind intervalul dintre întoarcerea din concediu și momentul începerii serviciului. Fiecare individ reacționează diferit și are activități diferite în vacanță. Firește, atunci când vacanța a presupus o deplasare lungă, cu diferențe mari de fus orar, nu este indicat ca a doua zi să te întorci la muncă. Este necesară o perioadă de odihnă și de readaptare la fusul orar obișnuit. De asemenea, atunci când o persoană se întoarce dintr-o excursie maraton, așa cum organizează unele agenții de turism, poate fi necesară o perioadă de odihnă înainte de începerea serviciului”, conchide dr. Anamaria Ciubară, admițând că există și persoane care imediat după vacanță își reiau activitatea fără a avea nevoie de o perioadă de readaptare.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 18:17

Un consilier socialist renunță la mandat

Un consilier socialist renunță la mandat

 eg Onișcenco renunță la mandatul de consilier municipal, cerând ridicarea acestuia din proprie inițiativă, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 16:18

Cum ar putea fi afectați românii de rezultatele obținute de AfD la alegerile din Germania

Cum ar putea fi afectați românii de rezultatele obținute de AfD la alegerile din Germania

Românii care locuiesc în Germania, sau cei care ar vrea să se mute acolo, ar putea fi afectați direct de rezultatul obținut de AfD la alegerile de duminică, în cazul în care aceștia ajung la putere și își impun unele dintre măsurile promise în campania...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 14:58

(FOTO) Apelul liderului de la Tiraspol, ignorat de șeful guvernului acestuia. Alexandr Martînov SURPRINS cum face cumpărături la Chișinău

(FOTO) Apelul liderului de la Tiraspol, ignorat de șeful guvernului acestuia. Alexandr Martînov SURPRINS cum face cumpărături la Chișinău

În dorința de a-și satisface propriile necesități, oficialii din așa-zisa republică transnistreană sunt gata să ignore avertismentele administrației de la Tiraspol. Așa s-a întâmplat în cazul pretinsului premier separatist, Alexandr Martînov, care a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 25 Septembrie 2017, ora: 13:18 de Irina Tabaranu, Dorin Galben

referendum pentru chișinău POLITICĂ / Ce ar trebui să facem de ziua lui Mihai Ghimpu?

POLITICĂ / Ce ar trebui să facem de ziua lui Mihai Ghimpu? Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md