Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:07

Deputații și miniștrii, în ședință comună

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Dintre cele peste o sută de acțiuni incluse în Foia de parcurs numărul doi, care cuprinde obiective din Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE și condiționalitățile prevăzute pentru primirea asistenței europene macro-financiare, până în prezent au fost realizate 56 de acțiuni.

11 proiecte sunt restante, iar realizarea celor care mai rămân este prevăzută pentru perioada octombrie-decembrie. Printre restanțe se numără asigurarea funcționalității Autorității Naționale de Integritate, care deocamdată nu este posibilă întrucât nu a fost selectată conducerea instituției. Subiectele au fost discutate la ședința comună a Parlamentului și a Guvernului, vineri, 13 octombrie, transmite IPN.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat. Este nevoie să se lucreze în colaborare cu comisiile permanente și să fie urmărit parcursul legii până la publicare. „Astăzi am verificat nu doar agenda sincronizată deja între Parlament și Guvern, dar am și discutat unele subiecte în detaliu, legate de exemplu de crearea Agenției de Naționale de Integritate, concursurile desfășurate de acest consiliu și care este planul calendaristic. Am discutat despre planurile legate de lupta împotriva corupției la nivel de pachet de integritate, dar și strategia națională de prevenire a corupției. Am discutat și despre alte proiecte legate, inclusiv de frauda bancară, investigațiile Kroll și acea platformă multi-instituțională, dar și despre o chestiune mai specifică, cum este lupta împotriva traficului de ființe umane”, a notat șeful legislativului.Premierul Pavel Filip a declarat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor pe plan extern. Luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului National de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019.

În cadrul ședinței comune, s-a mai discutat despre pașii care trebuie făcuți pentru obținerea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Prim-ministrul a menționat că în ultima perioadă s-au strecurat tot felul de speculații precum că Republica Moldova nu și-a îndeplinit angajamentele legate de condiționalitățile UE. Potrivit lui Pavel Filip, aceste declarații nu sunt decât niște falsuri. „Pentru asistența macro-financiară, în valoare de o sută de milioane de euro, dintre care 40 de milioane reprezintă grant, există 28 de condiționalități. Pentru a primi prima tranșă, care era preconizată pentru anul acesta, trebuie să realizăm zece condiționalități, pe care noi practic le-am realizat. Au rămas încă patru, dar și acelea sunt în curs de realizare”, a declarat premierul.

Potrivit autorităților, pe 25-26 octombrie, la Strasbourg, se va desfășura ședința Comitetului parlamentar de asociere, iar la 20 octombrie, Parlamentul va organiza ședința Consiliului parlamentar pentru integrare europeană unde vor fi abordate subiectele actuale în relația cu UE.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md