Politică

Deputaţii, despre decizia CC privind alegerea directă a preşedintelui ţării

De această părere sunt mai mulţi deputaţi, care se declară gata de campanie electorală şi spun că legislativul trebuie să se grăbească şi să adopte modificările necesare pentru a putea fi început procesul, imediat cum expiră mandatul actualului preşedinte, Nicolae Timofti.

Sergiu Sîrbu, deputat Partidului Democrat, a spus că decizia Curţii este importantă. „PDM a luat act de această hotărâre. O vom executa cu siguranţă. Faptul că următorul preşedinte va fi ales direct de popor consider că e un factor pozitiv, deoarece societatea demult îşi doreşte alegerea directă a preşedintelui. Şi de astăzi ne vom pregăti de alegerile prezidenţiale directe care urmează a fi desfăşurate în maximum 2 luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte. Adică până în 24 mai noi ar trebui să avem preşedinte ales de popor”, a constatat parlamentarul.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, a spus că deputaţii socialişti de mai multe ori au mers la Curtea Constituţională cerând avizul pentru proiecte legislative privind alegerea directă a preşedintelui. Politicianul a adăugat că Forumul Civic, exact 30 de zile în urmă, a enunţat cerinţa de a fi modificată Constituţia pentru a alege direct preşedintele. „Decizia de a alege direct preşedintele este un pas bun, e un rezultat al presiunii, al protestelor, al colectării semnăturilor, oamenii îşi doresc un preşedinte puternic care să curme fărădelegile. Am decis să ne convocăm cu colegii jurişti ca să vedem ce legi trebuie modificate, avem o săptămână sau două să modificăm legislaţia, deoarece acuş trebuie anunţată campanie electorală. Este evident că PSRM va participa în campania electorală. PSRM are candidaţi, dar competenţa de a înainta revine consiliului republican”, a menţionat politicianul.

Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal Democrat, a spus că liberal-democraţii au fost consecvenţi în acţiunile lor şi începând cu anul 2009 au promovat ideea de a alege direct şeful statului. „Au fost mai multe iniţiative care au eşuat. Astăzi Curtea, la sesizarea noastră, a declarat neconstituţionale modificările operate în 2000 privind alegerea şefului statului”, a spus deputatul liberal-democrat. Tudor Deliu a evitat să spună dacă PLDM va avea un candidat la funcţia de preşedinte.

Menționăm că, Curtea Constituţională a decis vineri, 4 martie, că modificările constituţionale din 2000 prin care s-a trecut la alegerea şefului statului în Parlament sunt neconstituţionale, iar următorul preşedinte al Republicii Moldova urmează a fi ales prin vot direct, universal, liber exprimat şi secret de către popor.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *