Actualitate

Deputatul Constantin Codreanu luptă pentru drepturile românilor din Diaspora

În urma numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor, deputatul Constantin Codreanu a inițiat un proiect de lege care le-ar permite românilor din afara țării să efectueze plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, chiar dacă nu au domiciliul sau reședința în România.

„Am înaintat astăzi Biroului Permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echității față de TOȚI cetățenii români. Paradoxul legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar, a sfârșit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliu sau reședința în România. Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetățenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Națională de Pensii Publice,”, a fost mesajul transmis de către deputatul Constantin Codreanu.

În prezentarea proiectului de act normativ a mai fost adus ca argument Art. 25, alin. (2) din Constituție privind libera circulație care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul sau reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară. „O lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetățenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligația de a avea un domiciliu sau reședință în țară, descurajează demersurile cetățenilor români de a contribui la fondul public de pensii în țară, respectiv intenția acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertății acestora de a-și stabili domiciliul în afara țării,” a mai adăugat domnul deputat Constantin Codreanu.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *