Actualitate

Din toată inima, pentru România

Anul acesta ne-am întâlnit la Tabăra „Oglinzi” din preajma Cetății Neamț, adică la Târgu Neamț. Peste 150 de elevi, liceeni, tineri s-au adunat acolo pentru a comunica, a învăța, a se odihni, a călători, a cunoaște, cât mai bine, România. S-au întâlnit cei din Ungaria, R. Moldova, Bulgaria, România. Am mers împreună cu profesoara noastră Alexandra Tănase, care ne-a purtat de grijă și ne-a ghidat pe parcursul acestor zile.

Cristina Străinu

Diana Damir, liceană de la Chișinău, a realizat un blitz cu o parte dintre cei din tabără, care au răspuns la o singură întrebare: „Ce este România pentru tine?”. Au răspuns:
– România este un stat mare și bogat.
– România este istoria noastră.
– România este poporul blând și primitor.
– România este inteligența unui neam, e țara oamenilor cumsecade.
– România este plaiul cu munte și mare.
– România este trecutul, prezentul, și viitorul nostru european.
– România este inima ce bate și străbate în sufletul românului.
– România este unică prin dorul ei infinit.
– România este neamul meu de-a pururi și în veci.
– România este Mamă dreaptă pentru toți românii.

Impresiile de neuitat despre întâlnirile instructiv-educative i-au încântat cel mai tare pe băieți. Atunci când au venit jandarmii și pompierii, aceștia i-au înconjurat și au pus multe întrebări. Unele reguli erau deja cunoscute, dar au fost interesante exercițiile practice, în special cele ale pompierilor.

Cristi Aghenie

Județul Neamț are cu ce se mândri: muzee, case memoriale, mănăstiri și biserici. Încântătoare și maiestoasă, parcă suspendată pe o stâncă stă Cetatea Neamț, cea despre care pomenești Dimitrie Bolintineanu în poezia „Ștefan cel Mare în fața Cetății Neamului”. Pașii domnitorilor și înaintașilor ne-au purtat pe zidurile cetății, în sălile de ședință și de mese. Istoria vie a apărut în fața noastră, care a rezistat în timp și datorită acestei pagini – numită Cetatea Neamț.

Dana Nagară

Salonul de Lectură „Ceaiul de la ora patru” și-a desfășurat ședința ordinară printr-un Concurs de recitaluri din poezia românească. Au răsunat versuri din A. Păunescu, Gr. Vieru, I. Minulescu, dar și versuri proprii. La final, cei mai buni au primit din partea organizatorilor, din mâna moderatoarei Daniela Nagară cărți aduse de la Chișinău: „Ștefan cel Mare” și „Istoria Basarabiei” în două volume, editate de TIMPUL.

Mădălina Scurtu

Întâlnirea cu strănepoata lui Ion Creangă, Olguța Caia, a avut loc la Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgu Neamț. Doamna ne-a primit în atelierul ei de pictat icoane pe sticlă. Ne-a povestit, cu plăcere, cu drag despre înaintașul ei, dar și despre activitățile, pe care le desfășoară, atât cu elevi din România, cât și cu cei din R. Moldova. Ospitalitatea, privirea, atitudinea acestei minunate doamne, Olguța Caia ne va rămâne în inimile noastre.

Cristian Olaru

În aceste zile am avut ocazia să vizităm două Ansambluri monahale, cel de la Văratec și de la Agapia. Formate din mai multe biserici, acestea mai adăpostesc și muzee de artă. La Mănăstirea Agapia, am vizitat Muzeul de Artă Veche care are o impresionantă colecţie de obiecte de cult şi artă religioasă, dar şi obiecte de artă laică. La Mănăstirea Văratic, ne-a impresionat biserica mare care este înconjurată de ziduri de piatră asemenea unei fortăreţe.

Ana Cobâlețchi

Vizita la Casa memorială Ion Creangă din Humulești a fost una memorabilă și plină de emoții. Pe lângă faptul că este un loc turistic excepțional, Casa este un muzeu memorial înființat în locuința în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă. Odată ce am pășit pragul, am putut observa simplitatea vieții pe care a dus-o Ion Creangă, evenimentele petrecute aici constituind inspirația pentru a scrie, printre numeroasele sale opere literare și Amintiri din copilărie.

Ciprian Cobâlcă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *