Ultima oră

Directorul Serviciului Vamal: „Importurile admise fără contribuţie la bugetul de stat, au permis o concurenţă neloială pe piaţă”

Vitalie Vrabie consideră că, din cauza corupţiei şi ilegalităţilor din sistem, Serviciul Vamal s-a compromis în ultimii ani mai mult decât în alte perioade, chiar dacă a avut la îndemână instrumentele necesare pentru a activa legal şi a-şi menţine imaginea neafectată.

„Să fiu sincer, nu s-a dorit (eliminarea corupţiei din sistemul vamal –n.r.). Pentru că este foarte uşor să identifici evaziunile şi Serviciul Vamal dispune de suficiente instrumente pentru a supraveghea şi monitoriza acest proces. Mai mult decât atât, există suficiente instrumente post-vămuire de control ulterior care pot să verifice dacă au avut loc fraude. Vama, pe tot parcursul ei istoric, pe care noi îl cunoaştem, a fost alta decât este acum. În ultimii ani de zile vama s-a compromis mai mult decât în alte perioade de timp. Şi în confirmare vin sumele enorme de bani care nu s-au colectat la buget”, a spus noul şef al Serviciului Vamal.

Potrivit lui, activitatea neadecvată a Vămii a adus şi prejudicii enorme de alt gen.

„Importurile admise fără contribuţie la bugetul de stat, au permis o concurenţă neloială pe piaţă, a distorsionat-o şi nu a permis agenţilor economici dispuşi să practice un comerţ corect, civilizat, să rămână competitivi în raport cu cei care nu au practicat corect acest comerţ. Aceasta nu a dat posibilitate să vină pe piaţă un mare număr de potenţiali operatori străini care ar fi putut să vină, să facă investiţiile şi să contribuie puternic la dezvoltarea economică a ţării”, a precizat Vitalie Vrabie.

El consideră că deturnarea activităţii Vămii nu ar fi fost posibilă fără existenţa unui mecanism bine pus la punct în interiorul Serviciului, precum şi fără protecţia oferită de structuri şi persoane suspuse din afara acestuia.

„Serviciul Vamal este asemenea unui mecanism. În acest mecanism sunt roţi dinţate mari care sunt capii, conducerea Serviciului Vamal. Sunt rotile mai mici şi, desigur, sunt şi piese mărunte precum sunt multitudinea de colaboratori vamali din Serviciul Vamal. Gândesc că cei care au deţinut pârghiile de conducere şi au fost factori de decizie, gândesc că ei au fost cei care au admis aceste ilegalităţi în vamă şi, poate, dânşii s-au şi pricopsit cu venituri nejustificate în detrimentul bugetului de stat. Eu nu deţin informaţie despre sume exacte, deci, eu nu pot să personific decât pot să presupun ca şi toată lumea. Dar înţelegem foarte bine cine poate să decidă şi cine poate însuşi banii nejustificaţi, dacă aceste ilegalităţi au avut loc în vamă. Cercul persoanelor care au fost complice în aceste ilegalităţi este mare. Nu se exclud şi factori de decizie care au deţinut funcţii înalte în autorităţile publice centrale. Or, ca să-ţi permiţi ilegalităţi, trebuie să fii sigur că nu vei fi sancţionat, ori îţi vor permite, ori îţi vor asigura o oarecare protecţie.”, a afirmat Vitalie Vrabie.

În sprijinul afirmaţiilor privind prejudicierea semnificativă a bugetului de stat prin intermediul Vămii, directorul general al Serviciului aduce compară cifrele de acumulări la buget de acum şi din trecut.

„Putem înţelege gravitatea problemei după realităţile pe care le avem în lunile ianuarie-aprilie 2016. În ianuarie 2016, nu au fost colectate circa 30 mln lei la bugetul de stat , comparativ cu cifra de control obligatorie pentru sistem. În martie, Serviciul Vamal recuperează cele 30 de mln şi înscrie o creştere de circa 9,7 la sută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2015. În luna aprilie, pentru 26 de zile, Serviciul Vamal colectează cu 20 la sută mai mult în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Sau, în mai puţin de 4 luni luate împreună, Serviciul Vamal colectează cu 385 de mln mai mult decât în 2015. Aceasta constituie circa 8,7 la sută mai mult decât în 2015 sau peste 3 la sută faţă de cifra de control. Şi această dinamică este în creştere: 5 la sută creştere în luna februarie, 9 la sută creştere în luna martie şi peste 20 la sută în luna aprilie. Şi aprilie încă nu este terminată luna. 385 de mln sunt grăitoare şi puteţi să vă faceţi singuri calculul şi să apreciaţi evaziunea, mărimea ei, valoarea ei pentru bugetul de stat”, a precizat Şeful Serviciul Vamal Vitalie Vrabie.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *