Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

Editorial 1 Ianuarie 2017, ora 10:07    Din editia print

Marime Font

Doamne, ocrotește-i pe români în 2017!

Și iată că se duce anul 2016, un an greu, cu multe speranțe, dar și cu multe dezamăgiri. Mișcarea unionistă a mers înainte, mai în galop câteodată, mai ca racul alteori. Ideea necesității realizării Unirii celor două state românești se recimentează imperceptibil în conștiința noastră de neam și eforturile noastre spre asta duc.  

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Venirea lui Dodon ca președinte, cu toată încărcătura emoțională aferentă, cu toată dezamăgirea și pericolele care vor veni pentru noi, are și o doză de optimism, din acela specific nouă, nebunesc, de ultim moment, de ultimă șansă, de al 12-lea ceas: nu va face nimic acest bufon, iar tot ceea ce noi spunem de mult timp privind Unirea, se va confirma chiar și pentru cei care până nu demult erau neîncrezători.

Din Moscopole la Cernăuți, limba românească se pierde și e din ce în ce mai puțin vorbită. Din Jula până la Tiraspol, ducem lipsa unor lideri, iar când ei apar, avem tendința de a le da în cap în loc să ne aliniem în spatele lor. Ușor-ușor, începem a ne deprinde că putem avea realizări și fără exemple providențiale, dar încă Bucureștiul este mut și surd la durerile din afara granițelor. Vocile devin tot mai puternice, fie că se aud în marșuri sau în presă și reușesc să zgârie anumite timpane. În timp, le vor și sparge.Cum a fost 2016 pentru fiecare din noi? La unii mai bun, la alții mai rău, vorba cântecului, Eminescu să ne judece. Pentru că Eminescu ne știe cel mai bine drama, trecută și prezentă:
Vai de biet Român săracul,
Îndărat tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui
Și-i străin în țara lui.

Suntem niște tragici prin definiție, dar în tragedia noastră națională, reușim să ne menținem în viață și cu speranță.

Iar asta înseamnă sărbătorile noastre de iarnă, speranță, naștere, iubire de aproape. În 2017 doresc tuturor cititorilor TIMPULUI, românității răsăritene și întregului nostru neam, să învețe să fie mai constant, mai coerent și să articuleze proiecte demne. La Mulți Ani! 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md