Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

Editorial 1 Ianuarie 2017, ora 10:07    Din editia print

Marime Font

Doamne, ocrotește-i pe români în 2017!

Și iată că se duce anul 2016, un an greu, cu multe speranțe, dar și cu multe dezamăgiri. Mișcarea unionistă a mers înainte, mai în galop câteodată, mai ca racul alteori. Ideea necesității realizării Unirii celor două state românești se recimentează imperceptibil în conștiința noastră de neam și eforturile noastre spre asta duc.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Venirea lui Dodon ca președinte, cu toată încărcătura emoțională aferentă, cu toată dezamăgirea și pericolele care vor veni pentru noi, are și o doză de optimism, din acela specific nouă, nebunesc, de ultim moment, de ultimă șansă, de al 12-lea ceas: nu va face nimic acest bufon, iar tot ceea ce noi spunem de mult timp privind Unirea, se va confirma chiar și pentru cei care până nu demult erau neîncrezători.

Din Moscopole la Cernăuți, limba românească se pierde și e din ce în ce mai puțin vorbită. Din Jula până la Tiraspol, ducem lipsa unor lideri, iar când ei apar, avem tendința de a le da în cap în loc să ne aliniem în spatele lor. Ușor-ușor, începem a ne deprinde că putem avea realizări și fără exemple providențiale, dar încă Bucureștiul este mut și surd la durerile din afara granițelor. Vocile devin tot mai puternice, fie că se aud în marșuri sau în presă și reușesc să zgârie anumite timpane. În timp, le vor și sparge.Cum a fost 2016 pentru fiecare din noi? La unii mai bun, la alții mai rău, vorba cântecului, Eminescu să ne judece. Pentru că Eminescu ne știe cel mai bine drama, trecută și prezentă:
Vai de biet Român săracul,
Îndărat tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui
Și-i străin în țara lui.

Suntem niște tragici prin definiție, dar în tragedia noastră națională, reușim să ne menținem în viață și cu speranță.

Iar asta înseamnă sărbătorile noastre de iarnă, speranță, naștere, iubire de aproape. În 2017 doresc tuturor cititorilor TIMPULUI, românității răsăritene și întregului nostru neam, să învețe să fie mai constant, mai coerent și să articuleze proiecte demne. La Mulți Ani! 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md