Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:56
Abonamente

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora 18:42

Documentul „obraznic” al lui Churchill. Ce interese l-au împins pe premierul britanic acum 73 de ani, să lase estul Europei sub influența lui Stalin

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

În urmă cu 73 de ani, liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin accepta propunerea premierului britanic Winston Churchill referitoare la împărțirea influențelor marilor puteri în estul Europei, transmite newmoney.ro

În octombrie 1944, Winston Churchill nota pe o bucată de hârtie (unii spun pe un șervețel) care vor fi sferele de influență din Europa de Est ale Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Cap de listă era România, cu 90% influență Sovietică și 10% alții, urma Grecia, cu 90% influență Marea Britanie și Statele Unite, Yugoslavia și Ungaria, cu câte 50% pentru URSS și 50% Marea Britanie și SUA, și Bulgaria, care 75% urma să fie controlată de ruși, restul de puterile din Vest. În final însă, după negocieri ulterioare, procentele propuse de Churchill pentru Bulgaria și Ungaria au fost modificate la 80% influență Sovietică.

Înțelegerea a avut loc în condițiile în care în toamna lui 1944 armatele sovietice avansau rapid în Europa de Est, convingându-l pe Churchill de necesitatea de a ajunge la un acord cu Stalin privind viitorul regiunii.La mijloc erau însă rațiuni economice, Churchill hotărând să recurgă şi la soluţii imorale pentru a consolida prezenţa politică a Marii Britanii în Europa şi în acelaşi timp pentru a proteja rutele comerciale către coloniile britanice. Acordul de procentaj, care a fost notat inițial pe 9 octombrie 1944 de Churchill pe un șervețel, spun istoricii, a primit numele de „Document obraznic”. Ulterior, au urmat negocieri, balanța fiind înclinată în favoarea sovieticilor. Înțelegerea finală a fost parafată oficial pe 20 octombrie.

După apariția celor două alianțe militare, NATO în Occident și Pactul de la Varșovia în estul Europei, țările controlate de blocul sovietic au fost obligate să adopte modelul economic al URSS. Dacă în Vest, reconstrucția după război s-a făcut conform Planului Marshall, în Est, sovieticii înființau Consiliul de Ajutor Economic Reciproc(CAER), organizație care a funcționat până în 1989, când a fost destrămat blocul comunist.

Imediat după război, atât sovieticii cât și britanicii au negat existența unei înțelegeri legate de procentajul sferelor de influență. Date fiind și problemele care au apărut în Uniunea Sovietică după 1990, atât politice cât și economice, înțelegerile în sfera afacerilor nu au mai funcționat între majoritatea țărilor din fostul bloc comunist. După 1990, economiile țărilor aflate sub influență sovietică au început tranziția către modelele occidentale. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md