Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2017
Abonamente

Actualitate 14 Septembrie 2017, ora 13:13

Dorin Chirtoacă o critică DUR pe Maia Sandu: De unde ați luat că Unirea a fost impusă acum 100 de ani

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Într-o intervenție pe facebook, primarul suspendat al Chișinăului o atacă dur pe Maia Sandu, ca urmare a declarațiilor sale despre faptul că „Unirea trebuie făcută democratic, nu impusă, așa cum a fost făcută altădată”. 

„Doamna Sandu,
de unde ati luat ca Unirea a fost impusa acum 100 de ani, si ca este nerealista astazi??? Rezulta ca ocupatia din 1812 si 1940 au fost de buna voie?
Alo, Ministerul Educatiei, fara suparare, dar cum sa va intelegem, in cadrul unei emisiuni ati spus ca daca s-ar organiza un referendum (ca tot e la moda referendumul acuma), ati vota pentru Unire, iar acum cateva zile ati spus ca: "Unirea poate fi doar o decizie democratică, a oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu, și nu impusă sau făcută așa cum s-a întâmplat altă dată”.

De unde ati luat ca a fost impusa? Poate ne uitam impreuna prin cartile de istorie? Sau mergem in audienta la Regele Mihai, Casa Regala, Academia Romana sau chiar a RM, de Facultatile de Istorie nu mai vorbesc?
Unirea a avut loc pentru ca inca de la 1848 (ca sa nu mai vorbim de Mihai Vieazul si anul 1600), floarea natiunii de atunci in frunte cu Balcescu, apoi intelectualitatea, "Junimea", prin Alecsandri, Eminescu, clasa politica prin Kogalniceanu, Cuza, Bratienii, Iorga s.a, Casa Regala prin Regele Carol I, Regele Ferdinand, dar mai ales prin Regina Maria (bunica Regelui Mihai) - au avut ca scop clar sa realizeze ceea ce s-a numit "visul de aur" de milenii al tuturor romanilor, sa locuiasca in aceeasi Tara - Romania Mare!
Unirea a fost posibila pentru ca a dorit-o poporul roman, iar conducatorii de atunci nu au ignorat acest ideal, ci l-au pus in valoare.
Unirea a fost posibila pentru ca in primul razboi mondial, Romania a fost de partea Antantei, iar la Conferinta de Pace de la Paris, la masa de negocieri, Romania a fost de partea invingatorilor http://www.istorie-pe-scurt.ro/regina-maria-si-conferinta-…/.
Sa fie clar, Regina Maria este mama Romaniei Mari! Iar prin carisma si personalitatea ei a reusit sa se impuna ea in fata Europei si sa obtina recunoaşterea României Mari!Unirea a fost posibila si datorita legaturilor de rudenie ale Reginei Maria: verisoara dreapta cu Regele Marii Britanii, George al V-lea si cu Tarul Rusiei, Nicolae al II-lea.
Iar unii din acest popor care era sub jugul a doua imperii, austro-ungar si tarist, iar pana la 1877 si otoman, nici pana in ziua de azi nu au inteles si nu inteleg cine le-a vrut binele si cine le face rau, dovada ca Regele Mihai, in loc sa fie Sef de stat astazi, este in conitnuare in exil in Elvetia.
Asemenea afirmatii doar seamana confuzie in mintea poporului ratacit, spalat pe creier de propaganda comunista si toarna apa la moara socialistilor, comunistilor si a altor stalinisti. Ati mai turnat odata apa la moara lor la alegeri prin greseala care a influentat alegerile in mod sigur cu "marul otravit", de ce o faceti din nou?
Idealul Unirii, ramane a fi alaturi de credinta si limba romana, unul din pilonii pe care se tine existenta noastra ca popor in Europa si in lume. Si daca vrem sa fim respectati vreodata trebuie sa luptam pentru Unire, pentru ca in Uniunea Europeana nu traiesc legume sau roboti, ci natiuni, natiuni cu radacini si identitati puternice, natiuni care concureaza intre ele, care sunt gata sa primeasca in randul lor natiuni la fel ca ele si care promoveaza in mod unit aceasta diversitate si acest mod de viata in toata lumea!
Idealul Unirii este cel care va duce Republica Moldova spre Uniunea Europeana, iar in cadrul UE vom avea posibilitatea sa alegem intre modelul Austria - Germania sau Germania - Germania (RDG + RFG). Desi drumul scurt de integrare in UE este anume Unirea!
Oricat de greu ar fi, Unirea trebuie promovata si nu lovita!”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de facebook.

Reamintim că Maia Sandu, într-o emisiune televizată, s-a declarat sceptică în privința realizării unei Uniri cu România, declarând-se reticentă în această privință.

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 09:16

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv şi cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul