Politică

Dosarul pliantelor cu mesaje denigratoare la adresa Maiei Sandu a fost clasat

Totodată, potrivit încheierii, secretarul executiv al Uniunii Ofițerilor, Alexandru Maliuga, a fost sancționat cu o amendă de 400 de lei pentru difuzarea materialelor publicitare de agitaţie electorală care nu conţin denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialelor şi denumirea tipografiei care le-a tipărit, scrie portalul Anticorupţie.

Conexiunea dintre pliantele cu mesaje denigratoare și manipulatorii și contracandidatul Maiei Sandu, socialistul Igor Dodon, a fost scoasă la iveală în cadrul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Dosarul contravențional a fost intentat încă pe 28 octombrie 2016, după ce Inspectoratul General de Poliție (IGP) a fost sesizat de reprezentanții PAS, cerând inițierea unei investigații. Totuși, în mai bine de zece zile, oamenii legii nu au reușit să dea de urmele făptașilor. În schimb, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat că repartizarea fluturașilor se întâmplă chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care Igor Dodon are legături strânse de ani buni.

După publicarea investigației, autoarea a fost invitată la Inspectoratul de Poliție Centru pentru a fi audiată în calitate de martor. În timpul chestionării, Vitalie Railean, șef-adjunct al Secției securitate publică a IP Centru, a ridicat de la reporter setul de pliante pe care aceasta le-a obținut la sediul Uniunii Ofițerilor în timpul documentării materialului jurnalistic. Potrivit materialelor din dosar, pe marginea cazului au mai fost audiați alți doi reprezentanți ai asociației obștești. Secretarul organizației, Alexandru Maliuga, a dat de înțeles că pliantele ar fi fost aduse la oficiu de o persoană necunoscută și că reporterul a pătruns în birou profitând de faptul că nimeni nu era prezent la fața locului. De altfel, același lucru era expus într-un comunicat oficial al UORM, emis ulterior.

La scurt timp după publicarea investigației, reprezentanții PAS au depus o contestație la Comisia Electorală Centrală. Drept răspuns, CEC a redirecționat contestația Inspectoratului General de Poliție cu solicitarea ca oamenii legii să investigheze cazul și să nu admită asemenea precedente pe viitor. Pe 11 noiembrie 2016, oamenii legii au solicitat autorizarea efectuării percheziției în oficiul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, însă demersul IGP a fost respins câteva zile mai târziu de către Judecătoria sectorului Centru.

Sursa: radiochisinau

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *