Ultima oră

Două companii de telefonie riscă amenzi de ZECI de milioane de lei

Surse din cadrul Consiliului au comunicat redacției noastre că la moment se lucrează în acest sens, iar după ce va fi luată o decizie, aceasta va fi anunțată.

În același timp, Veronica Cojocaru, șefa Direcției Politici și Relații cu Publicul al Consiliului Concurenței a declarat că dacă cele două companii vor fi găsite vinovate, atunci nivelul de bază al amenzii pentru încălcarea normelor materiale ale legislaţiei concurenţiale va fi determinat în conformitate cu prevederile art. 72 – 73 din Legea concurenței nr. 183 din 11.07.2012. “Astfel, nivelul de bază al amenzii pentru încălcarea normelor materiale ale legislaţiei concurenţiale se determină în funcţie de gravitatea şi durata faptei și poate fi stabilit până la un nivel maxim de 5% din cifra totală de afaceri, în sensul art. 67, conform căruia: În cazul în care cifra totală de afaceri realizată în anul anterior sancţionării nu poate fi determinată, se ia în considerare ultimul an anterior sancţionării în care întreprinderea sau asociaţia de întreprinderi a realizat o cifră de afaceri”, a spus Cojocaru.

Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, cifra de afaceri a companiei Moldcell a crescut de la 683 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului 2014, la 741 de milioane în aceeași perioadă a lui 2015. Orange a înregistrat o cifră de afaceri în perioada ianuarie-noiembrie 2014 de aproape 1,87 miliarde de lei și peste 1,85 miliarde în aceeași perioadă a anului 2015.

Astfel, doar dacă luăm în considerare cifra de afaceri a celor două companii doar pentru primele nouă luni, o amendă de 5% ar însemna pentru Moldcell aproximativ 37 de milioane de ei, iar pentru Orange – aproximativ 90 de milioane.

Amintim că Orange și Moldcell au anunțat că de la 1 și, respectiv, 17 martie vor majora de la 1 leu la 1,50 lei per minut convorbirile extra-abonament.

Vicepremierul Gheorghe Brega a sesizat Consiliul Concurenței, menționând că ar putea fi vorba de o înțelegere de cartel pentru că anunțurile au fost făcute în aproximativ aceeași perioadă, vor intra în vigoare la o diferență de doar 17 zile, iar majorarea anunțată este aceeași.

Cele două companii nu au comentat aceste acuzații.

Moldcell susține că impactul general asupra abonaților este minim și mulți dintre ei nu vor fi afectați deloc, dacă nu depășesc cantitatea de minute incluse în Abonament.

Pe de altă parte, o analiză realizată de InfoMarket arată că între 25% și 30% din clienții Orange și Molcell vor fi loviți de majorarea tarifelor anunțată de cele două companii.
 
moldova.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *