Ultima oră

Drama unui tânăr care a evadat din “armata transnistreană”

Ulterior, aceștia sunt încorporați forțat în așa-zisa armată cu toate că tinerii din regiunea transnistreană au aceleași obligații militare față de statul R. Moldova. Jurnaliștii de la Moldova.org au realizat un reportaj în care descriu drama unui tânăr care, pentru a-și salva viața, a fost nevoit să evadeze din armata transnistreană. 

„Asta nu este armată, este un joc de câine”, astfel începe a povesti calvarul prin care a trecut Nicolae, un tânăr care locuia împreună cu mama văduvă și fratele mai mic într-o localitate din stânga Nistrului. Pentru că suferă de tensiune intracraniană și are probleme cu rinichii, familia sa nu a dorit să-l dea în armată. După absolvirea unei școli moldovenești cu grafie chirilică, tânărul a urmat cursuri de electrotehnică, iar ulterior a decis să plece în Rusia pentru a-și ajuta financiar familia, însă, după doi ani de muncă peste hotare i s-a comunicat că nu există nicio posibilitate de a evita încorporarea, așa că s-a întors la baștină pentru a-și îndeplini datoria față de „patrie”. Dar problemele au început chiar din prima zi a aflării lui în cazarmă. Băiatul povestește că soldații nou-veniți erau treziți noaptea de colegii lor mai mari, dar și de ofițeri, obligați să părăsească cazarma și să meargă la magazin, iar cei care refuzau erau bătuți până la pierderea cunoștinței.

„Ne băteau noaptea. Își înfășurau pe mâini ștergare ca să nu rămână vânătăi. Ofițerii își băteau joc de noi, ne băteau cu picioarele”, spune băiatul. Acesta povestește că în una dintre nopți a fost trimis la magazinul din localitate să cumpere băutură, dar pentru că era nou-venit și nu cunoștea orașul a refuzat: „Pe la trei m-au trezit vreo 7-8 băieți și au început să mă bată”. După acest incident, băiatul a hotărât să evadeze din cazarmă pentru că, după cum spune el, aceasta era unica posibilitate de a-și salva viața. „Eu am avut un conflict cu unul de acolo, care a plătit bani ca să fie transferat, și mi-a spus că, dacă nu îi dau 700 de ruble până seara, voi ieși din armată în cărucior cu rotile. Eu nu aveam bani și am fugit”, își amintește Nicolae.

Autoritățile noastre se arată neputincioase și spun că nu au pârghiile necesare pentru a-și proteja tinerii cetățeni care sunt obligați să facă armata ilegală în regiunea transnistreană, notează Moldova.org. Totodată, directorul Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, spune că „Ministerul Apărării este deschis și în urma interpelărilor noastre a mai făcut câteva modificări, dar problema oricum încă persistă”.


Timpul.md via Moldova.org
  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *